CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1654 din 12 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

}n Republica Moldova
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Republica Moldova 
  
A apărut primul număr al AGOREI LITERARE publicație a Filialei Orhei a Ligii Scriitoirilor Români 
  
Urmare planului de măsuri pe termen lung al Ligii Scriitorilor Români, la propunerea președintelui național Al.Florin Țene, ca fiecare filială, dintre cele 33 existente pe teritoriul țării și pe mapamond, să editeze o revistă literară, un anuar sau o antologie, sau diferite periodice, în care să se publice creațiile literare ale scriitorilor români de pretutindeni a prins viață. În acest context la Orhei, a apărut primul număr al publicației “Agora Literară “, pagina Filialei Ligii Scriitorilor Români, apărută cu sprijinul cotidianului local ”Plaiul Orheian “. 
  
În editorialul intitulat”Revenire la tradiția literară “, semnat de Vasile Cocarcea, președintele Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români, apărut pe prima pagină, se subliniază:”Ziua de 28 februarie anul acesta, este o zi de o semnificație deosebită în istoria literară a plaiului orheian. În această zi a avut loc Adunarea de constituire a Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români cu sediul în Cluj-Napoca. Ne-au susținut și apreciat talentele literare orheiene, frații noștri de peste Prut și în primul rând poetul și publicistul român Alexandru Florin Țene, președinte al acestei Ligi “ 
  
Această publicație va apare lunar și va găzdui și încuraja promovarea creației literare a scriitorilor din zonă, va promova manifestărilor culturale organizate de Liga Scriitorilor, a:”activităților literare și artistice adecvate, lansări de carte, expoziții și saloane de carte, dispute literare, recitaluri muzicale etc,” așa cum subliniază Vasile Cocarcea. 
  
Prin crearea acestei Filiale a Ligii Scriitorilor Români se revine la tradiția literară din perioada interbelică. Se cunoaște că la Orhei a activat un grup de scriitori în frunte cu Olga Crușevan- Florescu, membră a Comitetului de conducere a Societății Scriitorilor din Basarabia, care a tradus în franceză 14 autori români, printre care: Eminescu, Alecsandri, Coșbuc, Vlahuță, Goga, Arghezi, Minulescu ș a. Din acest grup a făcut parte și regățeanu Octav Sargețiu, care a lucrat mulți ani ca învățător și director de școală la Mârzaci, autor al volumului de poezii “Cântece de singurătate “. 
  
Preluând în editorial ideile președintelui național al Ligii Scriitorilor expuse într-un articol-program și publicat în urmă cu șapte ani, Vasile Cocarcea conchide în editorial:”Vreau să menționez că suntem o Asociației de creație deschisă, nu ne confruntăm cu alte organizații similare . Vom colabora activ cu toți acei, care acceptă scopul nostru și promovează în creația lor românismul, valorile noastre naționale românești. “ 
  
Urăm colegilor noștri de peste Prut mult succes, la început de drum, în demersul lor de promovare a valorilor literare, culturale și de creație românești în contextual mai larg de europenizare a neamului nostru din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
}n Republica Moldova / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!