CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Gavril Moisa-SOLDATUL IUBIRII DE CONFRAŢI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gavril Moisa –soldatul iubirii de confraţi 
  
Rar am citit o carte din care să răzbată atâta iubire de confraţi ca în „Arborele de hârtie “, de Gavril Moisa, apărută la Editura NAPOCA NOVA, 2014, cunoscut ca poet, epigramist, şi, iată, acum, ca jurnalist cultural.”Căci Gavril Moisa- în pofida carierei eminamente bărbăteşti pe care a îmbrăţişat-o-, nu se fereşte să ne împărtăţească trăirile sale interioare, emoţiile intense ce îl fac să vibreze “( Voichiţa Pălăcean-Vereş-rânduri de prezentare de pe ultima copertă). 
  
Cartea intitulată “Arborele de hârtie “, metaforă ce explică numele generic pentru copacii cu trunchiuri înalte şi puternice, aşa cum îi consideră pe scriitorii şi operele lor despre care scrie cu empatie. 
  
Cronicile, interviurile şi articolele ce glisează spre eseistică, cuprinse în acest volum, publicate de-alungul anilor în presă, sunt scrise alert, având un stil clar şi expresiv, polemic, doar în unele cazuri, semn limpede de maturitate. Perspectiva pozitivistă nu-l face încrâncenat, ba, mai mult înseninează opiniile, căci autorul nu concede ştiinţei literaturii decât mentalitatea, nu şi instrumentele de lucru. Tonul este mai degrabă publicistic, dezinvolt, cu volute elegante în care se strecoară aprecieri pozitive. 
  
În acest “Arbore de hârtie “ se răgăsesc “frunzele “ purtătoare de mesaj în care descoperim “bucătăria “ unde descoperim efervescenţa sevelor autorilor comentaţi: Iulia Cubleşan, Persida Rugu, Dan Capruciu, Eugen Deutsch, Gheorghe Bâlici, Valentin Vişinescu, Dorin Sas, Ion Bindea, Nicolae Iştoc, Mihai Batog Bujeniţă, Teofil Răchiţeanu, Marian Popescu, Constantin Mustaţă, Ion Marinescu-Puiu, Virgil Tomuleţ, Vasile B. Gădălin, Eva Martin, Martha Stewart, Ioan Hentea, Silvia Popescu, Menuţ Maximinian, Titina Nica Ţene, Viorel Cacoveanu, Valerian Lică, Andrei Fischof, Mihai Sălcuţan, Ion Constantinescu, Gheorghe Cireap, Al.Florin Ţene, Eugen Pop, Victoria Duţu, Ion Hentea, Ion Cuzuioc, Lidia Dan-Lidana, Cornel Udrea, Valeri Toderici, Maria Lucia Rebrean, Mircea Trifu, George Corbu, Barbu I. Bălan, Sever Purcia, Marin Toma, Teofil Mândruţiu, Gheorghe Şchiop, Ştefania Kory Calomfirescu, Alexandru Popa, Mircea Popa etc. Acestea sunt personajele acestei cărţi scrisă cu inima, tot cu empatie descoperim articole despre revista “Dor de Dor “, sau despre nepoţica sa Maria. Remarcăm interviul cu Al. Florin Ţene, preşedintele Ligi Scriitorilor, care face o radiografie acestei organizaţii profesionale, dar şi mărturisirea „Eu şi... Epigrama“ etc. 
  
În ultimile pagini ale cărţii aflăm ziarele şi revistele în care a publicat Gavril Moisa, referinţele critice, şi extrase din articolele publicate de diverşi scriitori despre cărţile autorului acestei cărţi de care facem vorbire. 
  
Inteligenţa disociativă, de aleasă speţă, e un mod de a dubla observaţia asupra amănântului cu fine consideraţii , ce caracterizează pe epigramistul Gavril Moisa, unde descoperim consideraţii teoretice prilejuite de adâncimile textului. 
  
Articolele din prezenta carte sunt sinteze exemplare de instrucţie şi talent, deopotrivă prilej de încântare şi de iluminare culturală. Ele ne descoperă în Gavril Moisa un scriitor matur, stăpân pe uneltele sale şi iubitor de semeni. Adevăr exprimat şi în interesanta epigramă a lui Gavril Moisa:”În Arborele de hârtie/ Am fost o frunză dintr-un ram,/O clipă dintr-o veşnicie,/ Soldatul dragostei de neam. “ 
  
AL.FLORIN ŢENE 
  
Referinţă Bibliografică:
Gavril Moisa-SOLDATUL IUBIRII DE CONFRAŢI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1416, Anul IV, 16 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!