CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1903 din 17 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Premiile Uniunii Ziariștilor Profesioniști
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Premiile UZPR 2015 – Jurnalismul de ţinută, în prim-plan 
  
UZPRdin România a premiat cele mai prestigioase creaţii publicistice din toate domeniile – presă scrisă, audiovizuală, carte de gen – în cadrul unei manifestări de înaltă ţinută, patronată de preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. Împreună cu secretarul general al Uniunii, Benone Neagoe au prezentat în stil profesionist, competent și atractiv, întregul eveniment. Benone Neagoe a fost și cel care a făcut laudatio pentru fiecare premiant. 
  
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a stimulat creaţia jurnalistică şi în anul 2015, în cadrul unei competiţii profesionale intitulate „România – Oameni şi idei”, adresată membrilor ei, jurnalişti din presa scrisă şi on-line, din radio şi televiziune. Concursul a stârnit un larg interes, reunind un mare număr de articole, eseuri, cărţi de jurnalism şi de specialitate, emisiuni de radio şi producţii de televiziune, realizate în anul anterior. Toate au vădit calitatea de excelente produse mediatice, accentuând reperele principale ale competiţiei: autoritate profesională, promovare a răspunderii sociale a jurnalismului, probitate, ţinută intelectuală. Au apărut şi au fost evidenţiate nume noi de jurnalişti, realizatori, scenarişti şi regizori, producţiile lor bucurându-se de recunoaştere. 
  
Pprofesionişti în domeniul mass-media au selectat producțiile jurnalistice, stabilind ierarhiile, iar remarcabile personalități ale jurnalismului au alcătuit un juriu care a girat pemiile anului 2015: prof. univ. dr. acad. Teodor Damian (New York), prof. acad. Victor Crăciun şi prof. univ. dr. Mihail Diaconescu. Au fost acordate distincţii şi cadouri unui număr de 33 de jurnalişti din Iaşi, Tg. Mureş, Cluj, Sibiu, Târgovişte, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Oradea, Târgu Jiu, Chişinău, Bucureşti, de la studiouri de radio şi televiziune din România, Austria, Canada şi Suedia. 
  
Marele Premiu – Carol Roman – volumul „În balansul vremurilor” 
  
Carte de publicistică 
  
Premiul I – Rodica Lăzărescu, volumul de convorbiri „La ora confesiunilor” 
  
Premiul II – Victor Ştir, volumul de eseuri „Riscul rostirii şi tăcerii” 
  
Premiul III – Mihai Suciu, volumul de interviuri „Obligaţi timpului lor” 
  
Premiul de Excelenţă – Lazăr Lădariu, volumul „Veghe” 
  
Premiul Tezaur – George Coandă, volumul „Vechi coduri ale românilor” 
  
Premiul Revistei UZPR – Valentin Marica, volumul „Iarba Golgotei” 
  
Premiul Special al Juriului – Maria Vesa Aursulesei, volumul „ Foşnetul şi Tăcerea” 
  
Premiul Opera Prima – Raluca Daria Diaconiuc, volumul „Fonoteca excelenţei” 
  
Premiul Eveniment – Mihai Grăjdeanu, volumul de benzi desenate „Tata Moşu” 
  
Presa scrisă 
  
Premiul I – Galina Martea, articolul „O realitate istorică: Reîntregirea neamului românesc” 
  
Premiul II – Al. Florin Ţene, eseuri jurnalistice 
  
Premiul III – Agnes Maria Orban, ciclul de documentare „Celebrităţi din România” 
  
Premiul de Excelenţă – Cristina Nichituş Roncea, proiectul fotografic „Alăptarea e iubire” 
  
Premiul de Excelenţă – Corina Mădălina Diaconu, foto-reportajul „Alexandru Gheorghe Ilinca şi 
  
opincile dacice” 
  
Premiul de Excelenţă – Daniela Gîfu, interviul „O viaţă de luptă, suferinţă şi speranţă” 
  
Presa online 
  
Premiul I – Silvia Constantinescu, editarea în Suedia a publicaţiei „Curierul Românesc” 
  
Premiul II – Nicolae Tomoniu, editarea publicaţiei „Sămănătorul” (Tismana) 
  
Premiul III – Petre Cichirdan, editarea revistelor culturale ale Râmnicului 
  
Premiul Special al Juriului – Elisabeta Iosif, editarea revistei „Cetatea lui Bucur” 
  
Producţii radiofonice 
  
Premiul I – Robina Cornaciu, reportajul „Badila, satul cu un singur locuitor” 
  
Premiul II – Ion Vulcan, reportajul „Cântece şi poveşti auzite în Muzeul ASTRA” 
  
Premiul III – Valentin Ţigău, reportajul „Love Story pe frontul de Vest” 
  
Premiul de Excelenţă – Simona Nicoleta Lazăr, promovarea satului românesc 
  
Producţii tv 
  
Premiul I – Daniel Roxin, scurt-metrajul „Enigma Coloanei Infinitului” 
  
Premiul II – Daniela Apostoaie, documentarul „Destine – Copil pe muche de bisturiu” 
  
Premiul III – Cristina Munteanu, interviu cu acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici 
  
Premiul Special al Juriului – Larisa Avram, Luiza Fulea şi Bogdan Ghiţulescu, emisiunea „Printre români” 
  
Premiul Gaudeamus – Mircea Mitrofan, reportajul „Un pod de 120 de ani” 
  
Premiul „Geo Bogza” – Dan Mireanu, Marius Gheorghe, Iosif Sas, reportaj „Eminescu” 
  
O Uniune cu o nouă viziune 
  
Uniunea Ziariştilor Profesionişti a intrat într-o nouă etapă, cea a întineririi rândurilor sale şi a unei proiecţii reîmprospătate asupra legăturii jurnalismului profesionist, reprezentat de Uniune, cu ţara şi cu lumea. În numele acestor deziderate, UZPR a iniţiat o serie de manifestări care au fost puse în lumină u prilejul festivităţii acordării Premiilor pe anul 2015. Este vorba în primul rând despre proiectul de excepţie intitulat „Eminescu jurnalistul”, o serie de serate care au devenit tradiţie, manifestări de calibru, „comunicări din spiritualitatea eminesciană, teme pe care Eminescu le-a lăsat spre dezbatere generaţiilor care vor veni”, după cum a punctat Doru Dinu Glăvan, preşedinte al UZPR. Totodată, Premiile „Eminescu ziaristul” se conferă în fiecare an în data de 28 iunie, onorându-i pe cei care care studiază activitatea jurnalistică a marelui poet român, în sprijinul ideii că jurnalismul este un domeniu al creaţiei. 
  
UZPR editează, de asemeni, revista lunară „Cronica timpului”, ajunsă la nr. XIV, prin contribuţia membrilor Uniunii. Este o publicaţie de cultură şi educaţie civică, promovând performanţa jurnalistică, într-un format deosebit. La rândul ei, revista „UZP”, nou apărută, este un proiect de anvergură, o platformă de dezbatere deschisă tuturor ziariştilor de vocaţie, care expun întreaga problematică a jurnalismului contemporan, intern şi extern, reperele profesionale şi de utilitate publică ale profesiei, într-o prezentare grafică de excepţie. 
  
Gala Premiilor UZPR 2015 s-a bucurat de prezenţa printre invitaţi a numeroase personalităţi din presă, cultură şi mediul academic, fiind un eveniment de anvergură, pe larg reflectat în mass-media. 
  
Carol Roman (revista „Balcanii şi Europa”): „În anii 50, când am intrat la «Scînteia tineretului», eram cel mai tânăr ziarist din breaslă. Astăzi sunt denumit «decanul de vârstă» al presei româneşti. Voi continua să promovez şi să susţin, aşa cum am făcut în toţi aceşti ani, acurateţea şi limpezimea limbii române în presă”. 
  
Simona Nicoleta Lazăr („Antena satelor”): „Dedic acest Premiu colegilor mei, împreună cu care vom face paşi frumoşi în viitor”. 
  
Valentin Ţigău („Radio România”) – „Sotocim, cercetăm, aducem la lumină adevăruri, căutăm valori. Munca noastră constă în a-i face pe veterani să vorbească, în numele istoriei”. 
  
Bogdan Ghiţulescu („TVR”) – „Avem nevoie de o Uniune a Ziariştilor puternică, cu voce autoritară, care să ne ţină uniţi” 
  
Cristina Munteanu („Antena 1” Piteşti) – „Avem relevanţă în comunitate, care este foarte preocupată de cultură, educaţie şi valoare”. 
  
Roxana Istudor 
  
Foto: Mădălina Corina Diaconu 
  
Referinţă Bibliografică:
Premiile Uniunii Ziariștilor Profesioniști / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1903, Anul VI, 17 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!