CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Ştefania Kory Calomfirescu-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
Ştefania Kory Calomfirescu 
  
“Academicianul CONSTANTIN BĂLĂCEANU-STOLNICI “ 
  
Promotor al Şcolii Româneşti de neurologie şi de geronto-geriatrie 
  
Marile personalităţi sunt caracterizate de multă generozitate, de iubire faţă de semeni, sunt dotate cu talent şi hărnicie în scopul promovării capacităţilor acumulate de-alungul vieţii, pentru a deveni tezaur de ştiinţă şi cultură în folosul oamenilor. 
  
O astfel de personalitate este prof.univ.dr. Ştefania Kory Calomfirescu, care, pe lângă studiile sale medicale în domeniul neurologiei şi geriatriei, publicate în reviste de specialitate, s-a aplecat şi asupra promovării, cu genereozitate, a vieţii şi operele confraţilor din domeniul său de competenţă. Menţionăm aici cărţile: “Profesorul Florea Marin şi Şcoala de Medicină şi Farmacie Clujană “, “O viaţă pentru Medicină şi beletristică medicală “, ”Amintiri despre Profesorul Crişan Mircioiu “ etc, monografii, care, completează galeria personalităţilor din domeniul medicinei, ce s-au aşează cu cinste în “paginile de aur” ale istoriei medicinei naţionale, şi nu numai. 
  
Monografia “Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici “, de Ştefania Kory Calomfirescu, apărută de curând la Editura “Ecou Transilvan “, Cluj-Napoca, este încă o dovadă a talentului de cercetător al autoarei ce cu acribie s-a aplecat asupra vieţii şi operei academicianului Constantin Bălăceanu- Stolnici, care spunea, despre prezenta carte, că:” Ea este şi rezultatul dorinţei mele de a nu păstra pentru mine, ci de a da şi altora cunoştiinţele acumulate în cursul unei vieţi dedicate medicinei în general şi geriatriei în mod special“. 
  
Epictet, filosoful stoic grec din anii 50 e.n. spunea că: “Dacă trebuie să înduri o muncă trudnică, să ai la îndemână răbdarea “, această apoftegmă se potriveşte, atât pentru autoare cât şi pentru personajul cărţii sale, deoarece , amândoi sunt la vârsta înţelepciunii, şi în spatele domniilor lor se află o experienţă de-o viaţă în domeniul “rolului genomuluii uman în stabilirea factorilor de risc prezenţi în mediul de existenţă”, aşa cum sublinia în “Prefaţă “ Prof. Dr.Adela Maria Moş. 
  
Gnosologic vorbind cartea este structurată în patru părţi fluide, ce trec de la una la alta fără delimitare, începând cu un curricuculum vitae al academicianului, structurat în: O caracterizare generală, Activitatea didactică, Activitatea de asistenţă medicală, organizatorică şi de conducere, Funcţii ocupate în prezent, Societăţi ştiinţifice, Distincţii primite, Publicaţii, Monografii, Momente importante din carieră, Interviul luat de autoare, care cuprinde 90% din volumul de 332 de pagini şi un Album foto, pe care l-aş denumi „ Memoria clipei“, album care cuprinde fotografiile mamei Ştefania, tatăl Grigore în autoturismul de epocă la Stolnici, personajul cărţi, copil cu sora Elena la Sinaia, Constantin Bălăceanu cu sora Elena, la Veneţia, Tatăl Grigore şi fiul Constantin, fotografie cu foştii profesori Iscovici, Mărgineanu şi cu bunica Elena Bălăceanu, în 1941, o altă imagine la Paris cu sora, Casa din strada Orlando, nr.4, din 1902, Moara dinb Stolnici, refăcută în 2002, Casa de la Stolnici înainte de a fi naţionalizată de comunişti, în 1946, şi multe alte imagini din prezent cu Î.P.F. Teoctist, fotografii de la diferite conferinţe şi simpozioane la care a participat academicianul, inclusiv o fotografie istorică alături de Familia Regală la Jokey Club, în 1999. 
  
Interviul luat de Dr.Prof.Kory Calomfirescu academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, atât prin răspunsurile date, dar şi prin întrebările puse, ne descoperă doi mari specialişti în domeniul geriatriei, o ramură a medicinei care studiază îmbătrânirea, îngrijirea persoanelor vârstnice, studiul bolilor degenerative, dar şi al gerontologiei care studiază, din punct de vedere ştiinţific, procesul de îmbătrânire şi al problemelor legate de îmbătrânire. 
  
Citind cartea descoperim în academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici un adevărat tezaur de ştiinţă şi cultură, o interesantă personalitate complexă, ce se desfăşoară pe multiple planuri în folosul societăţii. 
  
…Şi acest tom, face parte din “lada de zestre” a neamului românesc, fiind şi o carte de vizită a culturii şi ştiinţei noastre cu care ne legitimăm şi impunem în spaţiul European. 
  
Acestor două personalităţi, autorul şi personajului său, l-i se potriveşte zicerea lui Jean Delay, medic şi scriitor francez, ce a trăit între anii 1907-!987:”Nimic din ce este omenesc nu trebuie să rămână străin acelui care este chemat să practice medicina “. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
de Ştiinţă şi Artă 
  
Preşedintele naţional al Ligi Scriitorilor Români 
  
Referinţă Bibliografică:
Ştefania Kory Calomfirescu- Academicianul CONSTANTIN BĂLĂCEANU-STOLNICI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1494, Anul V, 02 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!