CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1686 din 13 august 2015        Toate Articolele Autorului

Ion Constantinerscu- TAINICE SPERANȚE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ion Constantinescu 
  
“Tainice speranțe “ 
  
Noua apariție editorială scoasă la lumina tiparului de Editura “Napoca Nova “, nu a fost o surpriză pentru mine.Știam că autorul Ion Constantinescu este un scriitor harnic, având în sânge spiritul de observator al societății, practicat o viață întreagă ca jurnalist, indiferent de starea vremii, și mai ales de spiritul vremurilor. 
  
Al optsprezecelea volum semnat de autorul amintit mai sus, având ca titlu “Tainice speranțe “ cuprinde poezii selectate în ciclurile:”Aparențe conveniențe “ și “Logică șchioapă “ , cartea încheindu-se cu o “Postfață “, prin care Ion Constantinescu se adresează, cu sinceritatea unui înțelept, cititorilor:”Semene drag, ție m-am adresat,/Cu-ncredere și cu suflet curat,/ Fiindcă te iubesc și te respect/ Și te vreau fericit cum e cinstit și drept. “ 
  
Pe ultima pagină, înainte de “Cuprins “, descoperim câteva rânduri semnate de Autor, informație ce mă simt obligat s-o fac cunoscută cititorilor, pentru inițiativa originală și generoasă a Editurii Napoca Nova (director, scriitoarea Vochița Pălăcean- Vereș):”Suportul financiar al editării prezentei cărțI îl reprezintă echivalentul valoric al Marelui Premiu pe anul ediorial 2014 acordat autorului de Editura Napoca Nova, director scriitoarea Voichița Pălăcean -Vereș, pentru volumul de poazie Zvon de iubire. Este o dovadă a amplei implicări a acestui făurar de carte în procesul de promovare a literaturii actuale, gest ce merită întreaga noastră gratitudine. Ce minunat ar fi dacă notabilul exemplu oferit de Napoca Nova ar molipsi și alte edituri.“ 
  
Încă din titlu, poetul direcționează subiectele poeziilor spre plinătatea misterelor, neștiute și neînțelese, spre sentimentul de încredere în rezolvarea favorabilă a unei acțiuni. Această nădejde trece ca un fir roșu prin cele două cicluri, încărcat de sfaturi: “Oricât de cumsecade și omenos ai fi,/ Nu-l ierta pe cel ce visul vrea a schilodi!/ Fericirii de nu vrei să îi devii călău,/ Apără visul altuia la fel ca pe-al tău “.(Pledorie pro-vis ). 
  
Poeziile nu sunt moraliste, și nici moralizatoare, ele vin în întâmpinarea cititorilor cu fapte, întâmplări și idei călăuzitoare pe un drum de morală socială și creștină: “Ca să nu mai vorbesc de marele păcat/ Al celui care țara sfântă și-a trădat./Furtul, de-asemenea, un alt mare păcat,/Înseamnă pentru mine tot fapt de neiertat./Păcatul ce din start exclude-orice iertare/ E, fără îndoială, a Cerului trădare!(Imposibila clemență ). “ Poetul este neiertător, nu are nicio indulgență cu faptele reprobabile și perfide, a celor care și-au uitat părinții, față de cei ce nu-și iubesc țara și pământul natal. 
  
Ion Constantinescu recunoaște necesitatea educării prin poezie, poetul fiind un pedagog, cultivând realitatea ca pe o existență perpetuuă: strategia complementarității care funcționează în poetica sa cu aspect educativ. Această poezie, ca și poezia lui Arghezi, folosește metafore ale socialului, căci miticul e motivat prin dinamismul moralului. Aici, există o legătură foarte subtilă între planul vieții și acela al ficțiunii. O ușă secretă le desparte. De o parte: realul, de cealaltă un ținut imaginar. Realitatea imaginarului poate fi mai vie decât aceea propriu-zisă. 
  
Viața în poezia lui Ion Constantinescu este, așa cum spunea Eugen Simion, o ierarhie de sfere pe care omul trebuie s-o străbată, mânat de o voință aprigă de eliberare. Așa că pledăm, și noi, ca și Matei Călinescu, pentru o poetică a (re)lecturii, în care plăcerii i se asociază complexitatea, complicitatea, speranța ieșirii din labirint, dintr-un paradis al oglinzilor (duble). 
  
Ion Constantinescu practică o ironie subtilă în fiecare poem. Un frison al înțelepților ardeleni străbate întreaga poezie din acest volum. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Constantinerscu- TAINICE SPERANȚE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1686, Anul V, 13 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!