CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  Prima zi de școală, de TITINA NICA ȚENE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prima zi de școală  
 
Era în luna septembrie a anului 1951. Aveam 7 ani. Înainte cu o zi de a mă duce în prima zi de școală, mama, mă spălase în albia de lemn, cu un săpun de rufe făcut de ea. Il simteam dur parcă era o cărămidă.  
 
Dimineața, mama m-a trezit la ora șase, am privit prin fereastră afară unde soarele abia își deschisese ochiul de lumină. M-am îmbrăcat cu o rochiță cu floricele de câmp, subțire. Mama, grijulie, privindu-mă duios, mi-a pus, atârnată de gât, o traistă de cânepă, făcută de ea la războiul de țesut. Traista era mai mare decât mine. In ea aveam un creion bont, ascuțit cu cuțitul de bucătărie, creion rămas de la fratele meu mai mare. Mai aveam un caiet cu linii ce mai avea vreo zece file, rămas tot de la frate. De mâncat nu am mâncat nimic, pentru că era prea de dimineață și nu-mi era foame.  
 
- Fa! Să dai pe șușa bună ziua la oamenii cu care te întâlnești! Așa este frumos! Cu traista goală, bălăngănind pe lângă mine, am pornit, vitejește, spre școala care era la vreo 500 de metri de casă. Nu prea erau oameni pe drum. Ori nu se sculaseră, ori erau plecati la muncă. Imi părea rău că nu am la cine să dau bună ziua. Apare, totuși, un om cu sapa în spinare și zic tare de tot;  
 
- Bună ziua!  
 
-……  
 
-Bună ziua! Zic la altul. Nimeni nu-mi răspundea. Ba am văzut o femeie care se ducea spre râul Beica și am alergat după ea s-o salut. S-a uitat mirată la mine și a pornit mai departe.“ Trebuia să zic bună dimineața că doar era dimineață”,m-am gândit…  
 
Am ajuns prima la școală. Nu era picior de copil prin curte. Mai târziu au venit și alții. Nu-i cunoșteam pe toți. Într-un târziu când soarele se ridicase deasupra dealului din apropiere a venit doamna Păun, o învățătoare aproape de pensionare, acră și dură. Ne-a încolonat doi câte doi și ne-a băgat în clasă. După ce ne-a așezat în bănci, a strigat catalogul. Când a zis Nica Titina, am răspuns prezent, nu pentru că știam ce să zic, dar noroc că auzisem pe alți copii înaintea mea.  
 
- Unde ești fato? A zis învățătoarea, căutându-mă din ochi prin clasa cu varul coșcovit pe pereți.  
 
- Aici! Zic eu și mă ridic în vârful picioarelor să o pot vedea…  
 
- Vai, dragă, dar mică mai ești!  
 
Copiii au izbucnit în râs. Abia am așteptat să se termine orele să fug acasă. La întoarcere nu am mai salutat pe nimeni. Nu am luat nici traista din bancă.  
 
-Mamă, eu nu mă mai duc la școală! Nu-mi place! Învățătoarea se răstește la noi, iar copii se bat…  
 
Mama cu baticul înnodat sub bărbie, se uită la mine gânditoare, încercând să-mi răspundă. .. Tata i-a luat cuvintele din…gură.  
 
- Trebuie să te duci la școală pentru că nu ești bună de sapă! Ești de nevoie! Slabă și pirpirie…Trebuie să înveți carte ca să nu muncești.  
 
Apoi tata mi-a arătat un abecedar pe care era o poză de culoare cenușie, cu un om încruntat, cu o pălărie trasă pe ochi. Mi-a spus că este Gheorghe Gheorghiu Dej…  
 
M-a învățat primele litere, arătându-mi-le cu degetul pe foile abecedarului cenușiu.  
 
*  
 
Ieri, 11 septembrie 2016, am fost la nepoata mea, Anastasia. Azi merge  
 
la școală în clasa întâi. Are un ghiozdan frumos de culoare roz. Caiete foarte colorate și creioane la fel puse într-un penar superb. Nu prididea să-mi arate toate frumusețile cumpărate de părinți pentru școală. Era mândră și fericită. Abecedarul plin de poze colorate.  
 
Azi am văzut la școală cum elevii sunt primiți cu drag și multe flori…  
 
I-am privit cu nostalgie, rotind ochii prin curtea școlii, gândindu-mă că noi în comunism am fost privați, de câte și mai câte, dar mai ales, de culoare…  
 
Titina Nica Țene  
 
Din volumul de povestiri în pregătire, “Atunci și acum”.  
 
Referinţă Bibliografică:
Prima zi de școală, de TITINA NICA ȚENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2082, Anul VI, 12 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!