CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1677 din 04 august 2015        Toate Articolele Autorului

Visul poetului Gheorghe A.Stroia și
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Visul poetului Gheorghe A. Stroia și “Sete “ de viață pe “ramura verde “ 
  
Am primit prin poștă de la poetul Gheorghe A. Stroia trei cărți de poezie cu prietenești cuvinte, pe care în limita modestiei, reproduc doar o dedicație:”Cu prețuire, distinsei familii culturale Al.Florin și Titina Nica Țene, o carte despre Aspirațiile și Temerile Vieții. Semnătura autorului, Adjud, 30 iulie 2015. “ 
  
Cărțile, intitulate “Sete “, cu o prefață de Marin Ifrim, “sunt…visez…rămân “(carte bilingvă, traducere în italiană de Luca Cipolla ) și, același volum tălmăcit în limba franceză de Virginia Bogdan, ne dezvăluie un poet a cărui eu își pune problema existenței, croind cărare prin sinele dezorientat de avalanșa lipsei câmpiilor “răsfățate de râuri,/câmpiile cu soare lipseau…”( câmpiile cu soare lipseau…). 
  
Există o alunecare aforistică, în partea de jos a micro poemelor palpită carnea răspunsurilor evidențiate în partea de sus, umplând clepsidra cu lumina cântecelor”născute/ din sunetele ploii…/ copacii muriseră de sete... “(copacii muriseră de sete… ). O răsucire obligă, o piruetă a versului și povestea dansului liric al cuvintelor începe rotunjindu-se în setea din spațiul dintre metafore. Poeziile lui Gheorghe A. Stroia sunt imagini surprinse de ochiul sensibil al poetului, punând întrebări cărora le dă răspuns. Această poezie se caracterizează prin viziunea antropomorfică și dăruire în desfășurarea acestei viziuni. Pământul, pădurea , bălțile, luna, ordonează întreg spațiul, unde contopirea și schimbul elementar par un ritual cuprins de o solară sete:”O sete cruntă,/o sete tot mai aspră/mi-e din ce în ce mai sete,/simt, doar, că mi-e sete,/ o sete încărcată cu flori! “ Expresia este un ceremonial(ramura verde ), sau imaginea unei “firești “ osmoze, în buna tradiție a poeziei noastre, dintre natură și om:”rămân/ ramura verde/ împărtășită/cu poame în pârg. (ramura verde ). “ 
  
Poetul simte nevoia unei „corespondențe„ cu conștiința lucidă, în prezentul său și qui-pro-quo-urilor sociale și istorice; este nevoia de dialog cu eul său, ajungând în infernul plângătoarelor sălcii fără sălcii, fiindcă poetul visează la „o matcă lină/ săltând/ peste pietre. “ Acest infern ce-l străbate nu poate fi străbătut decât rămânând “infinitul/ de apă sărată/ cu lacrimi dulci. “ 
  
La Gheorghe A. Stroia înțelegerea se retrage în superioritatea sa întemeiată ontologic pentru că universal real din jur cunoscut nu în particularitatea sa, ci în generalitatea sa e impalpabil, intangibil, invizibil:”ardeau în pete mari, vineții,/ iarba, transformată/în vâlvătăi purpurii “(bălțile, pline de pești odinioară… ) Tema bălților o întâlnim la Ioan Flora, dar și la Arthur Rimbaud, unde intră în imaginea abstractă a poetului frisonat de mediul înconjurător, din convingerea că mântuirea îi va veni din sine însuși.Tema mediului înconjurător o găsim la Eugenio Montale în Lămâi din volumul Oase de sepie, unde poetul, asemeni lui Gheorghe A. Stroia, se lasă cuprins de ardoarea scormonitoare a adevărului din mediul înconjurător și sesizează starea de libertate a lucrurilor, strict necesară cercetării secretului lor structural. 
  
Citind volumele colegului de Academie, mi-am adus aminte de cuvintele lui Nietzsche:”Creația...singurul surâs al tragediei noastre “, stropi de înțelepciune ce se potrivesc ca o mânușe poemelor din cărțile comentate. 
  
Remarcăm grafica și pictura maestrului humureștean Radu Bercea care suplimentează frumusețea, adâncind înțelegerea poeziilor prin metafora lor, din volumul “sete “. 
  
În cărțile comentate descoperim în Gheorghe A.Stroia un poet sensibil, responsabil pentru propietatea cuvântului scris, un talent autentic, dar și un editor pe măsură. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
Visul poetului Gheorghe A.Stroia și sete de viață pe ramura verde / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1677, Anul V, 04 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!