CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  Medalion literar:MIRCEA PAVEL MORARIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Medalion literar: Mircea Pavel Morariu 
  
Călătorind între Cluj și Berlin, mereu cu crucea dorului în suflet, așa cum fântâna nu-și poate părăsi izvorul, medicul Mircea Pavel Morariu, membru al Ligii Scriitorilor, se întoarce periodic în municipiul dintre văile râurilor Someșul Mic, Nadăș și dealul Feleacului, unde a absolvit facultatea de medicină din cadrul UMF Iuliu Hațieganu. 
  
Originar din zona Sighișoarei, născut în localitatea Malâncrov, la 17 septembrie 1940, scriitorul Mircea Pavel Morariu, revine din Berlin, unde s-a stabilit cu ani în urmă, în Cluj-Napoca pentru a se întâlni cu rudele și prietenii, dar mai ales pentru a-și publica cărțile. Scriitorul abordând în cărțile sale tema psihologiei personajelor în contextul diferitelor situații din viață, își dă seama de rolul timpului în această împrejurare. Recitind cărțile acestui autor, mi-am adus aminte de ce spunea Henri Van Dyke: „Timpul e prea scurt pentru cei ce așteaptă, prea iute pentru cei ce se tem, prea lung pentru cei ce se vaită, prea scurt pentru cei care-l laudă, dar pentru cei ce iubesc, timpul este veșnicie. “ 
  
Mircea Pavel Morariu, prin cărțile sale, inclusiv în volumul de debut, intitulat : “Mozaic “(versuri ), semnat împreună cu soția, apărut la Editura “Studia “, ridică temperatura lirică la cote înalte, în care verbul sugerează un act de magie, și care se transformă în prozele sale, în subtile jocuri onirice, dublate de voluptoase imersiuni în imaginar. Așa cum descoperim în romanul “Catacombe “, ce a văzut lumina tiparului în anul 2010, la aceeași editură. Romanul este structurat în doua parți:”Vulcanii” si „Diafanii”, obligând cititorul la o lectura atentă, cu benefcii pentru toți aceia care sunt interesați în descifrarea subconstientului.Este un autor înzestrat cu talentul cunoasterii, un radiograf al stării psihopatologice a personajelor, bun povestitor al starilor psihice confuze, întemeiate pe instincte cețoase si vanități. Autorul narează aventura unei vieți umane prinse în capcanele subconstientului, 
  
Rar în literatura română poţi găsi un roman cu prozodie rimată fără să alunece în poetizare inutilă cum este în “Planeta insulară” de Mircea Pavel Morariu, apărut în anul 2013, la Editura “ Napoca Nova”. Acesta face parte din specia romanescă ce are o mitologie proprie şi fragmente livreşti cu substanţă epică genuină. Autor al romanului de succes “Catacombe”, ce abordează fenomenul transcendentalului, scriitorul de data aceasta vine în faţa cititorilor săi cu un roman ce ne surprinde prin forma textuală şi subiect, ce-mi aminteşte de zicerea lui Macedonski: „Viaţa este o ciudată comedie care amestecă împreună şi dureri şi bucurii, punând lacrimi lângă zâmbet, punând zâmbet lângă plâns“. 
  
Cartea are două părţi, fiecare cuprinzând capitole cu anumite denumiri, din care nu lipseşte cuvântul „insulă”, acel întreg înconjurat de o altă formă a întregului, caracterizat printr- o specificitate proprie. Romanul glisează între poemul prozodic şi proza poematică cu elemente din marginea fabulaţiei; se deschide cu un moment al naşterii autorului asistată de cele trei Sorţi: Zâna Sorţii, a Dragostei şi a Sănătăţii. Descoperim în paginile cărţii un amestec subtil de inteligenţă şi facondă, de lirism şi introspecţie. Prozatorul mută interesul de la epicul aventurii la comportamentism. În gesturile, limbajul şi manifestările protagoniştilor noi ghicim o psihologie şi o mentalitate care dau seamă şi despre un cod social, politic şi cultural, prin acţiuni înglobate în Planeta democraţiei, sau insulele politicienilor, religiilor, manipulatorilor, dorinţelor, bandiţilor, egoiştilor, a birocraţilor, sau Insula lui Eros. 
  
Autorul, având alături personajul feminin Maia, nume ales nu întâmplător, el însemnând esenţă, a prinde puteri, matcă, plonjează într o naraţiune având semnele unui spirit postmodern. Textul fiind un mixtum compositum, căci se trece de la o perspectivă narativă la alta, pune pe tapet o nesfârşită ştiinţă a naraţiunii rimate, în care descoperim şi un ritm interior subtil. Analiza amănunţită a fenomenelor politice, sociale şi culturale, cuprinse în capitole separate descoperim un analist lucid, jovial, şi cu o truculenţă a comentariului de un farmec indicibil, cum însăşi atmosfera cărţii e, în cea mai mare parte. 
  
Supleţea limbajului şi fragmentarismul e, deopotrivă, o metodă şi o viziune, căci fizionomia exterioară se încheagă prin acumulări lente de senzaţii şi detalii. Romanul se poate încadra în specia celor ce oscilează între realismul autentic şi science fiction. 
  
Medic de profesie, Mircea Pavel Morariu abordează în mod psihologic acţiunile personajelor sale, fiind ispitit de jocul ficţiunii erudite, fiind un constructor ingenios de utopii şi ucronii, sedus de artificiul inteligenţei. Ucroniile autorului sunt abordate ca teorie în filozofia culturii potrivit căreia evenimentele şi faptele de civilizaţie din istoria omenirii s- au produs ca o consecinţă inevitabilă, dar nu previzibilă, a progresului continuu. Elementele ştiinţifice, din domeniul medical, în special, înserate printre texte şi contexte, apropie, uneori, romanul, în unele părţi, de eseu. Autorul ne împinge spre concluzia că inima omului este nemărginită, sângerează şi se sfâşie printre democraţi, politicieni, religii, manipulatori, sau în iubire şi erotism, în dorinţe împlinite sau neîmplinite. Şi totuşi, rămâne mereu prea plină: mare, încărcată până la refuz de dureri. Fiindcă omul chiar dacă are de toate, totuşi nu este fericit. Pe bună dreptate: pentru că nu ştie că este fericit. Şi esenţa vieţii nu este să „fii “, ci să ştii că „eşti“ fericit. Încălecat pe Roib, calul amintind de Pegas, personajul cărţii a galopat spre insula dorinţelor. O fabulă cu iz istoric şi politic, în acest context, dezvoltă autorul. 
  
Romanul “Planeta insulară” ne face să gândim că nicio ştiinţă nu-şi este suficientă sieşi. Orice ştiinţă se împlineşte dincolo de ea însăşi, se extinde dincolo de ceea ce se crede că este domeniul său, în spaţiul filosofiei. Acest roman marchează prima treaptă. Iar despre această treaptă este imposibil să spui dacă aparţine literaturii, filosofiei sau ştiinţei medicale. O singură delimitare e limpede: filosofia există acolo unde obiectul nu este nici lucru, nici eveniment, ci idee. 
  
Mircea Pavel Morariu este un prozator original, viguros, de la care așteptăm în continuare alte cărți care să încânte cititorii. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Medalion literar:MIRCEA PAVEL MORARIU / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1713, Anul V, 09 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!