CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1487 din 26 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

MITĂ LA UNIUNEA SCRIITORILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mită la Uniunea Scriitorilor din România 
  
8.000 de euro, miel, peşte şi cîrnaţi – preţul pentru a deveni membru al USR 
  
Nebunia şpăgilor a atins şi conducerea Uniunii Scriitorilor. Ne-a parvenit la redacţie un document senzaţional, trimis şi către DNA, în care scriitorul Nicolae Bălaşa, reprezentant al CNA în teritoriu, acuză mai multe persoane din conducerea USR că i-au solicitat 8.000 euro, cîrnaţi, carne de miel şi peşte pentru a fi primit ca membru! Banii trebuiau să ajungă la doi dintre vicepreşedinţii USR, Gabriel Chifu şi Nicolae Prelipceanu, iar cîrnaţii au fost îndesaţi în frigiderul lui Gabriel Coşoveanu, preşedintele filialei Dolj a USR! 
  
„Gabriel Chifu s-a mutat de curînd în Bucureşti, E VAI DE CAPUL LUI şi trebuie să-l ajutăm şi noi cu 2000 euro, ÎN DEFINITIV AŞA SE FACE TREABA, nu?” 
  
Scriitorul Nicolae Bălaşa este doctor în filosofie şi a publicat pînă acum peste 20 de volume (romane, studii, eseuri), iar soţia sa, Beatrice Silvia Sorescu (nepoata poetului Marin Sorescu) 10 volume de poezie. În anul 2010, considerînd că amîndoi îndeplinesc toate condiţiile, au solicitat să fie primiţi în Uniunea Scriitorilor, anexînd mai multe referate de la membrii filialei Dolj. 
  
Imediat, a fost chemat de către Valentin Bazăverde, economist la filiala USR Dolj, care i-a spus ce „condiţii” trebuie să mai îndeplinească, mai exact faptul că este necesar să „cumpere” de 2.000 de euro cărţile lui Gabriel Chifu, originar din Craiova, fără ca acestea să-i fie livrate. Mai exact, trebuia doar să achite suma! Iată cum povesteşţte acest episod chiar Nicolae Bălaşa: 
  
După cum se vede, lui Nicolae Bălaşa i s-a spus explicit că trebuie să achite suma de 2.000 euro, ca şi cum ar cmpăra cărţile lui Gabriel Chifu de această valoare. Practic, cum spune Valentin Bazăverde, banii erau necesari pentru vicepreşedintele USR care se stabilise în Bucureşti, „e vai de capul lui, o duce greu” şi, în definitiv, „aşa se face treaba, nu?” Nicolae Bălaşa adaugă şi un alt amănunt despre o achiziţie asemănătoare făcută de Casa de Cultură din Turnu-Severin, plătindu-se în realitate participarea lui Gabriel Chifu la o acţiune culturală organizată pe malul Dunării! 
  
Nicolae Bălaşa crede că dosarul său de primire în USR a fost respins pentru că nu a urmat sfatul lui Valentin Bazăverde şi nu a a achitat cei 2.000 euro, însă precizează şi care au fost argumentele oficiale: 
  
CÎRNAŢI ŞI CARNE DE MIEL – ALTE CONDIŢII PENTRU INTRAREA ÎN USR 
  
Dornic să facă parte dintre membrii USR, Nicolae Bălaşa a depus o nouă cerere şi în anul 2011. Acelaşi Valentin Bazăverde l-a chemat şi i-a comunicat că nu mai este nevoie să cumpere cărţile lui Gabriel Chifu, explicîndu-i noile condiţii: „Chifu nu mai are nicio putere. Dă-l în mă-sa, a plecat la Bucureşti! Trebuie să vi-l prezint pe noul redactor şef al revistei Ramuri, în persoana domnului Paul Areţu”. Ce a urmat, ne povesteşte chiar Nicolae Bălaşa în sesizarea sa: 
  
Numai dacă ne imaginăm cum s-a derulat totul în mijlocul Craiovei, la „o oră foarte matinală pentru a nu fi văzuţi”, şi ne apucă rîsul: Paul Areţu, poet minor din Craiova, numit redactor şef al revistei „Ramuri”, venea însoţit de nepoata lui pentru a lua nişte cîrnaţi şi carne de miel numai pentru a-i arăta drumul către mult visatul statut de membru al USR! De fapt, Paul Areţu n-a făcut altceva decît să-i spună lui Nicolae Bălaşa că trebuie să-i ducă un plocon şi lui Gabriel Coşoveanu, preşedintele filialei Dolj a USR! Iată şi acest pasaj: 
  
Pentru a aranja această întîlnire, Nicolae Bălaşa a apelat la prof. univ. George Sorescu, fratele lui Marin Sorescu, care i-a fost profesor lui Gabriel Coşoveanu! Ca să nu repete consecinţele primei tentative de a intra în USR, Nicolae Bălaşa s-a „blindat” şi la această întîlnire cu „darurile pascale” sugerate de Paul Areţu: cărniţă de miel, cîrnăciori proaspeţi şi nişte sticle de vin bun, cu care, tot la o oră matinală, s-a dus spre locuinţa lui Gabriel Coşoveanu. Prevăzător, acesta nu l-a invitat în casă, ci l-a aşteptat „la capătul aleii din faţa blocului”! Dar, cum „cadourile” erau grele, Nicolae Bălaşa l-a ajutat să le ducă pînă la scară. Din păcate, nici „darurile pascale” nu au fost de folos şi dosarele soţilor Bălaşa au fost respinse din nou, motivîndu-se că „papionul din fotografia de pe o copertă era roşu” sau că„soţia avea pe copertă o poză în care era prea elegantă”! 
  
A TREIA TENTATIVĂ: PENTRU NICOLAE PRELIPCEANU TREBUIA ADUSĂ SUMA DE 6.000 EURO 
  
După al doilea refuz, acelaşi Valentin Bazăverde, contabilul filialei Dolj a USR, i-a spus scriitorului Nicolae Bălaşa că, pentru a reuşi, a treia oară ar fi nevoie de o recomandare de la un alt vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, nominalizîndu-l pe Nicolae Prelipceanu! Ca argument, i-a spus că la fel a procedat şi George Ceauşu, directorul unei baze piscicole, „şi totul a ieşit cum trebuie”. 
  
De data aceasta, i se cerea lui Bălaşa să aibă asupra lui 6.000 de euro pentru ca el şi soţia să devină membri USR! Întîlnirea urma să aibă loc la Bulzeşti, (culmea ironiei, chiar în comuna lui Marin Sorescu), unde Nicolae Prelipceanu trebuia să stea cîteva zile, urmînd să plece în Bucureşti cu toată suma necesară primirii soţilor Bălaşa în USR! Dar, să-l lăsăm chiar pe Nicolae Bălaşa să ne povestească episodul: 
  
Evident, întrucît nu a putut să pună la dispoziţie această sumă uriaşă sau pentru că nu au considerat că această metodă ar mai putea oferi vreo onorabilitate statului de membru al USR, soţii Bălaşa au fost refuzaţi şi de această dată, în ciuda numeroaselor cărţi scrise de ei. Nicolae Bălaşa a mai avut în toamna trecută o discuţie cu acelaşi Valentin Bazăverde, care i-a spus că de la Craiova dosarele au plecat cu aviz favorabil şi i-a recomandat să aibă „o discuţie bărbătească cu domnul Gabriel Chifu”! Iată ce scrie Nicolae Bălaşa în sesizarea sa către DNA: 
  
Sătul de astfel de cereri de şpagă pentru a fi primit în rîndul membrilor USR, Nicolae Bălaşa a adresat un Memoriu şi Ministerului Culturii, în care a dezvăluit toate aceste metode, primind următorul răspuns: 
  
În acelaşi timp, a sesizat Curtea Constituţională a României, unde a reclamat încălcarea legii de către actuala conducere a USR, dar şi DNA, pentru a începe o anchetă temeinică asupra acestor metode umilitoare pe care trebuie să le suporte un scriitor care vrea să devină membru al USR. În sesizarea sa, Nicolae Bălaşa precizează că are cunoştinţă de un alt caz, acela al scriitoarei craiovene Adriana Răducanu, căreia i s-a spus că trebuie să achite suma de 150 milioane lei vechi pentru a intra în USR! Iată şi acest pasaj din sesizarea lui Nicolae Bălaşa: 
  
Cazul scriitorului Nicolae Bălaşa nu este nici pe departe necunoscut, chiar domnia sa prezentîndu-l de mai multe ori la TV. În acest sens, oricine poate să acceseze următoarele link-uri pentru a vedea aceste emisiuni, minunîndu-se că pînă acum instituţiile statului n-au vrut să facă lumină: 
  
- https://www.youtube.com/watch?v=00I84X1MIbU 
  
- https://www.youtube.com/watch?v=i48Oe34AFkY 
  
De altfel, presa a mai scris despre nenumăratele abuzuri ale conducerii USR care au dus la falimentul în care această instituţie se află de mai mulţi ani, cu toate că unul dintre vicepreşedinţi este Varujan Vosganian, fost Ministru de Finanţe! A fost contestată, de asemenea, ultima realegere a lui Nicolae Manolescu în funcţia de Preşedinte al USR, întrucît Statutul prevedea doar două mandate. 
  
Sînt, de asemenea cunoscute „Turnirurile” organizate de vicepreşedintele Gabriel Chifu prin diverse ţări, unde se deplasau mai mulţi scriitori cu juriu cu tot pentru a-şi da premii între ei; totul era organizat doar pentru a păcăli cîteva primării de mari oraşe să finanţeze cu bani publici distracţia participanţilor! Toate abuzurile conducerii USR au generat nemulţumirea multor scriitori şi, recent, cînd acelaşi Gabriel Chifu a primit de la Primăria Botoşani Premiul „Mihai Eminescu”, ei au publicat un Protest în care se cere demisia întregii conduceri a USR! 
  
Cititorii cotidianul.ro cunosc, desigur, nenumăratele articole în care am demascat lucrurile necurate din USR şi literatura promovată în revista „România literară”, acestea putînd fi citite la adresele: 
  
- http://www.cotidianul.ro/nicolae-manolescu-trebuie-sa-si-dea-demisia-din-functia-de-presedinte-208035/ 
  
- http://www.cotidianul.ro/n-prelipceanu-vulgarizeaza-grosolan-si-violeaza-gramatica-209119/ . 
  
Publicăm mai jos, în întregime, sesizarea scriitorului Nicolae Bălaşa pe care a trimis-o DNA şi Curţii Constituţionale: 
  
Reamintim că Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, este, în acelaşi timp, ambasador UNESCO al României la Paris, unde a luat-o consilier şi pe soţia sa, Ioana Manolescu Apolzan, de care ulterior a divorţat pentru a se căsători cu fiica poetului Ion Horea. 
  
ION SPÂNU 
  
Cazuri de hoție , de demisii, ultracunoscute. DEMISIA CONDUCERII USR ȘI A CONSILIULUI ! NISTE IMPOSTORI ! 
  
Aceasta Uniune de Creatie - USR - a suferit foarte multe prejudicii sub conducerea Domnului Nicolae Manolescu si material si ca imagine. Pierderea sediului si a caselor de creatie s-au intamplat datorita unei asa zise "neputinte" de a face ceva . Afluenta de membri noi a fost o directiva a Domnului Nicolae Manolescu si practicile au fost induse . Comitetul DIRECTOR alcatuit din profesionisti a fost inlaturat si s-au preferat "supusii" - executantii ordinelor - rasplatiti ulterior cu diverse premii . Este SOCANT sa vezi ce pretentii aveau acestia pentru a valida scriitorii . Cu siguranta tupeul acestora de a cere mita nu ar fi existat - daca NU ar fi fost incurajati sa ceara mita de catre seful lor. Ar trebui audiati scriitorii validati din filiale ....unde spre exemplu la Iasi se vehiculau sume la fel de mari .... Se spune de acordarea ulterioara a unei suplimentari de pensie , dar si asta este relativa si in unele cazuri la scriitorii profesionisti chiar era necesara pentru a supravietui . Numai ca abuzurile nu sunt justificate sub acest motiv. Uimirea este de ce Domnul N.Manolescu a schimbat si Comitetul Director - acum cativa ani - si STATUL USR-ului pentru a ramane presedinte cat doreste . Carcotasii erau amenintati direct de catre Domnul N.Manolescu - cu excluderea acestora din USR . Cum de MAE accepta ca Ambasadorul UNESCO sa fie plecat din post atatea luni pe an , in afara faptului ca NICI o activitate in folosul Romaniei NU poate dovedi ca a justificat postul in toti acesti ani ? Cine este Domnul N.Manolescu oare - de si-a impus subordonatul SEF la ICR ? 
  
Mă simt jignit personal de ce s-a întâmplat la Botoșani, e un lucru pe care îl și scriu ca să nu rămână doar în discuțiile private pe care le-am avut în cele două zile cât am stat acolo. Nu în ultimul rând, îmi pare rău că din cauza acestei fraude morale, a acestei, să-i spun pe nume, porcării greu de egalat, cei doi poeți tineri care au primit premiul pentru debut, și anume Ștefan Ivas (cu mila schimbă gustul cărnii) și Merlich Saia (cu garda de corp) sunt aproape complet trecuți cu vederea în mai toate discuțiile care se poartă acum pe facebook, pe bloguri, foarte curând în reviste. E o nedreptate pentru care tot domnilor Manolescu și Chifu trebuie să li se mulțumească. Claudiu Komartin 
  
Referinţă Bibliografică:
MITĂ LA UNIUNEA SCRIITORILOR / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1487, Anul V, 26 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!