CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Al Florin ŢENE DOINA DRĂGUŢ – TIMPUL DINTRE VALURI DE LUMINA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autoare a opt cărţi de proză, eseuri şi poezie, Doina Drăguţ vine în întâmpinarea cititorilor săi cu al noulea volum de poezie, intitulat metaforic „Timpul dintre valuri de lumină “, apărut la Editura „Scrisul Românesc “, Craiova, 2014. Volum ce are pe ultima copertă aprecieri critice semnate de prof.univ.dr. Ovidiu Ghidirmic şi prof.univ.dr.George Popa.  
  
Aşa cum scriam, titlul acestui volum este o metaforă, adică o comparaţie fără termenul de comparat, în care timpul este mediul omogen şi nedefinit, analog spaţiului în care apare succesiunea ireversibilă a fenomenelor, asimilat de autoare cu evenimentele vieţii, aflându-se între valurile existenţei, care, practic, sunt undele formate pe suprafaţa mărilor şi oceanelor prin mişcarea oscilatorie a vântului şi a cutremurelor , acestea fiind urcuşurile şi coborâşurile din vaţa poetei, iar lumina, care, fiind radiaţiile sau complexul de radiaţii electromagnetice emise de corpuri incandescente ce impresionează ochiul omenesc, nu sunt altceva decât trăirile profunde în Poezie. Ce, practice, salvează existenţa.  
  
Iată, încă, de la început autoarea prin această complexă metaforă ne introduce subtil în universul poetic al său, care cuprinde în fluxul memoriei interioritatea tulbură a sufletului. Rafinamentul Doinei Drăguţ stă în recuzita filozofică a poemelor, care nu sunt alceva decât ecourile unei meditaţii: „cel ce locuieşte/între două ţărmuri/răsturnând cu umbra/ în gloluri forme/se îmiedică-n lumină / “(cel ce locuieşte ). Exultanţa nostalgică, imageria echivocă tagenţiind cu două jumătăţi, fanuloasă şi cea reală, destramă certitudinile în reverie vagantă: „şi pe un cer de gânduri/lunecă desăvârşit“.  
  
Poeta oscilează „între cer şi cuvânt” cu un sentiment lucid, şi logic, sensibil la temele grave ale existenţei, având o foarte educată imaginaţie a scenariului abstract şi a discursului liric, încât e aproape imposibil a sesiza graniţa la care filozofia se desparte de mitologia poetică proprie. Aici îi dau dreptate domnului prof. Ovidiu Ghidirmic, care spune: „Doina Drăguţ este o poetă cerebral, la care rigoarea se împleteşte, în chip admirabil, cu lirismul, într-o poezie, de cunoaştere, densă şi substanţială, de o maximă concentrare a limbajului, pe care nu ezităm să o numim intelectualistă, în sensul cel mai bun al termenului“.  
  
Doina Drăguţ fiind de formaţie ştiinţifică, precizia sensului, (de fapt interpretativ al mesajului din consistentele poeme), uneori, devine cerebral.Imaginea e de ficţiune lirică prin care circulă un sânge rece, încărcat de „globule“ de provenienţă filozofică: „merg dincolo/ de pierdere/până mă regăsesc”. (dincolo de mine). Detaliile poetice se amestecă într-o viziune caleidoscopică în care, cum spuneam, se amestecă, în mod inteligent, cu prezentul trăirilor raportat la interpretări filozofice.  
  
Volumul „Timpul dintre valuri de lumină” de Doina Drăguţ, „având o logică internă” ne dezvăluie o poetă matură, stăpână pe uneltele sale, în pielea căreia clocote noţiuni şi idei vecine cu gnoseologia, fiindcă „Dumnezeu se află în fiecare om”.  
  
Al Florin ŢENE  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români  
Membru corespondent al Academiei Americană Română de Ştiinţă şi Artă  
Cluj Napoca  
11 noiembrie 2014  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE DOINA DRĂGUŢ – TIMPUL DINTRE VALURI DE LUMINA / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1409, Anul IV, 09 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!