CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1981 din 03 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ASTRA în satul meu  
 
de la comuna Viitorul la satul - model  
 
de Ion Onuc Nemeș  
 
Moto:  
 
„Veșnicia s-a născut la sat”  
 
Lucian Blaga  
 
In ziua de 11 mai 2016 am participat, la Sibiu, la lansarea cărții „Astra în satul meu” de la comuna Viitorul la Satul- model: Sâncraiu Almașului- județul Sălaj”, autor Ion Onuc Nemeș, tânăr pensionar, până de curând director al renumitei „Biblioteci ASTRA”  
 
Ca invitați eram și câțiva foști colegi de „suferință” ai lui Onuc de la facultatea de Filologie din Cluj, printre care și subsemnatul, domnul profesor Titu Cârstea, doamna profesoară Doina Blaga (născută Danciu), dar cel mai important pentru noi, cu care am depănat amintiri, domnul profesor universitar Mircea Tomuș, fost redactor al revistei „Tribuna” (la Cluj) și al revistei „Transilvania”, critic si istoric literar.  
 
În sala de festivități a Bibliotecii ASTRA, arhiplină, cel care a adus primul Laudatio autorului și cărții sale a fost preot- profesor universitar dr. Necula, care, prin harul său oratoric a făcut o sinceră declarație de iubire autorului și paginilor pline de istorie românească ale cărții.  
 
Bineînțeles că, foști studenți fiind ai domnului profesor universitar Mircea Tomuș, am așteptat nerabdători aprecierile domniei sale despre roadele muncii fostului student. Mi-a plăcut paralela pe care afăcut-o între evoluția, ca poet, a lui Ioan Alexandru, copil de țăran de pe meleagurile Sălajului, cu evoluția ca intelectual și om de cultură a lui Onuc, plecat de pe aceleași meleaguri și având aproximativ aceeași vârstă.  
 
Trebuie să fac o precizare: noi am fost colegi de studenție, la aceeași Universitate, în Cluj, dar în ani diferiți de studiu, cu poeta Ana Blandiana și poetul Ioan Alexandru.  
 
Surprinzatoare și plăcută a fost precizarea făcută de un fost coleg de redacție al lui Onuc, de la ziarul județean „Năzuință” din Zalău, unde a lucrat și autorul cărții amintite, că Onuc a dăruit consătenilor cartea „Astra în satul meu…”  
 
Am râs în gând… Mi-am amintit că un coleg hâtru, Gelu Ciucă, esențializa personalitatea fiecărui coleg cu o poreclă. Pe Onuc l-a „citit”, că îi plac cărțile și i-a zis „Badea Cârțan”, cunoscutul țăran cărturar din Cârtișoara Făgărașului, care împărțea cărți prin sate și care a mers pe jos la Roma, a pus o „straiță” de pământ româmesc sub Columnă, a dormit acolo, uimindu-i pe italieni, care au crezut că „un dac a coborât de pe Columnă”  
 
Parafrazând spusele poetului „Luminii” din poezia „Sufletul satului”: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat”, eu cred că ROMANUL, cu sentimentul iubirii de nem și de țară s-a născut în Ardealul asuprit, parcă mai mult decât celelalte provincii românești.  
 
In Ardeal s-a PARAFAT România „dodoneață”, cum o numea Lucian Blaga. „Un răsunet” (Deșteaptă-te române”), imnul naționalactual este creația lui Andrei Mureșanu, ardelean. Bineînțeles că nu putem absolutiza, deoarece toate provinciile românești au dat patrioți de seamă precum Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Mihai Viteazul, Al. Ioan Cuza etc., Mihai Eminescu-esența, idealul iubitorului de patrie, românul desăvârșit.  
 
Desigur că la formarea morală, culturală, socială a românilor transilvăneni un rol esențial l-a avut programul ASTREI.  
 
ION ONUC NEMES răscolește arhive, în primul rând în satul natal, după propriile-i mărturisiri, scoate la lumină documente, fotografii, pentru a arăta uriașa contribuție a ASTREI, ca program cultural la sate, în perioada interbelică.  
 
Cartea, prin documentele publicate, este o sinteză monografică a spiritualității românești, după cum o definește prof. univ. dr. Dumitru ACU, președintele Asociațiunii ASTRA.  
 
Savantul Emil Racoviță, rectorul Universității DACIA SUPERIOARA din Cluj, sublinia la Adunarea Generală a Asociațiunii de la Turda (6 oct. 1920) că ASTRA este un model academic pentru întreținerea și exaltarea focului sacru național.  
 
Dimitrie Gusti numește ASTRA „Primul Parlament al Culturii Românești”  
 
O exegeză exhaustivă a cărții „ASTRA în satul meu.”, de Ion Onuț Nemeș, apărută la Editura „ASTRA MUSEUM”, în 2015, care are 531 pagini este greu de realizat.  
 
De la pag. 331 până la pag. 347 sunt publicate opiniile celor care au citit lucrarea în manuscris, printre care și prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, prof. Adriana Gheorghiu, Dr.Ion Lăcătușu, prof. univ. Ioan Mariș,, conf. Univ. dr.Viorel Hodiș.  
 
Cartrea are un capitol intitulat Cuvânt de închinare- Sat natal, cuprins între paginile 19-23 și care prezintă evoluția în timp a „veșniciei”, numita Sâncraiu Almașului, relatată măiestit de filologul, jurnalistul, bibliotecarul, omul ajuns la vârsta înțelepciunii, Ion Onuc Nemeș.  
 
Capitolul cuprinde evenimente, fapte, mici povestiri, relatări detaliate din propria-i familie, trăiri directe cu reverberații uluitoare în sufletul cititorului. Capitolul începe cu următoarea afirmație:  
 
„Nu te poți dezrădacina cu totul de satul natal. Poți scoate omul din sat, dar nu poți să scoți satul din om” De aici încolo parcurgi pe nerăsuflate minimonografia satului Sâncraiu Almașului și, când ajungi la pagina 25 citești:  
 
„M-am născut în satul Sâncraiu Almașului, jud. Sălaj, cu patru ani înainte ca Asociațiunea Transilvania pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA să fie interzisă de noul regim care se instalase în țară. Întreaga copilărie mi-a fost însoțită și îmbogățită de evocările părinților și bunicilor mei despre ceea ce a însemnat ASTRA pentru destinul lor și al satului.  
 
Așa se face că, după credința lui Dumnezeu, ASTRA devine în casa noastră și în satul nostru cea de-a doua religie. (…) Înainte de această perioadă grea am avut norocul să prind câțiva ani de frumusețe morală și civică în satul meu, unde preotul era instanța cea mai respectată și mai de folos pentru săteni. (…) La rândul lui, învățătorul era stimat și iubit pentru ceea ce ne învăța la școală și pentru lumina dată adulților.  
 
Oamenii aveau o solemnitate gravă în gesturi, în purtări, în vorbire, în obiceiuri și ritualuri, în felul de a înțelege viața și munca.  
 
In locul cinstei s-instalat necinstea, numele bun s-a dat pe cel rău, furtul n-a mai fost o rușine, onoarea a devenit o valoare uitată, minciuna se rostea fără ca obrazul să roșească, normele nescrise ale unor orânduieli au fost uitate și ele, cultul valorilor s-a prăbușit, la suprafață au ieșit lepădăturile, ca întotdeauna, brutal, fără milă, nedrepte. Se instalase întunericul. Murea lumea vrednică și așezată pe care ASTRA începuse să o clădească în spirit modern, european.  
 
După interzicerea existenței sale, ASTRA s-a retras în poveste, apoi a urcat în legendă, așa cum am prins-o și eu cu rememorările familiei și ale satului.”  
 
Dacă am schimba timpul unor verbe din spusele lui Onuc, mi se pare că acum trăim aceeași poveste. De aceea, consider că publicarea cărții lui Ion Onuc Nemeș în pustiul cultural, social și economic de acum, este ca o ploaie binefăcătoare, o adevărată binecuvântare.  
 
Inchei cu vorbele domnului profesor universitar Dumitru ACU, președintele Asociației ASTRA:  
 
„Cele mai sincere felicitări autorului, iar cititorilor o lectură plăcută, utilă și izvorâtoare de conștiință națională.  
 
Vivat, Crescat, Floreat Asociațiunea ASTRA!”  
 
Prof. D. Păsat Călina, 29 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
ASTRA în satul meu , cronică de prof.D.Păsat Călina / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1981, Anul VI, 03 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!