CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Al Florin ŢENE - PREDOSLOVIE PENTRU ANTOLOGIA „IARNA SCRIITORILOR” - STARPRESS 2015
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre Antologiile, pe diferite teme, editate de Doamna Ligya Diaconescu am mai scris, şi tot este puţin. Fiindcă, această Doamnă a Culturii Române, membră a Ligi Scriitorilor, ce editează revista internaţională STARPRESS, şi care organizează concursuri de poezie şi proză, cu participarea scriitorilor vorbitori de limba română, de pe mapamond, face chiar mai mult, decât instituţiile de cultură finanţate din bani publici. Trebuie să subliniez că Ligya Diaconescu organizează aceste frumoase şi interesante lucruri voluntar. Fără sprijinul statului roman, prost administrator, care risipeşte banii contribuabililor în Institute Culturale ineficiente, în loc să sprijine oamenii de factura scriitoarei Ligya Diaconescu. Mai amintesc că revista STARPRESS pe care o editează, a organizat pe 30 august 2014, de Ziua Naţională a Limbii Române o manifestare cultural-literară în Staţiunea Jupiter, la Hotel Rio, la care au participat scriitori din ţară şi străinătate. Manifestare bine primită de presă.O parte din aceşti scriitori fiind pe litoralul românesc ca recompensă pentru premiile primite la Concursul Internaţional de Poezie şi Proză organizat de revista STARPRESS - www.valcea-turism.ro în 2014.  
 
Scriind aceste rânduri, mi-am adus aminte de ce spunea George Călinescu: “Un popor este cu atât mai cult, cu cât, folosindu-se mai puţin de o limbă străină, îşi face din graiul propriu un instrument mai mlădios de gândire înaltă. “ Poate de aceea această Doamnă a Culturii Române promovează prin acţiunile sale operele scriitorilor de expresie română.  
 
Prezenta Antologie, intitulată atât de plastic, IARNA SCRIITORILOR, cuprinde lucrări de poezie şi proză, în care scriitorii oglindesc tradiţiile, obiceiurile religioase, şi etnofolclorice ale poporului nostru, în perioada când neaua se aşterne peste edenica Românie.  
 
Poeziile semnate de : Adrian Trifan, din Ploieşti, Alexandra-Florica Brumariu din Gătaia, Angelina Nădejde, Iaşi, Constantin Mironescu, din Bucureşti, Constantin Predescu Neacşu, din Lunguleţu, Ana-Cristina Popescu, Caransebeş, Elena Angheluţă Buzatu, din California, Elena Jucan, Cluj-Napoca, Eugen Enea Caraghiaur, Canada, Al Florin Ţene, din Cluj-Napoca, Florin Grigoriu, Bucureşti, George Ioniţă din Târgovişte, Ileana Nana-Filip, Oraviţa, Ioan Crăciun Petrişan, Timişoara, Ioan Vasiu, din Hunedoara, Tatiana Dabija, Chişinău, Republica Moldova, Lia Filoteia Ruse, Canada, Ligya Diaconescu, din Rm.Vâlcea&Canada, Al.Florin Ţene, din Cluj-Napoca, Liliya Tkachenko-Almendralejo, din Spania, Lorelai Pârvan, Târgovişte, Maria Bahnareanu, din Iaşi, Maria Chirtoacă, Câmpulung-Muscel, Mariana Popa, Braşov, Mariana Zavati Gardner, din Anglia, Marius Buchiu, din Bucureşti, Melania Rusu Caragioiu, Canada, Mihai Merticaru, Piatra Neamţ, Nicoleta Claudia Drăgan, Braşov, Olimpia Sava, din Galaţi, Ovidiu Jucan, din Cluj-Napoca, Valeriu Cercel, Canada, Vasile Tănase, din Dorohoi, Laurian Lodoaba, Lugoj-membru al USR , Virgina Vini Popescu, din Alexandria şi Viorica Popescu Cojocaru, preşedinta Filialei Braşov a Ligi Scriitorilor, ne dezvăluie tensiuni adânci între spiritul credinţei şi anotimpul iernii. Revelaţia provine la aceşti poeţi din exultanţa confesiunii, viziunea fiind o formă de trăire intensă.  
 
Citind aceste nume, mi-a venit în minte aforismul lui Blaga, în care spunea, că poezia este spitalul cuvintelor.  
 
Proza din această Antologie este reprezentată de: Al Florin Ţene, din Cluj-Napoca, Andreea Gabriela Carp, Bacău, Aurora Cristea, Galaţi, Constantin Cubleşan, din Cluj-Napoca, Corneliu Zeanea, Bucureşti, Elena Buică, Canada, Ema Iuliana Precob, din Dorohoi, Gheorghe C Patza, Dorohoi, Gina Agapie, din Buzău, pr. Ilie Bucur, Sărmaş, pr.Ion Turnea, Caransebeş, Mădălina Iuliana Muşat, Craiova, Magdalena Iugulescu, din Brăila, Rodica Calotă, Târgu Jiu, Teresia Bolchiş Tătaru, din Germania, Titina Nica Ţene, Cluj-Napoca, Ligya Diaconescu, din Rm.Vâlcea&Canada,Tudosia Lazăr, Iveşti -Galaţi, Vasile Tănase, din Dorohoi şi Vasile Szolga, Bucureşti, Laurian Lodoaba, Lugoj-membru al USR .  
 
Remarcăm la aceştia acuitatea stilului, rememorarea, punerea în oglindă şi introspecţia.  
 
Prezenta Antologie tematică mă duce cu gâdul la aforismul lui Nicolae Iorga: “Cultura poporului fără cărţi pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economic, orice formă politică n-au nici o valoare. “  
 
…Şi această Antologie, precum şi celelalte antologii, editate de STARPRESS, se constituie, în condiţiile fenomenului de globalizare, în lada de zestre a culturii neamului românesc.  
------------------------  
Al Florin ŢENE  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români  
Membru al Academiei Româno-Americane  
 
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE - PREDOSLOVIE PENTRU ANTOLOGIA „IARNA SCRIITORILOR” - STARPRESS 2015 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1502, Anul V, 10 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!