CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Starea psihofizică a Poetului pe axa lumii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Starea psihofizică a Poetului pe axa lumii 
  
Două volume ale poetului Alensis De Nobilis mi-au atras atenția, la început, datorită titlurilor „Axis mundi “, apărută la Editura ANAMAROL, șI “Perfuzii cu lacrimi “, Editura OPERA, care a văzut lumina tiparului la o distanță de doi ani de prima. 
  
Primul volum a cărui titlu ne duce cu gândul la o axă a lumii ce unește veșnicia prin sfințenie, iar titlul celui de-al doilea,ne induce ideea la acțiunea pătrunderii durerilor și a îngerilor (adică răul și binele ) în ființa societății omenești. 
  
Dacă primul volum structurat în patru cicluri, a căror tematică se întrepătrunde, și se completează, cel de-al doilea este un tot unitar, desfășurat sub un generic “Transfuzii cu îngeri “, în antiteză cu titlul volumului, făcându-ne să percepem că lacrimile sunt îngeri ce domolesc durerea. 
  
Hermeneutica celor două volume are ca finalitate figurarea unui sens integrator, unitar, rotund, și supra (trans ) hermeneutică, ducând la transfigurarea poetică și la reconsiderarea sintagmaticului pe axa paradicmaticului, și invers, dedesuptul și deasupra lecturii noastre își corespund, își răspund pe vertical (axis mundi ).” Este-o noapte de-nceput de lume,/ Ape trec cu fâșâit de șarpe,/ Ard departe stele fără nume,/ La-nceput de viață și de moarte.“(Azis mundi-1 ). Acelaș sens integrator îl descoperim și în celălat volum”: Sila te aruncă-n margine de lume,/ Îți renegi ființa cu o ură grea;/ Gropile comune vor să te însume/ Cu o cruce-n spate. Da, o vei purta !” ( Silă). După cum se observă la cele două poezii, din diferitele volume, o similaritate axiologică între umanism și creștinism, soldată cu unitatea dintre uman și divin. 
  
Poetul, în aceste două volume, pune cititorul între cei doi poli ai scriiturii po (i ) etice: realul imaginar și sensul și cei doi versanți ai atitudinii auctoriale: libertatea spirituală din primul volum și gestul comunicării și implicării în social, din al doilea volum. Exemplificăm cele afirmate mai sus: din primul volum (Axis Mundi ); Bate-n răstimpuri/ Clopotul inimii,/ Curg în descânturi/ Durerile lumii;(Teluric ), și din al doilea volum când națiunea este în întuneric, ea doarme-n adâncimile geniului și-a puterilor sale neștiute și tace (Perfuzii cu lacrimi ): Sus e zeul, jos sunt grofii-aceștia/ Ce ne iau și talpa de la ghete,/ Între Dumnezeu și România/ Stăm lipiți de foame și de sete.(Templul vitelor). 
  
Citind cele două cărți ale poetului Alensis De Nobilis, mi-am adus aminte de ce spune Eugen Simion: “Viața este o ierarhie de sfere pe care omul trebuie s-o străbată, mânat de o voință aprigă de eliberare “, fiindcă poezia acestui poet interesant ,ne face să vizualizăm în inima cuvintelor, cum ar spune Aurel Rău. 
  
Personalitatea poetului, opina Mihai Eminescu, este dată de puterea imaginației, acțiunii și a judecății. La Alensis De Nobilis nu putem vorbi de absența acestora. Sâmburele individualității acestuia constă în capacitatea sa de a închipui. Pentru a intra în sinonimele acestui cuvânt, acestea sunt: fantezie, imaginație, invenție, gând, ficțiune, născocire, plăsmuire, fantasmagorie, nălucire, vedenie, himeră, iluzie, utopia, irealitate, părere, miraj, folosind toate acestea poetul e ca o “sală iluminată” cu păreți de oglinzi ce reflectă imaginile una în alta într-un joc infinit:”În lumină sângeri,/ Sufletul să-ți fie./Ispitit de îngeri,/ Curs în veșnicie… “( Muguri de lumină). 
  
C.G. Jung definește imaginația ca activitate reproductivă sau creatoare a spiritului. Ea se manifestă, la poetul pe care-l comentăm, fie ca viziune, în primul volum, fie ca expresie concentrată a stării societății în care trăiește, în al doilea volum. 
  
Metaforele amplasate acolo unde cere textul și gustul pentru vibrația societății, dar mai ales pentru concret, fac ca etapele acestei poezii să aibă convergență spre un punct comun: înțelegerea și definirea “Fabricii de filozofi “, a genezei vinovăției statului, pândită de angoase, dar și protejată de tandra și lucida natură, a ființei însetată de lumea mitică, “Odă lui Zeus “, dar și ancorată în lumea iarăși mitică a cotidianului,”În România, astăzi. “ 
  
În filozofia poeziilor lui Alensis De Nobilis, timpul, spațiul și cotidianul ca forme ale percepției interne și externe par cheile misterioase care deschid porțile grele și argintate ale visului. Poetul devine taumaturgul în sarcina căruia cade oficierea minunilor transpuse în poezie. Unele construcții onirice au ziduri tot atât de masive, precum lumea în starea de veghe, gândirea fiind sinonimă cu existența, această stare o găsim în “Perfuzii cu lacrimi “. În aceste două volume descoperim un poet al transimaginarului, pentru el cuvântul este vehicol poetic, care transportă sufletul sau necuvântul, cum ar spune Nichita. Gândirea poetică al autorului celor două volume este o gândire de idei ce sunt ele însele imagini, în măsură deci să limiteze prin forma poetică un conținut emoțional sau chiar abstract. 
  
“Adevărații avocați ai bisericii sunt astrele” - sună o apoftegmă eminesciană. Cel ce nu este credincios, și chiar religiosul, se simte nemărginit de mic față de infinitul timpului și al lanțului cauzal. Realitatea determinantă a arderii este oxidarea, adică misterul prin care ne purificăm :”Arde și vântul/Și cerul,/Și fructul/Gem în tăcere/ Profetul/ Și sfântul.(Axis mundi- Purificare ) “. 
  
Conchidem cu aprecierea, că cele două volume ale lui Alensis De Nobilis sunt două glasuri al aceluiaș Poet, ce “exprimă multă iubire” pentru Poezie, fiind “ demiurg și rob totodată“. Cum subliniază în postfața prietenul Ion Popescu-Brădiceni,Poetul fiind “ca un arc spre o stea “. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Starea psihofizică a Poetului pe axa lumii / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1775, Anul V, 10 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!