CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  Comemorarea scriitorului drăgăşenean GIB I.MIHĂESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub egida Scriitorilor Români 
  
Comemorarea scriitorului Gib I. Mihăescu 
  
Duminică, 19 octombrie a.c., a avut loc la Drăgăşani, oraşul în care s-a născut autorul romanului “Rusoaica “, şi unde este înmormântat, o amplă manifestare de comemorare. Desfăşurată sub egida Ligii Scriitorilor,(cu participare preşedintelui naţional Al.Florin Ţene ) şi organizată de Cenaclul literar “Gib I. Mihăescu “ din localitate şi coordonată de poetul Marian Bărăscu. 
  
La această acţiune cultural-religioasă au participat nepoatele autorului romanului “Donna Alba “, doamnele Ileana Cojocaru şi Daciana Floroiu, alături de un numeros public şi scriitori, membrii Ligii Scriitorilor din judeţele: Vâlcea,(printre care Ion Părăianu, Nicu Cismaru), Slatina (Marinela Preoteasa, preşedinta filialei Olt a Ligii Scriitorilor ) şi din Bucureşti.  
  
Cu această ocazie a avut loc o slujbă de pomenire, la mormântul scriitorului trecut la cele veşnice în 19 octombrie 1935, în cimitirul municipiului Draăgăşani, ţinută de un sobor de preoţi. După care Al.Florin Ţene a depus o coroană de flori, semn de preţuire şi veşnic omagiu adus scriitorului Gib I.Mihăescu, din partea Ligii Scriitorilor şi a familiei Ţene, originară de pe aceste meleaguri podgorene.  
  
În continuare a subliniat importanţa acestui eveniment Marian Bărăscu, iar Al.Florin Ţene a vorbit despre perioada clujană a autorului volumului “Vedenia “, când a lucrat la revista “Gândirea “ împreună cu Gezar Petrescu, Lucian Blaga, Adrian Maniu, D.I. Cucu, şi alţii, Ilustrând cu fotografii locurile din Cluj-Napoca pe unde au trecut scriitorii amintiţi mai sus. Preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor a mai evocat momentul când a fost înmormântată Elena Mihăescu, soţia scriitorului comemorat, la care a participat în anul 1971. Cu această ocazie l-a cunoscut pe poetul N.Crevedia,( cumnatul lui Gib I. Mihăescu), redând schimbul de epigrame dintre cei doi:” La un pahar îmi tot vorbeşti/Ameţindu-mă cu poveşti/ Însă noi ştim că eşti Crevedia/ Care şi-a băut…via!“( Al.Florin Ţene), la care N. Crevedia a răspuns: “Mă tot critici la o tămâioasă/ Cu o epigram c-am ţepoasă,/ Se vede că ai talent şi eşti Ţene/ N-ai o pană... ai pene! “ 
  
Numerosul grup s-a deplasat, apoi, la Muzeul “Gib I.Mihăescu”, vizionând o parte din manuscrisele scriitorului, scrisori, fotografii, ediţiile originale ale unor cărţi apărute în perioada interbelică şi luneta, cumpărată de la Paris cu care scriitorul studia cerul. În continuare Al.Florin Ţene a înmânat profesorului Emil Istocescu, şi scriitorului Tudor Barbu, autori a câtorva cărţi de istorie literară despre Gib I.Mihăescu, medalia “Virtutea Literară “, semn de preţuire pentru contribuţia la promovarea vieţii şi operei autorului romanului “Zilele şi nopţile unui student întârziat”. A mai înmânat Diplome scriitorilor Ion Părăianu, Nicu Cismaru şi Sergiu Gongonea.Iar nepoatei lui Gib I. Mihăescu, Daciana Floroiu, custodele muzeului, Liga Scriitorilor Români i-a înmânat Trofeul “La Grandiflora “, semn de preţuire pentru conservarea şi promovarea operei şi imaginii scriitorului. Acest Trofeu se va înmâna la doi ani instituţiilor de cultură care promovează opera şi imaginea scriitorului drăgăşenean. 
  
În partea a doua a manifestărilor, s-a vizitat Muzeul Viei şi Vinului, unde se păstrează şi se conservă utilaje tradiţionale de creşterea viei şi producerea vinului. Iniţial, la amenajarea muzeului a contribuit, prin anii şi istoricul Ion C. Vasile, tatăl regretatului Radu Vasile, fostul Prim Ministru al României. La statuia lui Gib I.Mihăescu,(amplasată şi cu sprijinul lui Mugur Isărescu, fiu al oraşului Drăgăşani ) din centrul municipiului, s-au rememorat momente din viaţa scriitorului, la care au contribuit Teodor Barbu, Marian Bărăscu şi Al.Florin Ţene. 
  
În a treia parte a programului la Biblioteca Municipială a avut loc vernisarea expoziţiei de pictură a artistului plastic Alexandra Porumbel-Tronaru. Tot aici au fost expuse cărţile publicate de scriitorii Titina Nica Ţene, Ionuţ Ţene şi Al.Florin Ţene. Au fost lansate: antologia “Raiul cucerit “, şi volumele de proză şi poezie semnate de Constantin Triţă, Viorel Trandafir, şi Nicu Cismaru.  
  
În încheierea acestui program a fost lansat CD interpretului Bogdan Măgură, urmând apoi un spectacol de muzică şi poezie, avându-l ca moderator pe Marian Bărăscu. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Referinţă Bibliografică:
Comemorarea scriitorului drăgăşenean GIB I.MIHĂESCU / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1389, Anul IV, 20 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!