CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1168 din 13 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Consacrare şi dialogul cu sine, cronică de prof.dr.Mihaela Rotaru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONSACRARE ŞI DIALOGUL CU SINE  
 
DRUMUL SPRE SUFLET, MEMORII  
 
TITINA NICA ŢENE  
 
Cu mare satisfacţie am savurat, în accepţia plenară a cuvântului, cartea Titinei Nica Ţene, Drumul spre suflet sau... fetiţa care şi-a sărit umbra, apărută la Editura Nico, Târgu-Mureş, 2014. Dintru început atrage atenţia faptul că apariţia ei este legată strâns de împlinirea a 50 de ani de căsnicie, la 1 Mai 2014, impresionant şi cuceritor totodată. Poeta şi prozatoarea Titina Nica Ţene încununează magistral o viaţă de jertfă, pentru familie şi pentru semeni, în slujba cărora s-a pus neobosit. Acest volum autobiografic aduce, cu sinceritatea cu care deja ne-am obişnuit, din celelalte scrieri apărute, frânturi de viaţă, din fragedă copilărie şi până azi. Larga deschidere cu care autoarea abordează viaţa, sinceritatea, umorul care o caracterizează, inteligenţa sclipitoare, delicateţea unui suflet de aur - îi marchează inconfundabil stilul.  
 
Directeţea şi claritate expunerii faptelor, aşa cum s-au petrecut, fără nicun fel de cosmetizare sau idilizare a tabloului, îl captivează din primele pagini pe cititor, invitându-l să participe la retrăirea unor clipe care au fost. Amintirea recuperează un timp apus; dragostea şi căldura celor dragi ne ajută, după ani şi ani, să îndulcim cât de cât, durerea pricinuită de ireversibilitatea trecerii timpului. Acele ceasornicului ne măsoară inexorabil paşii înspre un nou început, dar, pare a transmite cartea, contează felul cum trăim, relaţiile interumane, în fond, cum ne raportăm noi la noi înşine, la ceilalţi, la Dumnezeu. Faptele mărunte, aparent insignifiante, fac viaţa frumoasă, deoarece, dacă stăm mereu în aşteptatrea marilor fericiri, uităm să ne bucurăm de cele mici, risipindu-ne energia.  
 
Cartea face apologia simplităţii, a modestiei, a discreţiei. Prezenţe pitoreşti populează acest universingenuu, traversat adesea de umbre şi răni ce dor. Evocarea prinde viaţă, sub ochii noştri, secvenţele se succed uneori cu rapiditate, alteori trenează, acumulând tensiune si menţinând trează atenţia cititorilor. Imaginile caleidoscopice emană o forţă de pătrundre extraordinară, se animă, înfăţişând procesul de formare a personalităţii morale şi intelectuale a eroinei centrale (viaţa însăşi, cu toate solicitările şi cu tot angrenajul ei, devine front,mucenicie, eroism pentru cei care ştiu lupta demn).  
 
Întâmplările îşi urmează cursul lor firesc, fără sincope sau salturi disconfortante, de asemenea, concizia exprimării, fără pretenţii de împletiri savante şi preţioase, doar sincere şi pornite dintr-o sete (mărturisită, de altfel) de autenticitate camilpetresciană. Atenţia autoarei se împarte înmod egal înte victorii şi nereuşite, cu bucuria ce le însoţeşte pe primele şi cu luciditatea şi responsabilitatea care învăluie ratările. Viaţa devine ironică, uneori, punând la încercare toate resorturile fiinţei noastre. Titina Nica Ţene este un model de izbândă, de luptă neostoită, de zbatere continuă. Răsplata şi satisfacţiile nu au încetat să apară. În primul rând, familia, model demn de urmat din toate punctele de vedere, profesia, chiar şi aceeade scriitor - vocaţie, în fond, apostolat, de care scriitoarea este pe deplin conştientă.  
 
O sete de viaţă transpare din paginile cărţii, la o primă lectură, candidă participare la sublimul acestui univers, într-o deplină concordanţă cu acesta. Însă, la o a doua lectură, mai de adâncime, vom sesiza rosturi nebănuite, semnificaţii profunde care secer decriptate. Lipsa de podoabe, de rafinament artificial, nu presupune neapărat lectură facilă, ci, din contră, atenţie sporită, aplecare îndeaproape, matură, lucidă, întocmai ca asupra apelor limpezi, care întotdeauna ascund ceva. Epica ideilor, sentimentelor, faptelor, trăirilor, se desfăşoară amplu, cinematografic. Impactul este unul neaşteptat, fapt ce atrage după sine satisfacţia edificării lăuntrice, bucuria urcuşului spiritual. Cartea îmbogăţeşte, o carte-treaptă spre desăvârşire.  
 
În paginile cărţii găsim strecurate, cu grija celui preocupat de cele mai fine nuanţe, câteva poezii, a căror încărcătură ideatică depăşeşte spaţiul rezervat expunerii noatre. Cert este, însă, că gingăşia, suavitatea şi francheţea constituie amprenta acestor versuri de o fumuseţe simplă, autentică, neîmpovărată cu farduri şi spoială, ci păstrând naturaleţeaşi prospeţimea candorii sufletului din care au izvorât. Un aer rustic, de anotimpuri succedate în curtea casei de la ţară, în spaţiul atât de larg... al întregii fiinţe, strămutate pe unde nici nu ar fi gândit în anii copilăriei. Destinul ne duce paşii spre locuri de care nici nu ştim poate, ne este rânduit să fimundeva, să fim nu pentru noi, egoişti, ci pentru alţii, altruişti, jertfelnici.  
 
Nicio urmă de echivoc nu impietează receptarea plenară a acestui volum, închis cu câteva fotografii, surprinse de Memoria clipei. Emoţionantă galeriede imagini, vii, cu ecouri puternice în sufletul celor care le contemplă (se cer astfel privite, ca într-un... templu maiestuos, de secvenţe măreţe care au constituit, atunci, momente decisive, dar care, au fost lăsate în urmă de un timp nemilos, pentru alăsa loc altor secvenţe)  
 
În câteva linii, decenţa, buna-cuviinţa, politeţea, modestia ca apanaj al sufletelor măreţe, lasă o marcă de neşters asupra imagini generice pe care şi-o face cititorul,la final de lectură. Disponibilitatea largă, multiplele perspective din care se poate privi universul conturat, şi care, se pretează la plurivalente interpretări, fac din acest volum un dar de suflet, pentu cei ce ştiu savura în taină, profunzimi de gând şi miezuri de cuvinte.  
 
Memorialistică acum, după poezie, proză, primim cu bucurie, într-o complicitate fecundă (cartea poatefi o sursă de inspiraţie, un imbold la scris, o chemare la a crea, a plăsmui). Chipurile care se perindă prin faţa ochilor noştri, familia, rude, prieteni, colegi, cunoscuţi, pot deveni oricând sursă pentru alte chipuri calde, de protagonişti ai unui roman. De ce nu, dat fiind faptul că talentul, cartea, este ca o lumină, de Înviere, nu trebuie ţinută egoist în sân, ascunsă (oricum, lumina nu poate fi pusă sub obroc), ci trebuie răspândităcudragoste. Izbânda este sigură, dincolo de vicisitudini, de stihiile pe care le poate impune destinul fiecăruia dintre noi, dacă păşim frumos, dârz şi tenace, fără ezitări. Vântul este prielnic numai corăbierilor care ştiu încotro s-o apuce, nu celor indecişi, desigur, dar aportul familiei, şi acelor din preajmă este definitoriu. De una singură, fiinţa este slabă, poate să cadă oricând, fără putinţa de a se mai ridica. Scierea de faţă este un apel subtil la cele mai intime fibre ale inimii noastră, la iubire, la dăruire, la dăruire de sine pe altarul iubirii de semeni, de Dumnezeu, de creaţie, la urma urmei, întrucât, ştim prea bine, scrisul este altar, şi munca trudnică devine sacrificiu. Nu oricine este dispusă facă acet gest măreţ. Titina Nica Ţene a avut curajul de a răzbi, de a arăta sieşi şi lumii că, prin încordare permanentă, prin jertfă neobosită, piedicile şi obstacolele pot fi surmontate. O carte vie, pulsândă, din care se pot trage multe învăţături, fapt ce o recomandă deopotrivă celor mari şi celor mici. O carte la ceas aniversar, scrisă într-un limbaj liturgic, dar tuturor celor care cred în valorile familiei.  
 
Prof. dr. Mihaela Rotaru  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Consacrare şi dialogul cu sine, cronică de prof.dr.Mihaela Rotaru / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1168, Anul IV, 13 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!