CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  Sfinţirea monumentului ridicat în memoria personajelor din romanul UN OCEAN DE DEŞERT de Al.Florin Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sug egida Ligii Scriitorilor 
  
Sfinţirea monumentului ridicat în memoria personajelor 
  
din romanul “Un ocean de deşert “de Al.Florin Ţene 
  
În data de 9 septembrie un grup de scriitori clujeni, format din Titina Nica Ţene, Ionuţ Ţene şi Al.Florin Ţene au plecat spre meleagurile natale, pentru a participa la două manifestări culturale în judeţul Vâlcea. 
  
Cu această ocazie autorul romanului “Un ocean de deşert “, ca drept recunoştiinţă pentru bunicii Gheorghe şi Ana Roşianu şi unchiul său locotenent Victor Roşianu, mort în Munţii Tatra pentru elibererea Cehoslovaciei, personaje în romanul mai sus amintit, a ridicat un monument (construit de meşterul Nicu Ghiţescu-Sârbu ) în cimitirul comunei Roşiile din judeţul Vâlcea , lângă Biserica, cu rol de Mănăstire, monument istoric, construit în 1633. 
  
Cu această ocazie în ziua de 10 septembrie, ora 10, a fost sfinţit monumental de către preotul Dan Băescu ( ridicat sub supravegherea prof. Ion Pârâianu, membru al Ligii Scriitorilor).  
  
La această ceremonie religioasă au participat membrii familiei , Ţene şi Roşianu, săteni şi o parte din membrii Filialei Vâlcea ai Ligii Scriitorilor, printre care scriitorii Ilie Fârtat, Ion Pârâianu.Da la Drăgăşani au venit special pentru eveniment: Ionel Bolocan, Cristina Bolocan, Gabi şi Romică Bolocan. 
  
După ceremonie, preotul a vorbit despre importanţa gestului scriitorului Al.Florin Ţene şi a soţiei sale, poeta Titina Nica Ţene, gest prin care arată care nu şi-a uitat înaintaşii, făcând un efort financiar substanţial, pentru a ridica acest monument, fiind un exemplu pentru comunitatea creştină care, din păcate, a uitat să se întoarcă la obârşia străbunilor pentru a le cinsti memoria. 
  
În continuare Al.Florin Ţene a vorbit despre bunicii săi, personaje dramatice în romanul “ Un ocean de deşert,“ ce se constituie într-o frescă a societăţii româneşti dintr-un secol întunecat, carte care descrie răul în istorie, romanul fiind o pagină despre România în timpul ciumei roşii. 
  
După creştineasca pomană, scriitorii prezenţi au dăruit cărţi Bibliotecii comunale. 
  
A doua zi, la Drăgăşani, a avut loc o mică şedinţă cu scriitorii din localitate: Teodor Barbu, Marian Bărăscu, Emil Istocescu, profesorul şi compozitorul Ion Ciauşu, etc. unde s-au discutat probleme culturale din localitatea unde s-a născut Gib Mihăescu, cel care a înfiinţat la Cluj revista „Gândirea” împreună cu Cezar Petrescu, conturându-se, la propunerea scriitorului Marian Bărăscu, o manifestare de comemorare a autorului romanului”Rusoaica “, la sfârşitul lunii octombrie, cu participarea şi în organizarea preşedintelui naţional al Ligii Scriitorilor . Seara pe Terasa Bolocan a avut loc o serată literară. 
  
A treia zi, grupul scriitorilor clujeni s-a deplasat la Mănăstirea Bistriţa din comuna Costeşti, ctitorie a boierilor Craioveşti la 1492-1494, distrusă din temelii de Mihnea Vodă, la 1509, şi reconstruită tot de boierii Craioveşti, unde Ionuţ Ţene, Dana Ţene, Titina Nica Ţene, Florin Ţene, de la DGI TV, cel care a filmat evenimentele, Laura Ţene şi Al.Florin Ţene cu cei trei nepoţi, au stat de vorbă cu măicuţele Mănăstirii, dăruindu-le cărţi şi interesându-se de viaţa monahală. 
  
Acest periplu sentimental s-a încheiat la Mănăstirea Turnu, de pe marginea Oltului, la 2 km de Mănăstirea Cozia, nume dat de „Piscul lui Teofil“ aflat pe o stâncă, turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela în secolul al II-lea, mănăstire ce a devenit din anul 2010 monument istoric. 
  
Seara târziu Clujul, văzut de pe Feleac ca o salbă de briliante luminoase, ne-a cuprins cu liniştea lui relativă, semn de bun venit. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfinţirea monumentului ridicat în memoria personajelor din romanul UN OCEAN DE DEŞERT de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1351, Anul IV, 12 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!