CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Pe „Vârful Crucii” la Rucăr, pintenul vestic al masivului Leaota, din grupul montan al Bucegilor dintre Prahova şi Dâmboviţa, odinioară, pe la începutul aniloe 50, flamba triumfător „steaua trumffătoare a comunismului victorios!”. Ie-tea-şa ! Era înfiptă pe fruntea teşită şi calcaroasă a stâncii interioare dinspre sat, opusă albiei Dâmboviţei. Acea scopul nedeclarat dar pasă-mi-te protector (în viziunea „ctitorilor noilor rânduieli”) să ţină trează prostimea locuitoare, din orice colţ al aşezării se va fi uitat către ea. Domina cu cutezanţă şi emfază, transmiţând la intervale regulate semnale luminoase, parcă pentru a întoarce din drum pe „cei rătăciţi”.  
  
Era un semn dar ce zic, un reper către o cale şi o circulaţie anapoda, dar cine să fi ştiut !? Era mândria rucărenilor. Transmitea, de-acolo de sus, sacadate semnale, pâlpăiri de-o fracţiune de secundă. Într-alt fel, o pâlpâire cât un veac de suferinţe. Străfulgerările ritmice îşi aveau sursa din racordarea sistemului de iluminat la micro-hidrocentrala de la poalele muntelui şi trebuia să amintească oamenilor locului (şi nu numai lor!) către ce „parte”, punct de pe linia orizontului trebua să-şi aţintească privirile, vector politic indubitabil şi ca atare recunoscut de putericii vremii. Privirea cu încrederea laolaltă, în destinul lor. „ 
  
Răsăritul” era punctul cardinal al mersului nostru înainte, vectorul azimuturilor noastre prioritare (de partid şi de stat), orice altceva ar fi făcut sau dorit ei era lipsit de temei şi superfluu... Celelalte trei puncte cardinale nu existau decât ca îndreptări exclusiv geografice, pentru a localiza articulaţii generice ale lumii fizice, zone sau cuprinderi faunistice şi floristice, de climă, temperatură, umiditate şi tot ce presupun ele, eventual poziţionarea noastră astronomică în sistemul solar şi galaxie. „Steaua e numai una”, părea a fi sloganul la ordinea zilei a galeriei microbiştilor „politici de ocazie” în faţa căreia „mătăniile” se ţineau lanţ, se prosternau pentru supuşii Luminăţiei Sale! Doar contextul, stăpânul şi performanţa s-a schimbat...  
  
Însă, ele, mai puteau încă „sălăşui” în imaginaţia şi uneltirile sinistre şi debordante ale unora (care nu se puteau rupe de trecut!) – faţă de care se promitea cât de curând şi eficient avenitul ac de cojoc, închiderea gurii şi câte s-ar mai putea deduce din acestea.. Pentru a nu mai vorbi de „intercardinale” care nefiind bine şi fără echivoc fixate erau socotite „jumătăţi de măsură” şi ca atare de neacceptat. Se mergea pe principiul „ori, ori!”.  
  
În politica de-atunci, „abaterea privirii” se numea deviaţionism. Şi trebuia să suporţi rătăcirea. De un lucru însă erai sigur: luat drept „far călăuzitor” , punctul de orizont amintit era calea cea mai sigură pentru „salvagardarea” condiţiei noastre statale şi de neam (!). Înfiorător când alternativa lipseşte, şi nu numai aici ci şi în toate cele... Între timp, steaua a dispărut. Românul a mai putut plimaba ochii încoace şi-ncolo. Au mai rămas nostalgiile unora după vremuri apuse. Prin extrapolare, un fel de daltonism inedit: să vezi stele verzi, în locul celor roşii”. Doamne, ajută-ne !... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Steaua roşie cu cinci colţuri... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 203, Anul I, 22 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!