CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  ANDANTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi mi-am amintit de primele lecţii de pian. Eram în clasa a doua, la şcoala generală, când tăticul m-a înscris în clasa întâi la şcoala de muzică “Valeriu Hanganu”. Eram atât de nerăbdătoare să învăţ şi să apăs pe claviatură, mi se părea un miracol să pot scoate din acel instrument sunete de vis. 
  
Am rămas un pic dezamăgită de prima lecţie de pian. Învăţătoarea nu m-a lăsat nici să îl ating. A luat nişte coli de hârtie şi le-a mototolit, făcând nişte bulgăraşi. Mi-a zis să întind mâinile cu palmele în jos şi să curbez degetele aşa încât să nu pice bulgăraşii din mâini. Era destul de greoi şi nu înţelegea copilul din mine la ce foloseau toate acele tehnici. Era vorba doar de formarea poziţiei pe care urma să o folosesc pe clape. Şi acum îmi amintesc cum îmi tot repeta “Spatele drept şi fundul pe marginea scaunului!”. 
  
Doamne! Şi ce m-am bucurat când am învăţat primele cântece la pian. Deşi le cântam doar cu o mână, păreau scoase din rai. Apoi am început să învăţ game şi arpegii pe care trebuia să le cânt înainte de interpretarea unei melodii, pentru încâlzire şi creşterea performanţei. Mai întâi cu mâna dreaptă, apoi cu mâna stângă, apoi, în acelaşi ritm, cu ambele. Fiecare an şi treaptă însemna o melodie mai frumoasă şi mai interesantă de cântat. 
  
Am experimentat şi varianta cu două persoane la un singur pian, interpretând o melodie cu patru maini. Întrebaţi un pianist ce înseamnă să se desfăşoare pe claviatură? Ce sentiment încearcă? Unii nici nu ar putea să exprime în cuvinte magia acelor sunete. Atunci când te laşi purtat de timpul muzicii desfăşurat într-un alt univers, plin de magie şi mister. Acolo lumea pare atât de caldă, atât de frumoasă, atât de... omenească! 
  
Acestea sunt clipe frumoase ale copilăriei pe care unii nu le pot uita. Şi de ce ar face-o? Mi-am cumpărat de curând un pian (cel de acasă e din lemn şi cam greu de adus până aici)... Încerc să retrăiesc în minutele libere acele amintiri curate, în care arta îşi implanta amprentele în sufletul meu. Şi nu cred că trebuie să fii un artist desăvârşit, ca să o simţi în toată splendoarea ei. Trebuie să îţi aminteşti doar cine eşti, să te gândeşti la primele cărţi citite în copilărie, la primele melodii ascultate, la primele jocuri cu ceilalţi copii, atunci când sufletul era plin de candoare şi curat ca o lacrimă... 
  
Referinţă Bibliografică:
ANDANTE / Aga Lucia Selenity : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1787, Anul V, 22 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aga Lucia Selenity : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aga Lucia Selenity
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!