CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1624 din 12 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Pe urmele istoriei în aflarea luminii adevărului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe urmele istoriei în aflarea luminii adevărului 
  
Abia se spălaseră cu lumina dimineții sfinții de pe porticul intrării în Biserica Romano catolică Sfântul Petru din Cluj, când un grup de 50 de personae membri ai Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 2,(coordonator Maria Bobină ), și ai cenaclului literar “Radu Stanca “ , ce funcționează în cadrul acestei instituții, așteptau autocarul care să-i ducă pe urmele istoriei Transilvane. În puținul timp de așteptare scriitorul Al.Florin Țene a făcut o mică incursiune în istoria lăcașului de cult în fața căruia așteptau. Pe fundamentul unei biserici gotice vechi, datată din secolul al XV-lea, s-a construit pe la mijlocul sec . al XIX-lea, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru. Construcţia s-a refăcut în stil neogotic şi arăta cam aşa cum e azi, cu ornamente neogotice flamboaiante, specifice goticului târziu, vizibile mai ales în decorul ferestrelor. Biserica Romano-Catolică Sf. Petru (Szentpéteri templom, în lb. maghiară) este situată pe B-dul “21 Decembrie 1989” , la nr. 85. Pe vremuri, strada se numea Sfântul Petru, iar acum câteva sute de ani, aici era un sat numit Sfântul Petru, situat la est de Cluj. Satul a fost distrus la una din invaziile tătarilor, fiind apoi reconstruit. În anul 1560 biserica a devenit unitariană și a fost distrusă din nou în timpul răscoalei lui Rakoczi, fiind reconstruită pe vechiul amplasament în anul 1711. 
  
În fața bisericii se află impozantul portal baroc, inițial amplasat în fața Bisericii Sfântul Mihail. 
  
La ora opt autocarul a pornit, înfășurând distanțele pe roți, având la început, ghid pe domnul Alexandru Groza care la microfon ne-a vorbit despre istoria și așezarea geografică a fiecărei localități prin care treceam.: comuna Baciu, devenită suburbie a metropolei clujene, Mera, Nădaș, Sânmihai, Hida, Sânpaul, Topa Mică unde s-a născut poetul “Imnelor”, Ioan Alexandru, pe numele de naștere Ioan Șandor, despre acesta vorbind Al.Florin Țene. Am trecut prin Sâncraiul Almașului, Zimbor,am străbătut Valea Almașului, cu un peisaj mirific. Am constatat, prin relatările profesorului Vasile Sfârlea că Sălajul este străveche vatră istorică și monahală, că mănăstirile din Sălaj sunt vetre ale ortodoxiei și românismului. Prima oprire a fost Mănăstirea Strâmba așezată într-o oază de verdeață și flori. Liniștea ne pătrundea în suflete. Părintele călugăr care ne-a vorbit despre istoria acestui lăcaș de cult. Academicianul Marius Porumb scria că această așezare monahală de la Strâmba Fizeșului a fost întemeiată încă din secolul XV. Aici, se află o icoană făcătoare de minuni, pictată de acelaș zugrav în anul 1673, care a pictat icoana de la Nicula. Tot la mănăstire am vizitat mica Grădină Zoologică ce cuprinde fazani, prepelițe, rațe leșești, căprioare, dropii și diferite specii de câini. Iar de la micul magazin cu odoare și cărți bisericești de unde fiecare am cumpărat cartea lui Arhimandrit Ghrighenție Oțelea, intitulată “Mănăstirea Strâmba- loc sfânt de îndreptare a sufletului”. 
  
De aici am plecat spre Pădurea Zmeilor, unde popasul a fost mai lung. Aici doamna Maria Bobină și Antonia Bodea ne-au vorbit despre această rezervație naturală Grădina Zmeilor care a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare. 
  
Formațiunile geologice (atribuite perioadei holocenului ) alcătuite din gresii 
  
(de culoare cenușiu-gălbuie) cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului. 
  
Următoarea oprire a fost Grădina Botanică” Vasile Fati” din Jibou. Aici ne-a întâmpinat ghidul, un tânăr absolvent al Facultății de Biologie din Cluj, care ne-a vorbit despre istoricul acesteia. Gradina botanica este amenajata in jurul castelului nobililor maghiari Wesselenyi, care, potrivit tendintelor vremii, a fost completat cu un arboretum ce avea să constituie mai tarziu piatra de temelie a gradinii botanice din Jibou, fapt ce ne-a purtat cu gandul la parcul dendrologic din Simeria, judetul Hunedoara. 
  
Deopotrivă gradina botanica si centru de cercetări acest obiectiv turistic din Jibou are o organizare pe sectoare tematice precum: sere, acvariu, parc zoo, gradina japoneză s.a. 
  
La întoarcere, Clujul nostru drag ne-a întâmpinat cu soarele ce se rostogolea peste Feleac,pregătindu-se de culcare. 
  
Al.Florin ȚENE 
  
Referinţă Bibliografică:
Pe urmele istoriei în aflarea luminii adevărului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1624, Anul V, 12 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!