CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 825 din 04 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

"a picat netul.............. si ma intreb ce-am mai fi noi fara ?????????? "  


Când am citit aceaste cuvinte postate de cineva pe Internet, am simţit o oarecare... panică la persoana care a scris aceste cuvinte. La prima vedere nu este nimic deosebit...însă cu cît privim mai mult, cu atît observăm acel... ceva.
Acest fapt a făcut, să-mi zboare gândul pentru cîteva minute, la anii copilăriei şi tinereţii mele.
Anii tinereţii, pe oricine am întreba, vom afla că au fost cei mai frumoşi ani ai fiecăruia dintre noi...
Anii aceea, deşi nu aveam aceleaşi posibilităţi materiale de care dispunem în prezent...şi cu toate că nu beneficiam de tehnica şi tehnologia care există astăzi, totuşi atunci în acele timpuri, eram cu toţii mult mai sensibili şi respectuoşi în tot ceea ce făceam.
Ne bucuram dacă mergeam la un film în care juca Clint Eastwood sau plângeam ( pe ascuns...) la filme de dragoste precum "Love Story", "Pe aripile vântului"; ne înfioram aflând destinele personajelor din Mizerabilii; priveam cu durere filmele istorice despre lupta si executarea lui Horia ("Horia Cloşca şi Crişan"), despre strămoşii noştri, "Dacii...
Ce bucuroşi eram atunci când părinţii ne lăsau într-o tabără de vară...
Şi acum gândesc cu plăcere, la acele zile de tabără în care ne trezeam la sunetul trompetei la ora 7 şi făceam gimnastica, plini de entuziasm.
Imi aduc aminte ce fericită eram atunci, când ne adunam cu prietenii în parc pe o bancă şi ascultam o melodie cîntată la chitară...sub teiul plin de flori, care răspîndeau un miros nemaipomenit de parfumat...
Parcă şi acum simt acel parfum de flori de tei şi simt acel fior...din tinereţe.
Eram bucuroasă când găseam la biblioteca şcolii cartea căutată şi o citeam "ca pe apă"... imaginându-mi orice scenă citită... Eram capabilă să aud chiar păsările ciripind sau să văd florile cum işi deschid mugurii în timp ce citeam vreun pasaj cu descrierea naturii...
Acestea reprezintă doar o părticică din bucuriile tinereţii mele, în care nu aveam, nici Laptop, nici PC , nici Ipad sau Iphone, nici Tablet cu care să citim cărţi... Nu aveam nimic din toate acestea si totuşi ce frumoasă tinereţe am avut!
Când privesc astăzi la generaţia tânără, la condiţiile de viaţă de care dispun şi cât de nemulţumiţi şi nerecunoscători sunt unii dintre ei, mă întristez mult...
Nu ei sunt de vină că au ajuns fără sensibilitate şi fără respect faţă de bunurile pe care "viaţa" le oferă, ci pot spune că, ei sunt doar "victimile" bunăstării sociale, ale unei lumi în care interesează doar Venitul!
Banul tronează peste toate valorile spirituale şi culturale şi din păcate, şi-a împânzit peste tineret influenţa negativă. Valorile culturale şi respectul pentru munca celor care s-au jertfit pentru ca ei să aibă o viaţă lipsită de griji, au fost de mult uitate...
Când privesc în jurul meu şi văd copii care abia ştiu să meargă şi ţin deja în mînuţe cîte un Ipod sau un Handy, mă întristez...; aceşti micuţi nu vor şti ce înseamnă să citească o carte, să simtă mirosul de cerneală a cărţilor ieşite de sub tipar. Ei vor avea mereu în faţa aceste produse electronice care au ajuns să stăpânească lumea: vor juca numai în faţa display-ului sau monitorului de Ipod şi nu vor mai juca afară fotbalul adevărat, aşa cum făceam noi (chiar şi eu am jucat fotbal în echipă cu fraţii mei...când eram copil); mulţi dintre ei au contact cu jocurile electronice, pline de violenţă în care învaţă să omoare oameni în cele mai oribile feluri de tortură... Ce fel de viitor vor avea aceşti copii cărora li s-a "omorât" sensibilitatea..., tocmai prin aceste jocuri pline de violenţă?
In această viaţă modernă în care i-am "ajutat" şi înlesnit să devină obezi, să mănânce mereu fastfood şi dulciuri, în timp ce ore întregi stau cu ochii în faţa televizoarelor, monitoarelor, copii nu vor mai şti de ceva frumos, de un sentiment de respect sau de vreo interdicţie; ei vor transmite la rândul lor, generaţiei viitoare, aceeaşi educaţie pe care au primit-o ei însuşi de la părinţii lor..
Atunci să nu ne mirăm dacă Lumea a devenit deja o lume rece, fără scrupule şi fără respect faţă de cei din jur! O Lume in care oamenii au devenit hiene...
Să nu ne mirăm atunci când cineva scrie cu teamă şi panică în Facebook acele cuvinte:

"a picat netul.............. si ma intreb ce-am mai fi noi fara ?????????? "  

Este trist însă...adevărat (din păcate).  

© D. Theiss  

Referinţă Bibliografică:
Victimele societäţii moderne / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 825, Anul III, 04 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!