CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1594 din 13 mai 2015        Toate Articolele Autorului

La Cenaclu RADU STANCA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La cenaclul “Radu Stanca “ 
  
Medalionul literar”George Coşbuc, expresie strălucită a gândirii şi limbii neamului nostru“ 
  
Şedinţa cenaclului “Radu Stanca “, din data de 13 mai a.c.,patronat de Liga Scriitorilor Români, din cadul Centrului de Zi pentru Vârsnici nr.2 , a fost deschisă de doamna Maria Bobină, coordonatoarea Centrului, după care a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Ţene, preşedintele cenaclului. Acesta a prezentat ordinea de zi, iar în continuare, ca o “prefaţă “ la ceea ce urmează, a citit poemul “ Dor de Coşbuc“. 
  
În continuare, profesorul Vasile Sfârlea a susţinut un expozeu despre viaţa şi opera celui ce s-a născut în Hordoul Năsăudului la 20 septembrie 1866, în familia preotului Sebastian. Satul natal al poetului fiind acolo unde :”În valuri ape repezi curg/ Şi vuiet dau în cale,/Iar plopii-n umedul amurg/Doinesc eterna jale. “Poetul debutând în “Muza Someşeană “, cu pseudonimul C. Boşcu, anagrama numelui său fiind mai târziu prieten şi coleg cu Gheorghe Bogdan Duică. Conferenţiarul a subliniat faptul că George Coşbuc este una din personalităţiile artistice cele mai reprezentative ale versului românesc de după Eminescu. Fiind primit în Academie cu un laudaţio ţinut de Duiliu Zamfirescu. Vasile Sfârlea a mai nuanţat expunerea sa cu fapte inedite, arătând că îm 20 august 1944 un grup de scriitori şi intelectuali ardeleni, văzând că mormântul poetului este deteriorat şi crucea putrezită, din Cimitirul Bellu, din Bucureşti, a participat la refacerea mormântului şi al crucii. Printre aceştia se aflau: Vasile Netea, Vasile Copilu Chiatră şi clujeanul Teodor Tanco, care a ţinut, atunci, o cuvântare. 
  
În continuare, profesoara Antonia Bodea a vorbit despre opera poetului, arătând, printre altele, că simbolul crucii îl găsim atât în „Divina comedie “ a lui Dante Alighieri, operă tradusă timp de 20 de ani de către Coşbuc, dar şi în “Nunta Zamfirei “. Motivul brâului, brâul Maici Domnului, îl găsim la poeţii germani, la cei italieni, dar şi la Coşbuc astfel se valorifică folclorul nostru ridicându-l la nivelul folclorului European. 
  
Cele două expozeuri, pentru buna documentare, au fost subliniate cu vii aplauze din partea celor prezenţi. 
  
Spre sfârşitul şedinţei poetul Gheorghe Şoptirean a citit mai multe poezii din volumul său,”Prin roua amintirilor “, de curând apărut, printre care şi poemul “Iubire eternă “ dedicat poetei Emilia Tudose. Au mai citit din creaţia proprie, poeta Titina Nica Ţene, Rus Alexandrina, a citit un grupaj de poezii semnate de George Coşbuc, iar Vasile Sfârlea a citit poemul său ”Eroii neamului “. 
  
Viitoarea şedinţă va avea loc în data de, miercuri 10 iunie, ora 11, la Centru de Zi nr.2 pentru Vârstnici, din strada Decebal nr.21, Cluj-Napoca., având ca temă Ion Slavici, iar Gheorghe Şoptirean îşi va lansa antologia de versuri “Prin roua amintirilor “. Va vorbi profesoara Antonia Bodea. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclu RADU STANCA / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1594, Anul V, 13 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!