CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- - Comentariu -  
  
Ştiu şi văd, este o carte de poeme, a poetului Ion Chiriac din Basarabia. Aceasta, a apărut la Ed. Pontos din Chişinău, în anul 2004.  
  
Prefaţa cărţii, aparţine scriitorului Ion Proca. 
  
Cartea este primită în dar de la autor, când ne-am cunoscut personal cu prilejul expoziţiei personale de grafică “ Eminescu în grafica mea “ şi a lansării cărţii mele de poezii cu numele de “Poezii pastelate”, editată la Ed.Singur-Târgovişte, anul 2011 de către editorul şi scriitorul Ştefan Doru-Dăncuş. 
  
Acest dublu eveniment, a avut loc în data de 15 Iunie 2012, la Chişinău la invitaţia Biblotecii de Arte Tudor Arghezi , condusă de manager Aliona Vârlan. 
  
Însemnele mele asupra acestei cărţi, au pornit de la personalitatea revelatoare şi adevărată a autorului ei, domnul Ion Chiriac, care m-a impresionat direct şi puternic prin toate formele sale de exprimare: recital de poezie, melodii interpretate ( având o voce de bariton ), cât şi o aleasă expunere despre Eminescu şi opera sa. Aceste însuşiri spirituale de har şi mare calitate, dau înfăţişarea sufletească a omului Ion Chiriac, care prin rezonanţa sa sensibilă, semenii îl preţuiesc şi îl iubesc şi prin profesia domniei sale de medic. 
  
Şi cum spunea scriitorul Ion Proca, în prefaţa acestei cărţi pe care o semnează, acum si cuvintele mele scrise, sunt gandite cu cu sinceritate. 
  
”Sunt poeţi care abia de-şi pot declama 2-3 poezii pe de rost. Chiriac mi-a spus pe de rost poemul “ Sămânţa pomului şi fructul”, care conţine peste 100 de strofe. Memorie aleasă au mai avut şi alţi poeţi. Dar profunzime, mai puţini : 
  
“Şi poate părţile din pom, / Şi ram, şi frunză, şi tulpină, / La fel ca părţile din om - / Au inimă în rădăcină. 
  
Acel ce cade din tulpină, / Sau de se rupe de la ea, / Se smulge şi din rădăcină / Şi se preface în nuia.  
  
Nuia, cu care răul-vântul, / Loveşte pomu-n vârful blând, / Un vreasc ce biciue cuvântul, / Să-i sfarme mugurii din gând. “ 
  
Pentru mine, poezia medicului-poet Ion Chiriac, este poezia unui vizionar, fiindcă punctual de plecare este realitatea. Poezia domniei sale, prezintă imagini cu greutate , fiindcă din câte am citit, puţini poeţi au fost atât de intransigenţi şi maturi în cuvinte. 
  
“ Prin foc şi prin sabie, / Mereu Basarabie, - / Rămâi peste plai - / Grădină de Rai - / Frumoasă / Şi blândă, / Crăiasă - / Şi sfăntă - / La bine şi greu, / Aceiaşi mereu ... / Şi / leagănul / cântecului / meu ! “ 
  
- Basarabia ! - 
  
Poezia sa se întinde până acolo la locul de trăire şi elaborare a temelor sale vizuale : în interiorul locuinţei seara, prin graiul bunicii : 
  
“ Dar cine a şti -o / Şi-a povesti-o, / Seară de seară, / Peste o seară , / La o săptămână, / La o lună, / Peste jumătate de an, / Sau chiar la un an - / Va veni un înger milostiv / Şi-l va lua / De mâna dreaptă / Şi-l va duce / Pe cărare dreaptă, / Şi înţeleaptă, / La mese pline / Şi făclii aprinse, / La pahare pline / Şi vorbe bune / Amin . “ 
  
- Povestea lui Iisus Hristos - 
  
Ori dimineaţa în plin soare, cu gândul la mama sa ce EVA, o chema ...  
  
“ Dar maica nu-i acasă, / Ea zace în mormânt, / Iar peste ea apasă / Mulţime de pământ . “ 
  
- Rtevenire - 
  
Sau zugrăvind prin cuvinte toate limitele capacităţii sale imaginative . 
  
“ Un pom sub ceruri creşte- / Din floare fruct să-nchege, / Un neam se chinuieşte / Pe ramuri Om să-şi lege, / Că-n fruct întreg e pomul, / El numele îi poartă, / Un neam născându-şi Omul - / Spre ceruri are poartă ! “ 
  
- Poarta - 
  
Consider poezia sa, oglinda sufletului său frumos. Ion Chiriac, este un poet în care se vede forţa personalităţii sale : harul său personal căpătând valoare de cucerire definitivă a sufletului pe care îl are în faţă. 
  
“ Corpul nostru e un fel de casă, / Unde Domnul naşte un mister. / Omul, deci, nu-i partea aratoasă - / Este chipul picurat din cer ! “ 
  
- Povara - 
  
Citind această carte ” Ştiu şi văd “ cu mare plăcere, mărturisesc că poezia lui Ion Chiriac , mi-a pătruns la suflet prin calitatea şi sinceritatea ei, prin subiectele interesante şi prin forţa sa spirituală. Întreaga carte de poeme, este echilibrată prin expresie şi solidară prin conţinut, asemeni sufletului lui Ion, plin de lumină, bunătate şi energie pozitivă. 
  
“ A fi, sau a nu fi ! / E vechea întrebare, / Şi care e răspunsul ? / Sau cine-l poate spune ? / Răspunsul la - a fi, / E-n fraza următoare : / -Să poţi pe tot parcursul / A rămâne, / A rămâne, / 
  
Şi azi şi mâine, / Şi poimâine - / Şi în veci ! “ 
  
- Paşii - 
  
Răspunsul îl voi da cu întreaga mea bucurie medicului - artist ION CHIRIAC, meticulous în gesturi, ţinută şi rafinament de estet. 
  
“ Si ea toată-n unduire, / Ne-mpleteşte ca o aţă, / Să ajungem în Iubire - / Viaţă ! / Viaţă! / Viaţă ! / Viaţă ! “ 
  
- Sămânţa pomului şi fructul - 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Stiu si vad de Ion Chiriac / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 544, Anul II, 27 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!