CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  LE COEUR SUR LA MAIN ( GENEROZITATE)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LE COEUR SUR LA MAIN* (GENEROZITATE)  
 
Erau vremuri grele în România în perioada celui de-al doilea război mondial.Multe abuzuri, multa suferință. Nenumărate decrete-lege apăsau pe umerii evreilor, limitându-le drepturile și paralizându-le activitatea.  
 
Era iarnă, o iarnă tristă și mohorâtă pentru toți.  
 
Fredy**, un orfan de 20 de ani, fu convocat la muncă obligatorie.El și cei șapte frați și surori ai săi supravietuiau cu greu.  
 
Într-o zi ,Fredy se duse la fratele său cel mare, Dadu ***, care veghea asupra întregii familii.  
 
-Ce faci, Fredilică ?Ce te aduce pe la mine?  
 
-Am primit ordinul să mă prezint la muncă mâine dis-de-dimineață. Și sunt lefter! Vin acum de la Bebi( fratele lor,doctorul)… Mi-a dat… o pereche de bocanci vechi! Ce să fac ? N-am o para chioară!  
 
Dadu începu să caute prin buzunarele pantalonilor ,iși întoarse haina pe dos, căută prin sertare ,și nimic. Sufla vântul pe acolo!  
 
Deodată însă, surpriză! Un miracol: 1000 de lei, o sumă neașteptată!  
 
I-o dădu lui Fredy, se îmbrățișară, se sărutară, și Fredy plecă, mulțumindu-i.  
 
Dar ,n-ajunse departe…nici măcar până la poarta curții, când auzi glasul lui Dadu răsunând din sufragerie:  
 
-Fredilică, Fredilică,vino-ncoace! Uitasem…Dă-mi, te rog, un pol , că n-am de bărbier!  
 
*Avoir le coeur sur la main= a fi generos până la extremă.  
 
 
**Fredy( Alfred Lauterman), fratele cel mic al tatei, a devenit, dupa razboi ,profesor de istorie si director al Bibliotecii Centrale Pedagogice din Bucuresti.  
 
*** Dadu sau avocatul David Rosenkranz, tatal meu, a activat intens pentru ajutorarea si salvarea coreligionarilor sai in timpul razboiului si dupa aceea, in epoca comunista.  
 
Tata a detinut functii importante in conducerea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania ,incepand din studentie-din anii 30- si pâna in anii 60 ai secolului trecut.  
 
In perioada comunista, s-a numarat printre putinii juristi care au luat parte la procesele intentate sionistilor(Asirei Zion), aparandu-i cu curaj pe cativa dintre acestia.  
 
Era un excelent profesionist, un om bun ,integru, iubit si apreciat, atât de prieteni si colaboratori cât si de adversarii cu care a " incrucisat spada", fie in instantele judecatoresti, fie pe taram social sau politic.  
 
Din pacate ,l-am pierdut foarte devreme si absenta lui mi-a influentat viata.Am fost si sunt mandra ca mi-a fost tata. In amintirea lui, deoarece n-a avut fii, continui sa –i port numele :Rosenkranz.  
 
Imagine:tata tinând un discurs in 1965 la Tel Aviv in fata concetatenilor sai originari din Romania.  
 
Remarca: Cei interesati in a cunoaste mai pe larg viata si activitatea avocatului David Dadu Rosenkranz pe tarâm obstesc si profesional sint invitati sa consulte aici in Confluente Literare articolul inginerului Ely Lazar- Dadu  
 
Referinţă Bibliografică:
LE COEUR SUR LA MAIN ( GENEROZITATE) / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1699, Anul V, 26 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!