CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1935 din 18 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

La aniversarea scriitorului GIB I.Mihăescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La aniversarea scriitorului: 
  
Gib I. Mihăescu s-a întors ”La braț cu Andromeda “ 
  
Pe 23 aprilie se împlinesc 122 de ani de la nașterea scriitorului Gib I. Mihăescu. Cu această ocazie, la inițiativa Ligii Scriitorilor Români, Asociația Culturală Rusidava, Biblioteca municipală Drăgășani, Primăria municipiului Drăgășani și Editura KITCOM au organizat o amplă manifestare dedicată autorului romanului “Rusoaica “, născut pe meleaguri vâlcene. 
  
În acest sens, în data de 15 aprilie, un grup de scriitori clujeni, format din prof.Antonia Bodea, Titina Nica Țene, Voichița Pălăcean Vereș, Peter Vereș, și Al.Florin Țene, s-a deplasat în orașul natal al scriitorilor Gib I. Mihăescu, pentru a participa la o amplă manifestare din 16 aprilie, dedicată scriitorului omagiat.Pe parcursul călătoriei, în timp ce autoturismul înfășura distanțele pe roți, scriitorii au discutat despre evenimentele istorice ce au avut loc în localitățiile prin care treceau, și, mai ales, despre scriitorii ce trăiesc în aceste localitați . 
  
Cu acest prilej, scriitori din București, Craiova, Rm.Vâlcea, Slatina,Piatra Olt, Călărași, Sibiu, și Cluj s-au deplasat la mormântul lui Gib I. Mihăescu aflat în cimitirul Eternitatea din Drăgășani unde au depus coroane de flori, iar un sobor de preoți a ținut o slujbă de pomenire. În continuare poetul Marian Bărăscu, coordonatorul și sufletul manifestărilor, și Al.Florin Țene au ținut alocuțiuni despre viața și opera scriitorului. Acesta din urmă a evocat întâmplări petrecute alături de familia scriitorului 
  
După acest moment, grupul numeros de scriitori, s-a deplasat la Muzeul Viei și Vinului unde directoarea muzeului ne-a explicat despre istoria viței de vie, tehnologia vinului și soiurile existente în podgoria Drăgășani. În continuare s-a mers la locul unde a fost casa scriitorului Al Florin Țene. Pe acest spațiu se va ridica un monument dedicat autorului romanului “La braț cu Andromeda “, unde se vor specifica și scriitori drăgășeneni. Monument ce se va ridica și cu sprijinul Primăriei din Drăgășani.Aici, au fost evocate momente din viața cenaclului “Gib I. Mihăescu“, înființat în urmă cu 58 de ani de către Al.Florin Țene. Evocările au fost făcute de prof.Emil Istocescu, un exeget al autorului “Donei Alba “ și ctitorul cenaclului.. De aici ne-am deplasat la Muzeul Gib I. Mihăescu unde , cei prezenți, au vizionat o parte din manuscrisele, scrisorile și cărțile scriitorului. Am fost primiti de nepoata scriitorului. 
  
La ora 14 , în sala spațioasă a Bibliotecii municipale Drăgășani, unde se afla o expoziție cu cărțile scrise de membri familiei Țene, Titina, Ionuț și Al.Florin, a fost lansat romanul lui Al.Florin Țene “La braț cu Andromeda “, despre care au vorbit: prof.Antonia Bodea, Voichița Pălăcean Vereș, Tudor Barbu, prof. dr. Petre Din, și autorul, care a vorbit despre Liga Scriitorilor, ce împlinește în anul acesta 10 ani de la înființare, și rolul ei în promovarea literaturii române pe meridianele lumii. În încheierea expozeului său a spus că, “în sfârșit, Gib I. Mihăescu, după 122 de ani, se …întoarce “La Braț cu Andromeda.“ 
  
În continuare a fost lansată antologia de versuri ”Nostalgia întoarcerii “ de Titina Nica Țene. Despre cartea apărută la Editura bucureșteană “Absolut “, au vorbit: Antonia Bodea, Voichița Pălăcean Vereș și Tudor Brabu, iar autoarea a susținut un recital poetic. 
  
Un moment deosebit a fost lansarea antologiei “Gânduri dintre anotimpuri “, îngrijită de Corina Mihaela Soare și Cristian Gruițoiu, unde cei aproape 50 de poeți antologați au citit din creațiile lor moment în care poetul Marian Bărăscu, președintele Asociației Culturale Rusidava le-a înmânat câte o Diplomă celor prezenți, printre care: Zenovia Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Antim Ivireanu din Rm.Vâlcea, Ilarion Păunoiu, membri USR, Nicolae Nistor, George Tulea, director editura Kitkom.prof.dr. Mihaela Rădulescu, Puiu Răducan, Constantin Triță, preot Constantin Mănescu, președintele filialei Vâlcea al Ligii Scriitorilor, Ilie Bucă, Constantin Mihalache, artist plastic, preot Paulian Buicescu, poetul Ion I. Pârâianu, redactor la rewvista “Memoria Slovelor“, Angi Melania Cristea, prof.critic literar din Craiova, Voichița Pălăcean Vereș, directoarea Editurii Napoca Nova, Gbriela Zidaru-Amzulescu, poetă Drăgășani, prof. Antonia Bodea, Titina Nica Țene, Liliana Terziu, director Biblioteca din Drăgănești și Televiziunii locale VL 1 și Radio Craiova, inclusiv urmașilor scriitorului Gib I. Mihăescu, etc.Iar Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor Români a înmânat medalia “Virtutea culturală “, poetului și promotorului cultural Marian Bărăscu, semn de prețuire pentru tot ce face în promovarea culturii în municipiul Drăgășani. 
  
Un moment deosebit a fost când compozitorul prof.univ. dr.Constantin Rusnac, din Chișinău, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, reprezentantul Basarabiei la UNESCCO a vorbit, în încheiere, despre relațiile tradiționale, istorice și culturale dintre Republica Moldova cu România. 
  
Manifestarea s-a încheiat cu un concert de muzică populară și ușoară susținut de Sava Regățean, din București, Vergil Ene din Drăgășani la caval,și Alexia Rotaru din Balș, copilul minune din grupa mare la grădiniță.. 
  
Prin numerosul public participant și prin prezența celor peste 50 de scriitori din diferite colțuri ale țării, manifestarea a fost o reușită. Semn că opera lui Gib I. Mihăescu este perenă și gustată de cititori. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
La aniversarea scriitorului GIB I.Mihăescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1935, Anul VI, 18 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!