CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1681 din 08 august 2015        Toate Articolele Autorului

Marea importanță a monografiilor locale în scrierea istoriei țării
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marea importanță a monografiilor locale în scrierea istoriei țării 
  
De-alungul secolului trecut, fenomen care continuă și acum, au apărut sute de volume, monografii, dicționare și enciclopedii despre localitățiile importante și mai puțin importante, biserici, instituții și familii, din diferite zone al spațiului carpato-danubiano-pontic, având ca rol păstrărea pentru eternitate a memoriei locurilor, evenimentelor și a personalităților . 
  
O astfel de lucrare monografică a apărut la Editura FORTUNA, 2015, sub semnătura lui Mihai Călugărițoiu, intitulată” Șușani, istorii familiale locale “, după ce, împreună cu Gheorghe Nicolăescu, a publicat “File din istoria comunei Șușani “, lucrări care sunt o oglindă a istoriei locurilor aflate pe valea pârâului Beica, între dealurile Milovanu și Sârbeana, comună situată în sudul județului Vâlea, la hotarul cu județul Olt. 
  
Prezenta lucrare se deschide cu o prefață semnată de istoricul Eugen Petrescu în care sunt enumerate personalitățile marcante ale județului Vâlcea, punând accent pe importanța acestei cărți care ”contribuie la valorizarea și eternizarea istoriei noastre în întregul ei, ea fiind un “inventar” de locuri, nume și fapte, la care fiecare generație este obligată să contribuie, să adauge și să continue zidirea de neam “. 
  
Cartea are un aparat științific , bibliografic, limbaj și stil ce ne confirmă faptul că autorul cunoaște antropologia filozofică a personalităților. 
  
Citind cu plăcere acest volum, având în vedere că este vorba despre comuna natală a soției mele, poeta Titina Nica Țene, mi-am adus aminte de zicerea lui Nicolae Iorga, care spunea că: “Istoria este un tribunal în care se judecă popoarele si naţiunile.“, adevăr pe care nu-l descopăr în această generoasă monografie a familiilor din comuna Șușani, din care enumăr: familia Barabancea, Bărbulescu, Călugărițoiu, Diaconescu, Florescu, Luca și Pârvu, Grecu, Ionescu, Nedelescu, Nica-Țene, Nicolăescu, Popa Ilarion, Șușanu, Teodorescu, Voica, alături de scuzele mele că, pe motiv de spațiu , nu am enumerat toate familiile specificate în “Cuprins.” 
  
Se confirmă faptul că omul român, deci și cel din Șușani se vrea și este un creator, spunea odată academicianul Mihai Cimpoi, iar Andrei Pleșu sublinia că:”Locuirea lui e radicalmente creatoare. “ 
  
Cartea, apărută într-o ținută grafică și tipografică deosebită, având 491 de pagini, cuprinde o scurtă istorie a comunei, la care se adaugă lucrările bibliografice consultate, semnate de istorici cunoscuți, “Argumentul “ autorului, în care se subliniază: “Vei întâlni oameni care au plecat din Șușani, ne fac cinste acolo unde sunt, și care se întorc nostalgic la locurile natale, oameni care au venit în Șușani, s-au îndrăgostit de aceste meleaguri, de oameni de aici, și n-au mai plecat, dar și oameni care s-au dedicat Șușanilor, renunțând la mai bine.“ 
  
Lucrarea de față mai cuprinde arborele genealogic al fiecărei familii, fotografii color și sepia, dar și un evantai de date, fapte ale înaintașilor și urmașilor în contextul evenimentelor istorice. 
  
Aceste familii, cuprinse în lucrare fac parte din România profundă și tainică, care prin activitatea lor au contribuit și pun umărul, fruntea asudând inteligență, în slujba localității lor, și extrapolând, la dezvoltarea țării. 
  
În contextual fenomenului de europenizare și globalizare astfel de monografii sunt “pietre de hotar”, sau mai bine zis, “lada de zestre “ cu care neamul românesc se prezintă viitorimii. 
  
Domnul Mihai Călugărițoiu, prin efortul depus, prin munca acribică de cercetător în colbul istoriei locale, ne descoperă un autor cu virtuale posibilităi de cuprindere și interpretare a fenomenelor istorice. Cercetarea domniei sale se sprijină permanent pe scoaterea la lumină a documentelor, imprimând întregii lucrări un aer de reală documentare și viguroasă cuprindere. 
  
Această întreprindere a lui Mihai Călugărițoiu, confirmă aforismul scriitorului elvețian Erich von Daniken, care spunea că: “Scopul și ținta vieții este să crezi în adevăr și să-l cauți. “ 
  
Al.Florin Țene 
  
Președintele Național al Ligi Scriitorilor Români 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română de Artă și Știință 
  
Referinţă Bibliografică:
Marea importanță a monografiilor locale în scrierea istoriei țării / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1681, Anul V, 08 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!