CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Adriana Elena Răducan         Publicat în: Ediţia nr. 1440 din 10 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dmitri RABOUNSKI - O ANIVERSARE: FLORENTIN SMARANDACHE - 60
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CERCETĂTOR ŞTIINŢIFIC, SCRIITOR, PROFESOR UNIVERSITAR  
Născut la 10 decembrie 1954, în Bălceşti (Vâlcea).  
 
Studii: A absolvit Şcoala Generală în Bălceşti (1961-1969), apoi Liceul Pedagogic (1969-1972 în Craiova, continuând la Râmnicu Vâlcea, 1972-1974); diploma de învăţător; stagiul militar cu termen redus la Medgidia (1974-1975); a absolvit Facultatea de Ştiinţe, secţia informatică, a Universităţii din Craiova (1975-1979) ca şef de promoţie; obţine doctoratul în matematică (Teoria Numerelor) la Universitatea de Stat din Chişinău (1995-1997).  
 
În Statele Unite urmează studii de perfecţionare în matematică, informatică, şi educaţie la Arizona State University (Tempe) (1991), Pima Community College (Tucson) (1995), University of Phoenix (Tucson) (1996); obţine şi un Masterat în Informatică; studii postdoctorale la New Mexico State University (Las Cruces) (1998), University of New Mexico (1998, 1999), National Science Foundation (Chautauqua Program, University of Texas, Austin) (1999), şi Los Alamos National Laboratory (Educaţional Networking Support Program) (Gallup) (1999).  
 
Cercetări post-doctorale: la Okayama University of Science (Japonia) între 12 Decembrie 2013 - 12 Ianuarie 2014; la Guangdong University of Technology (Guangzhou, China), 19 Mai - 14 August 2012; la ENSIETA (Şcoala Naţională Superioară de Ingineri), Brest, Franţa, 15 Mai - 22 Iulie 2010; şi două luni, Iunie-Iulie 2009, la Air Force Research Laboratory în Rome, NY, SUA (sub egida State University of New York Institute of Technology).  
 
Activitate: A participat ca elev şi student la olimpiade şcolare de matematică obţinând premii şi menţiuni locale şi naţionale (1967-1974) şi a condus cercuri de matematică în liceu şi la universitate; a participat la Olimpiada studenţească Traian Lalescu, Cluj-Napoca (1977); a participat la diverse sesiuni ştiinţifice pentru studenţi în Craiova şi Iaşi (1978-1979); a pregătit şi selecţionat echipa elevilor marocani (Rabat) pentru Olimpiadă Internaţională de Matematică din Paris (1983).  
 
Profesii: În perioada 1982-1984 este profesor cooperant în Maroc, predând matematicile în limba franceză (Lycée Sidi El Hassan Lyoussi din Sefrou). Revine în ţară, continuând activitatea didactică; profesor la Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova (1984-1985). În anul 1986 nu poate obţine viză de ieşire din ţara pentru a participa la Congresul Internaţional al Matematicienilor de la Universitatea din Berkeley (California) şi face greva foamei; publică o scrisoare de protest în Notices of the American Mathematical Society (Providence, RI) în care solicită libertatea de circulaţie a oamenilor de ştiinţă; se interesează de soarta sa Dr. Olof G. Tandberg, secretar la Academia de Ştiinţe din Stockholm, care îi telefonează din Bucureşti. În perioada anilor 1986-1988 Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu-i mai acorda post, din motive politice, fiind obligat să supravieţuiască din meditaţii. În toamna anului 1988 obţine cu greutate un paşaport de turist pentru Bulgaria. De aici trece în Turcia, unde cere azil politic. Este deţinut în lagărele de refugiaţi politici din Istambul şi Ankara (1988-1990).  
 
Emigrează în Statele Unite ale Americii în 1990, unde lucrează ca inginer de software la corporaţia Honeywell din Phoenix (Arizona), specializată în calculatoare (1990-1995); profesor adjunct de matematică la Pima Community College din Tucson (1995-1997); din 1997 este asistent universitar de matematică la University of New Mexico (Gallup), în 2003 devine conferenţiar universitar, iar în 2008 profesor universitar. Între 2007-2009 este Şef de Departament.  
 
În matematică a introdus gradul de negare al unei axiome ori teoreme (vezi geometriile smarandache care pot fi parţial euclidiene şi partian neeuclidiene, 1969, http://fs.gallup.unm.edu/geometries.htm), multi-structurile (vezi n-structurile smarandache unde o structură mai slabă conţine insule de structuri mai puternice), şi multi-spatiile (combinaţii de spaţii heterogene) [ http://fs.gallup.unm.edu/algebra.htm ].  
 
Lucrările sale în „Teoria Numerelor” s-au bucurat de o anumită popularitate internaţională, deoarece matematicieni romani cât şi străini (din SUA, Canada, Japonia, Brazilia, Franţa, China, Banglades, Italia, Bulgaria, Spania, Suedia, Australia, Rusia, Cehia, Olanda, Chile, India, Ungaria) au scris 29 cărţi şi câteva sute de articole, note, şi probleme propuse despre aceste noţiuni. În 1997 la Universitatea din Craiova s-a organizat Prima Conferinţă Internaţională asupra Noţiunilor de tip Smarandache în Teoria Numerelor, cu participarea unor cercetători din ţară dar şi din Suedia, Franţa, Rusia, şi Spania.  
 
Publicaţii: Din 1970 a început colaborarea la revista şcolii „Năzuinţe”, apoi la alte periodice româneşti şi străine (vreo 50 ştiinţifice şi peste 100 literare). Şi-a tradus o parte din lucrări în franceză şi engleză, altele i-au fost traduse în spaniolă, portugheză, italiană, esperanto, rusă, sârbă, japoneză, şi arabă. Colaborări cu poeme şi piese de teatru la 42 de antologii româneşti, franceze, italiene, americane, indiene, şi coreene.  
 
Prolific autor, coautor, editor, şi co-editor a 180 de cărţi publicate de circa patruzeci de edituri (printre care edituri universitare şi tehnice, edituri profesionale ştiinţifice şi artistice, precum Springer Verlag, Pima College Press, Moorhead State University, Universitatea din Chişinău, ZayuPress, Haiku, etc.) din zece tari şi în mai multe limbi, şi peste 200 de articole şi note (unele se pot încărca din site-urile de la LANL/Cornell University http://arXiv.org/find şi CERN) în matematică (teoria numerelor, geometrie neeuclidiană, logică), fizică, filozofie, literatură (poeme, nuvele, povestiri, un roman, piese de teatru, eseuri, traduceri, interviuri), rebus (careuri, enigmistica) şi artă (experimente în desene, picturi, colaje, fotografii, artă pe computer) în romana, franceza şi engleză, dintre care: Formule pentru spirit (debut editorial, 1981, sub pseudonimul Ovidiu Florentin); Le sens du non-sens, Problemes avec et sans... problemes!, Fes, Maroc (1983); Antichambres/Antipoésies/Bizarreries, Caen, Franţa (1989); NonPoems (poeme de avangarda), Phoenix (1990); Only Problems, Not Solutions!, Chicago (1991); LE PARADOXISME: un Nouveau Mouvement Littéraire, Bergerac, Franţa (1992); Dark Snow, Phoenix (1992); NonRoman, Craiova (1993); MetaIstorie (trilogie teatrală), Bucureşti (1993), pe care-a tradus-o în engleză sub titlul „A Trilogy în pARadOXisM: avant-garde political dramas" (ZayuPress 2004); Întâmplări cu Păcală (piese de teatru pentru copii), Fugit.../ jurnal de lagăr, Bucureşti (1994); Collected Papers, Vol. I, II, III, Bucureşti, Chişinău, Oradea (1996, 1997, 2000); Scrieri Defecte (proză scurtă), Craiova (1997); Distihuri Paradoxiste, Afinităţi (traduceri), Norresundby, Danemarca (1998); Întreabă-mă, să te-ntreb! (interviuri), Târgovişte (1999); Outer-Art (album de artă), Cântece de Mahala, În seven languages (poeme), Oradea, 2000; A Unifying Field În Logics. /Neutrosophy. Neutrosophic Probability, Neutrosophic Set, and Neutrosophic Logic, Rehoboth, SUA (2000). A editat, printre altele: Second Internaţional Anthology on Paradoxism (cuprinzând 100 scriitori de pe glob), şi Third International Anthology on Paradoxism (distihuri paradoxiste de la 40 poeţi de pe glob), Oradea (2000).  
 
A propus extinderea probabilităţilor clasice şi imprecise la 'probabilitate neutrosofica', ca un vector tridimensional ale cărui componente sunt submulţimi ale intervalului ne-standard]-0, 1+[.  
 
Din anul 2002, împreună cu Dr. Jean Dezert de la Office Naţional de Recherches Aeronautiques din Paris se ocupă de fuziunea informaţiei, extinzând Teoria Dempster-Shafer la o nouă teorie de fuzionare a informaţiei plauzibile şi paradoxiste (numită Teoria Dezert-Smarandache: [ http://fs.gallup.unm.edu/DSmT.htm ]).  
 
În 2004 crează un algoritm de Unificare a Teoriilor şi regulilor de Fuziune. În fizică a introdus paradoxuri cuantice şi noţiunea de 'nematerie', formată din combinaţii de materie şi antimaterie, ca o a treia formă posibilă de materie - prezentată la Caltech (Conferinţa Anuală din cadrul Societăţii Americane de Fizică, 2010) şi la Institutul de Fizică Atomică (Măgurele, 2011).  
 
Pe baza unui manuscris din 1972, când era elev la Rm. Vâlcea, publicat în 1982, a emis ipoteza că 'nu există o barieră a vitezei în univers şi se pot construi orice viteze' (http://scienceworld.wolfram.com/physics/SmarandacheHypothesis.html).  
 
Această ipoteză a fost confirmată parţial pe 22 septembrie 2011 la CERN când s-a demonstrat experimental ca neutrinii muoni circula cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Datorită ipotezei sale a propus o Teorie Absolută a Relativităţii - care să nu producă dilatare a timpului sau contractare a spaţiului, ori alte paradoxuri relativistice care sunt mai degrabă ficţiune decât realitate. Apoi şi-a extins cercetarea la o diversificare a Parametrizarii Teoriei Speciale a Relativităţii (1982): http://fs.gallup.unm.edu/ParameterizedSTR.pdf şi a generalizat Factorul de Contractare Lorentz la Factorul-Oblic de Contractare pentru lungimile care se deplasează oblic faţă de direcţia de mişcare, apoi a găsit Equaţiile de Deformare a Unghiurilor (1983): http://fs,gallup.unm.edu/NewRelativisticParadoxes.pdf. Autorul a considerat că viteza luminii în vacuum este variabilă, depinzând de viteza sistemului de referinţă; spaţiul şi timpul sunt mărimi separate; de asemenea deplasarea spre roşu şi albastru nu se datoresc în totalitate Efectului Doppler, ci şi Indexului de Refracţie şi Gradientului Mediului (care sunt determinate de compoziţia mediului: adică de elementele sale fizice, câmpurile sale, densitatea, heterogenitatea, proprietăţile mediului, etc.); şi spaţiul nu este curbat iar lumina lângă corpuri cosmice se îndoaie nu doar din cauza gravităţii precum se menţionează în Teoria Generală a Relativităţii, ci din cauza capacităţii lenticulare a mediului.  
 
Pentru a face distincţie între „ceas" şi „timp" autorul a propus un prim experiment cu diferite tipuri de ceasuri GPS (privind materialul şi construcţia lor) pentru a demonstra că factorii de dilatarea şi contractare rezultaţi sunt diferiţi faţă de cei obţinuţi cu ceasurile atomice de cesium; şi un al doilea experiment cu medii de compoziţii diferite pentru a demonstra că se obţin grade diferite de deplasări spre roşu/albastru şi grade diferite ale capacităţii de lenticulare a mediului.  
 
În filozofie a introdus conceptul de 'neutrosofie', ca o generalizare a dialecticii lui Hegel, care stă la baza cercetărilor sale în matematică şi economie, precum 'logica neutrosofica', 'multime neutrosofica', 'probabilitate neutrosofica', 'statistica neutrosofica'.  
 
A generalizat logicile fuzzy, intuitivă, paraconsistenta, multi-valenta şi logica dialetheista la 'logica neutrosofica' (în Dictionary of Computing de Denis Howe); în mod similar a generalizat mulţimea fuzzy la 'multime neutrosofica':  
 
În literatură şi artă a fondat în 1980 curentul de avangardă numit paradoxism, ca un protest împotriva totalitarismului, care are mulţi adepţi în lume. Consta în folosirea excesivă în creaţii a contradicţiilor, antitezelor, antinomiilor, oximoronilor, paradoxurilor. A introdus 'distihul paradoxist', 'distihul tautologic', 'distihul dual'. Experimente literare a realizat şi în drama sa „Patria de Animale”, unde nu există nici un dialog, iar în O lume Întoarsă pe Dos scenele sunt permutate dând naştere la un miliard de miliarde de piese de teatru distincte! Piesele lui s-au jucat în România (Teatrul I.D.Sârbu din Petroşani, Teatrul Thespis din Timişoara), Germania (la Karlsruhe), şi Maroc (la Casablanca, unde „Patria de Animale” a obţinut Premiul Special al Juriului Internaţional):  
[ http://fs.gallup.unm.edu/a/Paradoxism.htm ]. În 1993 a efectuat un turneu în Brazilia (Universitatea din Blumenau, etc.).  
 
La bibliotecile de la Arizona State University (Tempe) şi University of Texas (Austin) sunt depozitate manuscrise, reviste, cărţi, fotografii, casete, videocasete, privind activitatea creativă a sa, în două colecţii speciale, numite The Florentin Smarandache Papers.  
 
Invitat să conferenţieze la U. Berkeley (2003), NAŞA Langley Research Center-SUA (2004), NATO Advance Study Institute-Bulgaria (2005), Jadavpur University-India (2004), Institute of Theoretical and Experimental Biophysics-Rusia (2005), Bloomsburg University-USA (1995), University Sekolah Tinggi Informatika & Komputer Indonezia-Malang şi University Kristen Satya Wacana Salatiga-Indonezia (2006), Universitatea Minufiya (Shebin Elkom)-Egipt (2007), Air Force Institute of Technology Wright-Patterson AFB în Dayton [Ohio, USA] (2009), Universitatea din Craiova - Facultatea de Mecanică (2009), Air Force Research Lab şi Griffiss Institute [Rome, NY, UŞA] (2009), COGIS 2009 (Paris, France), ENSIETA (Brest, Franţa) - 2010, Academia Româna - Institutul de Mecanică Solidelor şi Comisia de Acustică (Bucureşti - 2011), etc.  
 
A prezentat lucrări la multe Conferinţe Internaţionale de Fuziune a Informaţiei ori a Senzorilor {Australia - 2003, Suedia - 2004, SUA (Philadelphia - 2005, Seattle - 2009, Chicago - 2011), Spania - 2005, Italia - 2006, Belgia - 2007, Canada - 2007, Germania - 2008, Scoţia - 2010, Singapore - 2012, Turcia - 2013}.  
 
A prezentat lucrări şi la Conferinţele Internaţionale IEEE GrComp {Georgia State University at Atlanta - 2006, Kaohsiung National University în Taiwan - 2011,} Internaţional Conference on Advanced Mechatronic Systems (Tokyo University of Agriculture and Technology, Japonia) - 2012.  
 
A luat Premiul "Traian Vuia" al Academiei Romane pentru Ştiinţe Tehnice (Bucureşti, 2011), Premiul Statelor New Mexico & Arizona în 2012, şi Premiul Statului New Mexico în 2011 la categoria Ştiinţa & Matematică (Albuquerque), apoi Doctor Honoris Causa de la Academia DacoRomâna din Bucureşti - 2011, Doctor Honoris Causa de la Universitatea Jiaotong din Beijing - China (BJTU) - 2011, Medalia de Aur pentru Ştiinţă de la Academia Telesio-Galilei din Anglia (pentru Ipoteza Smarandache din fizica, şi pentru Logică Neutrosofica) acordată la Universitatea Pecs din Ungaria în 2010, şi Outstanding Professional Service and Scholarship de la Universitatea New Mexico - Gallup (2009, 2005, 2001).  
 
A colaborat cu articole la multe reviste internaţionale, precum: Multiple-Valued Logic - An Internaţional Journal (acum numită Multiple-Valued Logic & Soft Computing), Internaţional Journal of Social Economics, Internaţional Journal of Applied Mathematics, Internaţional Journal of Tomography & Statistics, Far East Journal of Theoretical Statistics, Internaţional Journal of Applied Mathematics and Statistics (Redactor Şef), Gaceta Matematică (Spain), Humanistic Mathematics Network Journal, Bulletin of Pure and Applied Sciences, Progress în Physics, Infinite Energy (UŞA), Information & Security: An International Journal, InterStat - Statistics on the Internet (Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, SUA), American Mathematical Monthly, Mathematics Magazine, Journal of Advances în Information Fusion (JAIF), Zentralblatt Für Mathematik (Germany; referent), Nieuw Archief voor Wiskunde (Holland), Advances and Applications în Statistics, Critical Review (Society for Mathematics of Uncertainty, Creighton University - UŞA), Bulletin of Statistics & Economics, International Journal of Artificial Intelligence, Fuzzy Sets and Systems, Journal of Computer Science and Technology, The Icfai University Journal of Physics, Hadronic Journal (UŞA), Intelligencer (Gottingen, Germany), Advances în Fuzzy Sets and Systems, Notices of the American Mathematical Society, etc. şi la diverse Proceedings-uri de la conferinţe internaţionale.  
 
AFILIERI: membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (1980-); Mathematical Association of America (1983-1990); American Mathematical Society (1992-); Academia Oamenilor de Ştiinţă Romani (1993-); ARA (1999-); Poetry Society of America; Uniunea Scriitorilor Romani; Internaţional Poets Academy (India); La Société Leş Amis de la Poésie (Franţa); Association "La Licorne" (Franţa); Académie Francophone (Franţa); Societatea Romană de Haiku; Academy of American Poets; Modern Languages Association (SUA); Centre d'Études et de Recherches Poétiques Aquitaines (Franţa); Internaţional Writers and Artist Association (USA); World Union of Free Romanians (Anglia); Free Romanian Writer Association (Franţa); World Academy of Arts and Culture (SUA); Liga Culturală Oltenia; East and West Literary Foundation (SUA); World Poetry Society (India); World Poetry Research Institute (Corea); Societatea Mihai Eminescu (Australia); referent la Zentralblatt für Mathematik (Germania) (1985-). Premii: A obţinut 16 premii literare, dintre care: Premiul special la proză, Concursul Naţional Marin Preda, Alexandria (1982); Internaţional Eminent Poet, Madras, India (1991); Diplôme d'Honneur en poésie fantaisiste, L'Académie des Lettres et des Arts du Périgord, Franţa (1992); La Médaille d'Argent pour l'ensemble de son oeuvre, Bergerac, Franţa (1992); Grand Prix, 4~ Edizione del Premio Internazionale di Poesia e di Narrativa Goccia di Luna, Bastremoli, Italia (1993); Premiul de Excelenta al Revistei Haiku, Bucureşti (1997); Best Poet Award of Rio Grande Press, Amarillo, Texas, UŞA (1998); Premiul revistei "Lumina" pentru eseu şi contribuţii personale, Novi Sad, Iugoslavia (1998); Diploma de Onoare a Societăţii Anton Pann, Rm. Vâlcea (2000); Premiul Podul lui Traian, la Festivalul Internaţional Drumuri de spice, Uzdin, Iugoslavia (2000).  
 
A fost nominalizat pentru Premiul Nobel în Literatura pentru anul 2011 pentru cele 75 de cărţi literare publicate. A vizitat 44 de tari despre care a scris în memoriile sale (vezi Galeria Foto: http://fs.gallup.unm.edu/photo/GlobeTrekker.html).  
 
Conferinţe internaţionale: Prima Conferinţă Internaţională asupra Noţiunilor Smarandache în Teoria Numerelor, 21-24 August 1997, organizată de Dr. C. Dumitrescu & Dr. V. Seleacu, Universitatea din Craiova, România. Conferinţă Internaţională asupra Geometriilor Smarandache, 3-5 Mai 2003, organizată de Dr. M. Khoshnevisan, Griffith University, Gold Coast Campus, Queensland, Australia. Conferinţă Internaţională asupra Structurilor Algebrice Smarandache, 17-19 Decembrie 2004, organizată de Prof. M. Mary John, Şef de Departament, Loyola College, Madras, Chennai - 600 034 Tamil Nadu, India.  
-----------------------------------------------  
 
BIBLIOGRAFIE:  
Sute de articole, cărţi, şi recenzii s-au scris despre activitatea sa internaţională.  
Cărţile pot fi încărcate din:  
Biblioteca Digitală de Ştiinţe:  
Şi din Biblioteca Digitală de Literatură:  
---------------------------------------------------------------  
 
(Traducere de Adriana Elena Răducan)  
 
Referinţă Bibliografică:
Dmitri RABOUNSKI - O ANIVERSARE: FLORENTIN SMARANDACHE - 60 / Adriana Elena Răducan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1440, Anul IV, 10 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Adriana Elena Răducan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adriana Elena Răducan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!