CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditare >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 327 din 23 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POVESTE SCRISĂ ÎN URMĂ CU TREI MINUTE 
  
JIANU LIVIU-FLORIAN 
  
TAXATOAREA  
  
Îmi aduc aminte că în copilăria mea, nu existau nici case de bilete pentru mijloacele de transport în comun, nici compostoare, nici controlori.  
  
În partea din spate a fiecărui autobuz, se afla un spaţiu mic, cu o tejghea rabatabilă, în care lucra taxatoarea. Ea avea grijă ca fiecare pasager să îşi cumpere biletul de calatorie. Ea primea mărunţişul, elibera biletele, şi dădea pasagerilor, restul. Tot ea îndemna călătorii să urce de pe scări, când mijlocul de transport era prea aglomerat. Prezenţă pitorească, tot ea oferea pasagerilor străini de rută, detalii referitoare la locul în care trebuie să coboare, sau la mijloacele de transport pe care trebuie să le schimbe, pentru a ajunge la destinaţia dorită. Dacă existau dubii că vreun călător nu şi-a luat bilet, taxatoarea ridica tejgheaua rabatabilă, se ridica de pe scaunul ei de muncă, şi devenea controlor de bilete.  
  
La un moment dat, fără somaţie, taxatoarea a dispărut din mijloacele de transport. Scaunul ei în arhitectura autobuzelor, troleibuzelor, şi tramvaielor, de asemenea. Progresul a hotărât că se călătoreste mult mai bine, mai ieftin, mai repede, dacă se introduc în oraş aparate de eliberat bilete, (sau acestea sunt eliberate chiar de către şofer), dacă biletele sunt compostate chiar de călător, şi dacă există în locul taxatoarei-controlor pe un mijloc de transport, mai multi controlori, pe mai multe vehicule, şi rute.  
  
Au dispărut, după acelaşi algoritm al progresului, casierii din bănci, dactilografele din birourile stradale de copiat acte, acarii din punctele de trecere a căilor ferate cu bariere automate, uşierii hotelurilor, hamalii gărilor, lustragiii de pe străzi, vânzătoarele de seminţe din faţa cinematografelor, bobinatorii, reparatorii de umbrele, de maşini de scris, de maşini de cusut, depanatorii de televizoare şi aparate radio cu lămpi, sau cu tranzistori, remaiorii, cei care stopeaza materiale de îmbrăcăminte, şi câte şi mai câte meserii de pe urma cărora oameni cuminţi, şi răbdători, îşi întreţineau familiile.  
  
În locul lor au apărut aparate. Tot mai mici, mai eficiente, mai inteligente, mai evaluate, mai perfecte, mai mici consumatoare de tot, şi de toate. În timp ce oamenii modeşti, cuminţi, răbdători, au devenit atât de Inutili, atât de mari consumatori, încât nici nu mai merită să primească nimic altceva de la o societate de aparate, de la o societate de automate, decât ... democraţie, adică dreptul de a primi, eventual, un carnat la un număr de ani, şi libertate – adică dreptul de a nu avea pe lume decât libertate.  
  
Acum câteva zile, am întâlnit la poştă, lângă o uşă, un cerşetor. Lângă el, sacoşele lui în care îşi înghesuia zilele: pungi goale, de plastic. La apariţia fiecărui om care avea ceva de rezolvat la ghişee, cerşetorul deschidea amabil uşa de intrare, ca un uşier impecabil. I-am multumit, şi i-am dat un ziar din acea zi. S-a luminat la faţă, şi s-a înclinat, plin de bucurie.  
  
Pentru o clipă, am visat că lumea tuturor automatelor perfecte, şi a vitezei, a apus pentru totdeauna, şi toate meseriile dispărute au revenit pe pământ, o dată cu oamenii lor imperfecţi, răbdători, modeşti, şi cuminţi.  
  
23 noiembrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TAXATOAREA - POVESTE SCRISĂ ÎN URMĂ CU TREI MINUTE - de Jianu Liviu-Florian / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 327, Anul I, 23 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!