CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1622 din 10 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

La Cenaclu RADU STANCA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La cenclul “Radu Stanca “ 
  
Medalionul literar “Ion Slavici-suflet ardelean “ 
  
Ședința cenaclului literar “Radu Stanca “ din cadrul Centrului de Zi pentru Vârstnici nr.2 a fost deschisă de doamna Maria Bobină (coordonatroarea Centrului ), care a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene, acesta a propus celor prezenți să se țină un minut de reculegere pentru scriitorul Corneliu Leu, cel care a inițiat sărbătorirea Zilei Naționale a Limbii Române din 31 august, alături de Liga Scriitorilor. Președintele cenaclului a anunțat ordinea de zi, subliniid faptul că Ioan Slavici este unul din organizatorii, alături de Eminescu, a Serbărilor de la Putna . Serbarea de la Putna din august 1870 era chemata să arate că românii din Imperiul austro-ungar nu capitulaseră in fata stăpânirii dualiste. Președintele cenaclului citând un articol semnat de Ioan Slavici arată că “ In august 1870 se implineau patru sute de ani de la sfintirea mănăstirii Putna si studentii români din Viena hotărăsc să organizeze serbarea de la Putna cu participarea largă a junimii studioase. Ei aleg un comitet provizoriu, care întocmeste in decembrie 1869 un Apel, către “ comilitonii" de la mai multe universitati din Bucuresti, lasi, Torino, Budapesta, Pisa si academii - Sibiu, Oradea, Cernăuti, Blaj, Arad -, precum si un Proiect de program pentru serbarea natională, la mormântul lui Stefan cel Mare la 15 (27) august 7870. Documentele se publică in ziarul Traian in 10 ianuarie 1870 si sunt semnate de Petru Pitei, presedintele Comitetului provizoriu, Gabriel Baleanu, secretar si Emil Cozub, membru în comitet. Apelul si Proiectul de program sunt bine primite de public”. 
  
După micul expozeu, a dat cuvântul profesorului Vasile Sfârlea care a vorbit despre viața și opera autorului romanului “Mara “, arătând că acesta în 1881 publică volumul ” Novele din popor”, care cuprinde și capodopera “Moara cu noroc”, iar în 1884 a înființat la Sibiu ziarul “Tribuna “. Trecând prin multe întâmplări ale vieții, datorită unor interpretări politice, Ioan Slavici cunoaște și viața de dincolo de gratii, atât în imperiul austro-ungar, dar și în România. Evenimente ce sunt redate în volumul “Închisorile mele “. 
  
În continuare, a vorbit despre opera celui ce s-a născut la Șiria profesoara Antonia Bodea care a evidențiat semnificația și învățăturile ce se desprind din nuvela “Moara cu noroc “. 
  
În partea a doua a ședinței a fost lansat volumul de poeme “Prin roua amintirilor “, semnat de Gheorghe Șoptirean, apărut la Editura Ecou Transilvan, despre care a vorbit editoarea Nadia Fărcaș, prefațatoarea cărții Antonia Bodea, Alexandru Groza și Minerva Zamfir. Iar Nemeș Ioan i-a dedicat o epigramă autorului. În încheierea ședinței Gheorghe Șoptirean a susținut un recital poetic. 
  
Viitoarea ședință v-a avea loc miercuri 9 septembrie, ora 11, în noul sediu al Centrului multifuncțional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoanele Vârstnice nr.2, din strada Decebal nr.21. Având ca temă viața și opera lui Gib I. Mihăescu. Lectori fiind Al.Florin Țene și prof. Vasile Sfârlea. 
  
Al.Florin Țene 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclu RADU STANCA / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1622, Anul V, 10 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!