CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Aga Lucia Selenity         Publicat în: Ediţia nr. 1663 din 21 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

SĂRUTUL [AVATARURI ALE ARTEI AMORULUI ŞI ALE AMORULUI ÎN ARTĂ]
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întotdeauna e loc de mai bine, chiar şi într-un simplu sărut. Ovidius scria: “Unii peşti se prind cu cangea, alţii cu undiţa sau rămân prinşi în năvodul pescarului. Asemenea şi-n dragoste, nu izbuteşti întotdeauna cu aceleaşi mijloace; străduieşte-te să le potriveşti după vârsta iubitei. O căprioară mai trecută simte de departe cursa ce i se pregăteşte; de te arăţi prea priceput unei începătoare sau prea îndrăzneţ unei prefăcute, ea va fi bănuitoare şi cu băgare de seamă. Aşa se-ntâmplă uneori: femeia care se teme să se dea unui bărbat cinstit, se lasă în voia mângâierilor unui iubit mişel... Dorinţa femeii este mult mai vie decât a noastră şi prezintă mai multă violenţă şi delir.” 
  
O “muşcătură delicată” te poate duce la extaz. Te trezeşti din somn deodată de sărutu-i fermecat, o mângâiere ce te poartă spre adevărata încântare a colierului medieval. În braţele iubitei, tremurând, săruţi... Trebuie să deguşti totul până la final, cu senzualitate şi iubire. Trebuie să simţi magia pe creştet, ochi, buze, piept... Când pui capul pe pieptul iubitei să îi numeri bătăile cu un sărut cu patimă, ca o relaxare activă!... Un joc pentru cei inventivi şi o ghicitoare cu surpriză. „Și ca să-ți fie pe deplin/ Iubirea cunoscută,/ Când sărutându-te mă-nclin,/ Tu iarăși mă sărută” [Mihai Eminescu - Luceafarul].” 
  
Sărutul este ceva natural, plăcut şi fermecător. Stâlpii „Coloanei sărutului” prezintă multiplicat simbolul ochilor îngemănaţi, iar arhitrava „Porţii sărutului” reproduce, de multe ori „Sărutul” din Montparnasse, sugerând o horă. 
  
Cu un sărut poţi descoperi un întreg univers. 
  
Aşa ca-n arta amorului este şi Sărutul în artă... fotografie, pictură, muzică, mai ales literatură... [SĂRUTUL DE FOC... ÎMBINĂ ARMONIOS MUZICA, TEXTUL ŞI DANSUL – TANGOU - Sărutul focului - CÂNTAT DE NAT KING COLE]: 
  
„Ȋţi ating buzele şi dintr-odată ies scântei 
  
Acele diabolice buze care ştiu atât de bine arta de a minţi 
  
Şi, deși eu văd pericolul flacăra continuă să crească mai mare 
  
Știu că trebuie să renunț la sărutul tău de foc 
  
*** 
  
și, deși mă arde și mă transformă în cenușă 
  
Toată lumea mea se prăbuşeşte fără sărutul tău de foc.” 
  
Şi versurile de Cristian Vasile din ZARAZA sunt omagiul sărutului, în jonctura artei muzicii cu arta dansului şi a poeziei 
  
[Cand apari senorita, în parc pe-nserat 
  
Curg în juru-ţi petale de crin. 
  
Ai în ochi patimi dulci şi luciri de păcat, 
  
Şi ai trupul de şarpe felin. 
  
Gura ta e un poem de nebune dorinţi, 
  
Sânii tăi un tezaur sublim. 
  
Eşti un demon din vis, care tulburi şi minţi, 
  
Dar ai zâmbetul de heruvin. 
  
*** 
  
Vreau să-mi dai gura-ţi dulce Zaraza, 
  
Să mă-mbete mereu. 
  
De a ta sărutare Zaraza vreau să mor şi eu!] 
  
Ars longa, vita brevis... 
  
Gratias tamen legentibus 
  
Aga Lucia-Selenity 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂRUTUL [AVATARURI ALE ARTEI AMORULUI ŞI ALE AMORULUI ÎN ARTĂ] / Aga Lucia Selenity : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1663, Anul V, 21 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aga Lucia Selenity : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aga Lucia Selenity
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!