CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1985 din 07 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Antonia Bodea -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Antonia Bodea  
 
“Nostalgia întoarcerii“, de TITINA NICA TENE  
 
Poezia Titinei Nica Țene din volumul “Nostalgia întoarcerii “, apărut la Editura ABSOLUT, București 2016, este o poezie a înstrăinării trăită dureros ca pe o cruce a  
 
destinului , intuit în cel mai mic gest: “Merg încet cu sufletul pustiu / singură printre  
 
atâta lume/ timpul a trecut când nici nu știu/ oamenii din juru-mi nu au nume.  
 
(Toarcem amintirea, pag. 37) .  
 
Discret, fără ostentație, emoțiile sunt contopite firesc cu obiectele din  
 
preajmă. Integrat în ritmul marelui Timp, sufletul se simte stingher ajuns în pragul  
 
toamnei și încearcă să smulgă câte o mică bucurie din lucrurile simple..  
 
Este ilustrat universul satului natal, cu imaginea casei părintești, încremenită în timp,  
 
purtând ca un răboj vremea copilăriei aureolate de tristețea trecerii ireversibile : “ Părul,  
 
nucul și gutuiul/ sunt deja cam ofiliți/ nu e nimeni prin ogradă/ să simtă că sunt iubiți.”  
 
(Așa-i viața, pag.42)..  
 
O privire în timpul revolut îi deschide perspectiva unei simple înțelepciuni a  
 
bucuriei simple, a forței de a vibra la însemnele naturii, la permenenta ei revenire, la prezența divinității ca unic sens al trecerii prin viață. Regăsim un dialog imaginar cu divinitatea unde în manieră argheziană se resimte dorința arzătoare a identificării prezenței divine în gesturi mai convingătoare precum “Un strop de veșnicie” (pag. 49), oferită aici pe pământ, de vreme ce nu se știe cine va rămâne viu după judecata de apoi. Nelinistea neantului stârnește fiorii spaimei de veșnicie conturată incert prin vagul adverb: undeva, nu știu unde, care apare ca un leitmotiv.  
 
„Ne temem, Doamne, de necunoscut,  
 
căci nici nu știm cine o să învie  
 
de aceea cred că trebuia să dai  
 
și pe pământ un strop de veșnicie...”  
 
Optimismul funciar al poetei, aduce o soluție neașteptată, rod al înțelepciunii vârstei ce se regăsește în copilărie. Astfel în poezia “Anotimpul jocului” (pag.68) natura în toate ipostazele ei apare ca un dar oferit copiilor în disponibilitatea lor ludică, iar pentru vârsta înțelepciunii, fiecare anotimp fiind descifrat în cheia bucuriei:  
 
„Deși toate-s ale Tale  
 
existente pe pământ,  
 
fie iarnă, fie vară,  
 
fie ploaie, fie vânt...  
 
Dar... când vine primăvara  
 
și-n jur totul e divin  
 
să nu o iubesc mai mult  
 
nu pot, Doamne, să m-abțin!”  
 
Meditația pe tema morții, cu care autoarea se imaginează în dialog, iar hotărârea de a o birui alături de Iisus, se regăsește în poezia „ Direct în cer “(pag.63)  
 
“Aștept venirea lui Iisus,  
 
căci nu vreau, moarte, ca să pier  
 
și n-o să mai trec pe la tine  
 
mă duc cu El direct în cer... “  
 
Expresia poetică, simplă, firească în țesătura unui limbaj familial, cald, tandru, lasă să se strecoare tristețea estompată a înțelepciunii irevocabilului. Imaginile poetice de o simplitate tulburătoare dând sentimental atemporalității, conturează tabloul copilăriei în tonuri calme, nostalgice cu puritatea și candoarea trăirilor imediate.  
 
În versurile Titinei Nica Țene apare dorința dureroasă de a reface universul copilăriei, al lumii în care se simțea în siguranță, în vecinătate cu cerul, printre obiectele ce purtau fiecare un nume,unde nu se putea rătăci.  
 
Conștiința poetică, nevoia de înveșnicire , o arată în poezia “Pagină de carte”: “Doamne, ajută-mă să pot/ să fiu pagină de carte,/într-un suflet de copil,/  
 
să mă ducă mai departe”(pag.98 ).  
 
Titina Nica Țene va rămâne, sigur, în inimile cititorilor și mici și mari tocmai prin simplitatea cuceritoare și tulburătoare a versurilor sale.  
 
Antonia Bodea  
 
“  
 
Referinţă Bibliografică:
Antonia Bodea - Nostalgia întoarcerii , poezii de Titina Nica Țene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1985, Anul VI, 07 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!