AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1680 din 07 august 2015        Toate Articolele Autorului

Poezia pentru copii-povestea unui izvor al tuturor trăirilor noastre
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Țene 
  
Poezia pentru copii - povestea unui izvor al tuturor trăirilor noastre 
  
Când am primit cartea “Prin grădina de poveste “, de cunoscuta poetă Raveca Vlașin,(autoare a șapte volume de versuri), apărută la Editura ASTRA-Dej, 2015, cu o măgulitoarea dedicație:”Familiei Țene scriitori de aleasă ținută, cu mult drag și prețuire, Raveca Vlașin, iunie 2015, “, mi-am zis:-iarăși mă copilăresc în vara aceasta! Însă, uitând de ce spunea George Călinescu:,, Copilăria nu dispare niciodată din noi, ea constituie izvorul permanent din care decurg toate meandrele vieţii noastre,”m-am apucat s- o citesc cu plăcere, retrăind acei ani în care credeam că tot ce zboară se mănâncă. 
  
Volumul de poezii pentru copii semnat de Raveca Vlașin se deschide cu un “Cuvânt înainte “ de Alexandru Păltinean ce explicitează semnificațiile poeziilor pe care le citează, recomandând cititorilor de toate vârstele această carte. Nu-i așa !? Copilăria din noi nu dispare niciodată. 
  
Un plus de imagine dau versurilor ilustrațiile adecvate fiecărei poezii, semnate de Lorond Pussy și Iulia Buburuz. 
  
În lucrarea sa ,,Geneza metaforei şi sensul culturii’’, Lucian Blaga analizează vârstele omului din unghiul ,,fazelor sau etapelor’’ ca ,,structuri autonome’’ sau ‚,focare ale neatârnării’’. Tot el vede în satul său natal, Lancrăm, ,,paradisul copilăriei’’, pe care-l poartă cu sine toată viaţa şi la care se raportează mereu ca adult. În conştiinţa copilului, satul unde a copilărit reprezintă centrul lumii (axis mundi) cu topografia sa, cu mitologia sa plină de mister. Indiferent de locul şi forma de prezentare, copilăria îşi are structurile ei unice, fiind un tărâm independent, cu centru în sine însuşi, având deplină suveranitate în hotărârile ei. 
  
Se cunoaște faptul că, din perspectivă imaginativă, copilăria e spontană, naivă, de o mare sensilitate, jocul fiind preocuparea primordială, un adevărat univers creat, fără simţul perenităţii. Copilul se comportă naiv şi îi place să fie în ipostaza de subiect şi obiect al jocului. Literatura este scena pe care acest tărâm minunat al copilăriei prinde mereu viaţă, în toată splendoarea farmecului său, cu toate minunile posibile şi imposibile, este modalitatea prin care sentimentele, gândurile şi trăirile maestrului scriitor ajung sub diverse forme la sufletul cititorului, pentru a-l sensibiliza, pentru a-l emoţiona. Este o sursă inepuizabilă de experimentare a realităţii, prin care te aventurezi în vremuri de mult apuse, te confunzi cu personajele îndrăgite, te visezi rege, aviator, explorator, muschetar sau vrăjitor, poţi să călătoreşti pe alte tărâmuri, pe alte planete sau să schimbi lumea în care trăieşti cu ajutorul unei baghete fermecate. Este o lume imaginară în care visul devine realitate, în care imposibilul devine posibil. 
  
Raveca Vlașin explorând această lume imaginativă reușește să așeze în cuvinte meștesugite suave întâmplări din lumea copilăriei, a naturii și mediului înconjurător.Chiar de la început autoarea se adresează micilor cititori prin poezia”Tălmăciri “, în care cartea însăși este un:”Evantai de amintiri,/ Întâmplări și potriviri,/ Un mănunchi de povestiri/de/ale vieții tălmăciri./ În cuvinte potrivite/ Și-n metafore-nflorite. “ 
  
Așa cum se cunoaște, și am trăit fiecare, mama este prima ființă și unica asupra căreia se revarsă șuvoiul cald și învăluitor al dragostei copilului, chiar dacă acesta ajunge la vârsta maturități. Pentru mama el rămâne tot copil: “Mamă dragă…fără tine/Aș fi fost sărac pe lume,/ Tu, din drag, mi-ai dat speranță…/Zori senini pentru o viață! “ 
  
Practic poeziile cuprinse în acest volum sunt adevărate “mărturii “ și retrăiri în lumea și din visul copilăriei.Mărturiile sunt un fel de amintiri pregnante, pe care le purtăm toată viața cu noi, care ajung din inconștient în conștiință, înștiințându-ne despre ceea ce ducem cu noi fără să știm. H.Bergson spunea:”Ce suntem noi, în adevăr, ce este caracterul nostru dacă nu condensarea istoriei pe care am trăit-o de la naștere, înaintea nașterii chiar. “ 
  
Poemele se percep sinergetic, adică se înțeleg toate odată ca o lume a copilăriei, eul este tentat de proiectarea într-o viziune sau dimpotrivă se lasă absorbit într- o intuiție: “Prin grădina de poveste/deseori am zăbovit,/ pe cărările de dor,/ Care-mi așterneau ușor/ Când trecut…când viitor.“(Amintiri ce dau în spic ). 
  
Raveca Vlașin ”construiește” cu ajutorul unui fir roșu narațiuni atrăgătoare, conturând o atmosferă de poveste cu ajutorul versului clasic, sprințar, tangențiind cu muzicalitatea. Personajele sunt anotimpurile, ghiocelul, veverițele, Luna, grădina,greierii, Regina Furnica, gândăceii, melcii, răsura,vrăbiuța, toboșarul, câinele, ariciul, iarna, omul de zăpadă, măgărușul, cățelul, bunica, nepoțica, Micky Mouse, Maia, Eminescu, stelele, etc, toate contribuind “Spre-mplinirea vremii noastre,/ Rugăciune ne e versul,/ Spre nădejdi în vremuri aspre. “(Geniul poetic .). Descoperim aici profesiunea de credință a poetei. Ea este cea care își determină opera, atenția se îndreaptă spre conservarea unei imagini constante, a copilăriei. Prezența ei este în lumea obiectuală, dar, cu siguranță însăși ideea prezenței sale este imanentă lumii reale, naturii, și a retrăirii vârstei de început plojând în lumea copilăriei cu experiența maturității depline. 
  
Poeta trăiește o permanentă revoluție pentru a sesiza insesizabilul copilăriei, pentru a străbate aparența, răscolind magma esențială, pentru a reflecta profunzimea nelimitată a naivității copilului. Astfel, prezenta carte devine o căutare a originii înțelegerii universului copilăriei și dorește să se identifice cu propria copilărie, cu ajutorul talentului și experienței în domeniu. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Poezia pentru copii-povestea unui izvor al tuturor trăirilor noastre / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1680, Anul V, 07 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!