AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 916 din 04 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

 Vinurile „Principesa Margareta”, vinurile poeziei.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Vinurile „Principesa Margareta”, vinurile poeziei  

Vinurile „Principesa Margareta” sunt boabe de nectar cristalizate din vinul vechi, martor al evenimentelor istorice, „tăcut şi loial”, cum îl mărturiseşte patronul său de azi, domnul Mihai Anghel, „un vin pentru un rege”, vrăjitorul din cupe, al saloanelor regale, care poartă azi numele Principesei României!  

Din anul 1884, când Segarcea a devenit Doneniu Regal, şi până azi, a trăit odiseea şi istoria aproape unui veac şi jumătate, odată cu odiseea şi istoria românilor. Chiar de Ziua Regalităţii, pe 10 Mai 2002, Domeniul Coroanei Segarcea a reizbucnit la soare cu noi curpeni încărcaţi cu buchete de struguri ce resorb istoria pe drumurile croite prin butuci.  

Domeniul a fost preluat de familia Anghel şi a repornit la viaţă, spre a ajunge din nou, încă şi mai înnobilat de gust şi aromă unice.  

Familia Anghel a investit, a avut încredere, a aşteptat şi culege azi rodul butucilor de la Segarcea, cel mai laureat între vinurile româneşti, un vin regal şi sublim! Elaborarea lui beneficiază de particularitatea ştiinţei cu rafinament şi afectivitate a consultantului oenolog Ghislaine Guirand, din Franţa.  

Plantaţia viticolă a Domeniului Segarcea, refăcută complet, are păstrată în inima ei istoria într-o inimă de Tămâioasă Roză care bate de peste o sută de ani. Ea rodeşte un strugure din familia soiului Muscat Rouge de Frontignan, multiplicat la noi din cam două mii de butaşi aduşi din mladele de altădată, din sudul Franţei, regiunea Frontignan.  

Astăzi, pe Domeniul Segarcea, singurul posesor al strugurelui Muscat, alb, roşu, negru, sunt plantate paisprezece hectare cu acest soi.  

Românii au o solemnitate a băutului licorii din soare topit, ori din grăsimea pământului, supte pe rugul viei, în comori de viaţă care, revărsându-se în pahar îl preschimbă în potir, turnându-se pe gură luminează omului drumul la Rai!  

În vin este incantaţia care desface tot ce opreşte avântarea în vis, ridică de pe suflet tot ce apasă... în inima vinului cântă dragostea şi trădarea, dorul şi uitarea, în vin plutesc serafimii şi dănţuie demonii...! În vin se stinge setea şi se aprinde focul. Vinul e izvor de viaţă şi mesaj ancestral al chemării la partea de bucurie finită, la partea de libertate a fiecăruia de a-şi consuma bucuria sa, de a trăi cu ardoare, de a cânta.  

Vinul e viu şi nu-i urâtor de bine dacă cel care îl soarbe nu ameninţă, nu duşmăneşte, nu se prăbuşeşte în neant. Vinul cu aroma şi gustul iubirii bate numai la poarta inimii prietenoase în care cântă dragostea şi viaţa-i pasăre zburând.  

Dintre toate vinurile noastre, cele ce-s topite din metale nobile şi-s curse din struguri aromitori, culeşi din podgorii regale, sunt vinurile Principesei. „Când savurăm vinurile de la DomeniulCoroaneiSegarcea, trebuie să ne gândim la minunatele licori care au adunat în picături bogăţia acestui pământ vechi, soarele verii arzătoare, îmbogăţite de cântecele olteneşti, freamătul toamnelor româneşti şi nobilitatea de catifea regală”, descrie în cuvinte mirajul fluviului de viaţă izvorât din podgorii, domnul Mihai Anghel, proprietarul de azi al Domeniului Coroanei Segarcea.  

Dintr-un pahar cu vin „Principesa Margareta”,poeţii duc la lacrimile sufletului soare lichid, căci vinurile Principesei sunt rod din soare, din pământ, din miere şi floare!... sunt un miracol, un produs de sublimitate, al civilizaţiei, o perfecţiune a naturii. Este vorba despre o gamă de vinuri alb şi roşu, este vorba despre puţină vrajă care aduce multă plăcere, este vorba despre vinuri create în durată şi prin cercetări de specialitate, în România, împreună cu reputata doamnă oenolog, consultant în vinificaţie la DomeniulCoroaneiSegarcea, Ghislaine Guirand. Vinul alb este un cuplaj de Chardonnay, Pinot Gris şi Viognier, baricat în baricuri de stejar şi de salcâm, iar vinul roşu este primul vin românesc obţinut sută la sută din soiul Marselan, plantat în 2007, la Segarcea, în viile de la doar douăzeci şi cinci de kilometri de Craiova.  

De culoarea aurului, ori rubinii sau purpurii închis, aceste vinuri cu miros de flori şi gust subtil ierbaceu, pe lângă plăcerea ce-o fac acelora care le sorb şi se înaripează în zbor de libertate şi dragoste, ori se inundă de vis şi poezie, au şi un bun folos caritabil, deoarece o parte din câştigurile obţinute prin vânzare se distribuie la FundaţiaPrincipesaMargareta a României.  

Vinurile „Principesa Margareta”sunt unice, cu personalitate, vinuri cu aromă discretă de cireaşă putredă, corpolente şi armonice, catifelate la învechire. Sunt vinuri nobile cu originea sevei la sânii pământului Domeniului Coroanei Segarcea, unul dintre cele douăsprezece centre de excelenţă în agricultură, înfiinţate de Regele Carol I, în anul 1884, pe o suprafaţă de 132 000 ha, la propunerea lui Ion Brătianu, cu scopul asigurării economice a Curţii Regale.  

În Vinurile Principesei sunt lumina soarelui, zahărul pământului, poveştile oltenilor, romanţa podgoriilor, gustul, parfumul şi vitalitatea rodite în struguri, din căldură, muncă şi iubire. Vinurile Principesei sunt vinuri cu stofă aurită, sunt vinurile poeziei, ale poeziei vinurilor! (Aurel V. Zgheran aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Vinurile „Principesa Margareta”, vinurile poeziei. / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 916, Anul III, 04 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!