CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1314 din 06 august 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Viaţa ca o punte”, de Titina Nica Ţene  
 
Relaţia mea cu Oltenia a fost una complicată. Am avut nevoie de distanta in timp si spatiu să-i găsesc magia. Si poezia.  
 
Amintirile din copilăria Titinei, adunate în volumul “Viaţa ca o punte” au o prospeţime şi o frumuseţe izvorâte din sinceritatea, naivitatea şi uimirea copilărească; sunt mici bijuterii care, împreună, creează o cronică a timpului, văzută prin ochii copilului. Unele situaţii sunt şocante – de la aruncatul nou-născutului sub pat, că facem noi altu', la absurdul CAP-ului, dezamăgirea primei zile de şcoală, tratamentul ei ca mai mică, mai pirpirie, care nu-i bună nici la sapă, nici la şcoală, nu e bună de nimic... Peste ani, ea primeşte constant confirmarea că este puţin diferită de restul lumii. I se spune că e împiedicată, când, de fapt, ea ascultă scârţâitul zăpezii sau umblă după păsări; i se spune că e cu capul în nori, când trăirile ei rămân neînţelese de cei din jur... Asta însă nu-i distruge fericirea şi mai ales curiozitatea constantă faţă de tot ce există: Titina pare interesată de orice, de la furnici, la stele, până la „e bine sau nu să pleci în lume?” (iata intrebarea pe care o rumeg mereu, avand in vedere plecarea mea de acasa)  
 
Simpla opunere a absurdului situaţiilor reale la gândirea ei de copil accentuează ridicolul şi creează umor de calitate. Am convingerea că această carte, prin simplitatea, universalitatea ei, discutând copilăria într-o lume precum cea pe care a traversat-o ea, are şanse să fie premiată la concursuri literare internaţionale (de literatură pentru copii?, nu ştiu, dar sigur rezonează afară...). Cartea e un documentar despre nevoia de speranţă lăuntrică, despre ochiul născocitor de copil, păstrat, de ce nu, şi în anii maturităţii.  
 
Cartea e şi o dovadă că nu-ţi trebuie prea multe să fii fericit. Dimpotrivă. Crăciunul poate fi mai frumos în simplitate şi tradiţie, decât cu globuri colorate şi orgi de lumini mişcătoare. Plăcerile simple alături de livada de pruni sunt, de asemenea, greu de înlocuit. Am şi eu grădina mea de pruni la Sălişte, pe care o vizitez de câte ori îi sunt pe aproape... M-a trezit din visare exclamaţia / întrebarea: “ce cauţi în livada de pruni, că doar nu mai sunt prune?!”...  
 
Legăturile de suflet în sărăcie se dovedesc a fi foarte trainice. Te poţi ataşa la fel de bine de păpuşile făcute din ştiuleţi de porumb, ca şi de păpuşile Barbie. Titina relevă semnificaţia bucuriilor simple dar esenţiale ce par sa fie purtate in viaţa, ghidând viaţa de mai târziu a copilului. Poate că cei crescuţi la ţară sunt, de fapt, mai robuşti psihic, mai pregătiţi să înfrunte vicisitudinile vieţii. Reperele sunt fundamentale; zgomotul de fond e redus, iar legăturile de suflet rămân esenţiale şi clare.  
 
Cartea aduce şi confirmarea, dacă mai era nevoie, a faptului că fiecare ajunge acolo unde gândeşte. Doar gândind gândul devenirii, ajungi sa te pui pe traiectoria dorită, fiecare ajungând unde a gândit despre sine. Exemplele merg de la sora care se visa cucoană, exemplul lui Nenea (fratele cel mare) sau chiar al autoarei.  
 
Pentru mine, cartea are semnificaţii deosebite şi pentru că e lumea în care a crescut sotul meu, Marin: o lume ca aceea descrisă în carte, mama care lucra la CAP, fraţii cu idei foarte diferite despre ei înşişi, dar care cumva se ajută. O lume la doar un deal de coastele prezentate în carte. Aceleaşi poveşti cu draci, stafii si superstiţii.  
 
Milena Munteanu-Litoiu  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viaţa ca o punte de Titina Nica Ţene, cronică de MILENA MUNTEANU-Litoiu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1314, Anul IV, 06 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!