CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 29.09.2011, orele:18:00, am avut bucuria de a participa la un eveniment de suflet, organizat la Biblioteca judeţeană-Constanţa, de către „Asociaţia „Universul Prieteniei” de la Iaşi, prin d-na Rodica Rodean. În cadrul acestei activităţi cultural-literare, au fost prezentate cărţile a doi autori constănţeni: poeta Violetta Petre şi romancierul A.A. Stănescu. Cu această ocazie, mi-a revenit cinstea de a prezenta volumul „Un liceu la malul mării” de Aurel Avram Stănescu. 
  
Acţiunea romanului este ţesută în jurul unor tineri aparţinând epocii de dinainte de 1990, când elevii purtau uniformă şi matriculă iar învăţământul se desfăşura pe alte coordonate decât cel de azi. Cartea m-a frapat de la bun început, am întâlnit pasaje lirice de o deosebită frumuseţe şi sensibilitate care ne dezvăluie şi cealaltă latură, poetul. A. A. Stănescu conturează bine personajele, cărora le dă viaţă prin gesturi, vorbe, fapte, gânduri şi le urmăreşte atent şi realist evoluţia. Cu siguranţă, adolescenţii timpurilor noastre se vor regăsi, prin trăirile lor interioare, în paginile scrise de acest prozator cu suflet de poet. La vremea adolescenţei şi noi ne regăseam în filele cărţilor, „Romanul unui adolescent miop” şi „Elevul Dima dintr-a-7-a”. „Un liceu la malul mării” este atât de bine scris ... încât am curajul să-ţi mărturisesc, ţie cititorule, că numele autorului său poate fi alăturat celui al lui M. Eliade şi al lui M. Drumeş. 
  
Şi ... nu greşesc afirmând aceasta! 
  
Cotropit de nostalgie, A. A. Stănescu(prozatorul, poetul şi omul) ne poartă pe coridoarele timpului până în vremea adolescenţei sale, redând scene vizuale de o mare forţă emoţională, creând impresia unor veritabile scene cinematografice. Personajele prind viaţă, coboară din filele cărţii şi interacţionează cu cititorul, realizându-se astfel un soi de complicitate intimă, ceea ce semnifică, de fapt, un binemeritat triumf al autorului. Citind romanul, te simţi ca şi cum ai urmări un film 3D, unde şi tu participi, temporal şi spaţial, la acţiune. 
  
Mintea şi inima unui scriitor reprezintă alambicul în care, cenuşiul vieţii se transformă în aur pur ... pe tărâmul emoţiilor. Cu har şi minuţiozitate de bijutier, prozatorul descrie portrete memorabile de profesori şi colegi , care i-au marcat acele frumoase şi tumultoase timpuri. Aş aminti aici, doar câteva: profesorul de franceză ce avea o metodă originală de predare; pe d-l Morisianu, profesorul de rusă care ... .; pe d-l profesor Bitoleanu ce preda Istoria şi pe d-l Vodă, profesorul de matematică, căruia i-a fost dedicat acest roman. 
  
Călătorind în timp, pe aripile cuvântului scris, întâlnim şi portretul lui Laur, personajul principal, care însumează trăsături fizice şi psihice, deosebit de expresive: 
  
„Laur este un tânăr de statură medie, subţirel, cu trăsături plăcute, frunte înaltă şi puţin teşită, faţa prelungă, sprâncenele bogate vag unite cu câţiva perişori aurii ascund ochii albaştri tulburători, adânci şi visători; nasul lung, uşor acvilin şi buzele subţiri demonstrează încăpăţânare, bărbia e despicată de o linie uşor perceptibilă, agil şi sigur pe el; nu este vorbăreţ însă fizionomia îl ajută în tăcerile lungi care nu pot fi interpretate în nici un caz ca obstinaţie de eventualul interlocutor. Umorul lui înţelept, tăios şi exploziv porneşte din făptura sa şi adesea amicii îşi dădeau seama târziu că glumeşte permanent speculând fiecare idee chiar neclară. Este de asemenea un extravertit, cu toane care adesea se manifestă surprinzător cu observaţii trăsnite ... ” 
  
M-am regăsit în filele cărţii dar şi în versurile: 
  
Dintre sute de catarge 
  
Care lasa malurile, 
  
Cate oare le vor sparge 
  
Vanturile, valurile?" 
  
Am invocat aceste versuri întrucât, în timpul liceului, Laur scria poezie şi-l admira foarte mult pe Eminescu. 
  
Mă întreb, numele de Laur, în simbolistica autorului, sugerează oare victoria personajului confruntat cu pragurile vieţii?! 
  
Cu admiraţie, 
  
Floarea Cărbune 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Un liceu la malul mării de Aurel Avram Stănescu / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 278, Anul I, 05 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!