AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 309 din 05 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REGATUL CUVÂNTULUI este denumirea pe care a ales-o şi a hotărât-o fondatorul revistei, N.N.Negulescu (http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_N._Negulescu ) din Craiova, găsind de cuviinţă că este în măsură să inducă cititorului izvorul, conţinutul şi menirea acestei publicaţii de cultură universală. De altfel, domnia sa a explicat pe internet ce presupune expresia "regatul cuvântului", pentru tot omul curios ori neştiutor, înainte de a face publicitate revistei ce urma să apară.  
 
După ce a hotărât numele acesteia, domnul Negulescu l-a făcut cunoscut unui număr restrâns de prieteni, cărora le-a comunicat paşii de urmat în viitor, solicitându-le colaborarea. Am avut onoarea să mă număr printre aceştia. Într-o convorbire telefonică mi-a propus şi m-a rugat să accept funcţia de secretar general de redacţie. Din motive de ordin tehnic, uşor de înţeles, am refuzat. Am discutat alte propuneri, venite din partea amândurora.  
 
Cu riscul de a-l deranja pe domnul Negulescu, amintesc aici, cu toată răspunderea, numele doamnelor Maria Cozma, Viorela Codreanu Filip, Georgeta Resteman, alături de altele, pe care le consideram, la acel moment, cele mai indicate persoane, dat fiind experienţa practică pe care o aveau în domeniul de referinţă. Hotărârea a fost luată de domnia sa, ulterior comunicându-mi că funcţia va fi ocupată de doamna Viorela Codreanu Tiron, pe care a alăturat-o dumnealui ca fondator al revistei, având în vedere sarcinile specifice ce-i reveneau la început de drum. Totodată mi-a comunicat că m-a numit în funcţia de redactor, alături de nume cunoscute, după cum urmează:  
 
Dan Dănilă  
 
Prof. Radu Andrei  
 
Prof.dr.Nicoleta Milea  
 
Puşa Roth  
 
Cezarina Adamescu  
 
Pr.Egumen Hrisostom Filipescu  
 
Pr.Theodor Damian  
 
Ovidiu Ivancu  
 
Cât se poate de firesc, le-a comunicat tuturor funcţia ce o vor deţine.  
 
Publicist cunoscut în lumea literară din ţară şi de dincolo de graniţele ei, pentru materiale scrise ce urmau să apără eşalonat în revistă, domnul Negulescu a făcut apel la foşti colegi, prieteni şi colaboratori, care au făcut ca o altă revistă, "Constelaţii diamantine"- fondată de acelaşi om, N.N.Negulescu - să devină populară şi căutată în mai puţin de un an de zile. Au răspuns, cu amabilitate şi seriozitate, toate persoanele care au primit chemarea dumnealui. Imediat a stabilit o listă de funcţii onorifice şi lucrative, pe care a înaintat-o proaspătului secretar general de redacţie pentru a o însera în caseta tehnică a revistei. Aşa arăta lista în acel moment, precum s-a putut citi ulterior, la prima apariţie a revistei:  
 
Membri de onoare :  
 
Academician prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici – România;  
 
Acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop - Directorul Centrului de Studii Transilvane, membru al Academiei Române  
 
Prof. univ.dr. Ion Paraschivoiu - Preşedintele Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe - Canada;  
 
Prof. univ. dr. Lidia VIANU - Profesor de literatură engleză contemporană, şefa Departamentului de limbă engleză, Universitatea Bucureşti, România;  
 
Prof. univ. dr. Cristian Petru Bălan – membru al Academiei Americano-Române de Ştiinţe şi Arte;  
 
Prof. univ. dr. Jana Páleníková - Universitatea Comenius, Bratislava, şefa Departamentui de Limbi Romanice şi Preşedintă a Societăţii Culturale Slovaco-Române din Bratislava;  
 
Prof. univ. dr. Gelcu Maksutovici – Preşedinte fondator şi membru de onoare al Uniunii Culturale a Albanezilor din România, profesor doctor în istorie universală.  
 
Din motive pe care nu le cunosc, în exemplarul pe care l-am primit de la doamna Viorela Codreanu Tiron pentru a-l corecta, numele meu nu a mai fost înscris în căsuţa tehnică! De altfel, a dispărut şi materialul semnat de mine şi primit, potrivit confirmării telefonice de doamna Viorela, pentru a fi înserat în revistă...  
 
Imediat după acest moment, am primit de la această doamnă o notă observatoare în care s-a declarat nemulţumită de aportul meu. Am trecut peste tonul şi expresiile neprotocolare şi am răspuns textual:  
 
"Draga mea,  
 
Nici nu am fost pe acasă, dar nici nu puteam să corectez eu, după ce am venit abia ieri...  
 
Observ în caseta tehnică existenţa unui redactor-corector. El să corecteze dacă tot există şi are materiale publicate!  
 
În plus, fiecare persoană, răspunde de lucrarea sa sub toate aspectele, potrivit precizărilor exprese din revistă...  
 
Eu nu am tangenţă cu revista în cauză. Nu public şi nu am atribuţii de vreun fel.  
 
Deci,  
 
să fii iubită şi să ai succes deplin cu revista!"  
 
Răspunsul domniei sale a fost prompt. Iată doar o parte din conţinut:  
 
"Care crezi matale ca sunt atributiile unui redactor???  
 
Ditr-un car incarcat cu redactori am ramas eu si dl. profesor... in rest toti aveti pretentii de titluri!!!! si va sare tandara daca vi se face o observatie! M-ai dezamagit total!  
 
Tanti auguri! la o buna re-vedere, cu drag aceeasi impartiala, Viorela"  
 
... Trec peste alte evenimente şi spicuiri din corespondenţă, care sunt nerelevante pentru acest moment.  
 
La rugămintea domnului Negulescu, am început să corectez revista. Abia sosisem din deplasare ziua trecută şi am lucrat următoarele două zile la corectură. Am întocmit o listă de două pagini pe care am înaintat-o doamnei în cauză. Indicam pagina, aliniatul ori paragraful rândul... Nu aveam altă posibilitate, dat fiind formatul electronic pe care mi l-a expediat. După două zile de muncă mi s-a comunicat că nu mai este nevoie, că revista este introdusă la un corector electronic!!  
 
În numărul corectat, mi-a reapărut numele cu material cu tot. Aveam să aflu, mai târziu, că la intervenţia domnului Negulescu. De ce? pentru că a primit semnale de la toţi redactorii nemulţumiţi de maniera de lucru defectuoasă a doamnei Viorela Codreanu Tiron şi de vocabularul său lipsit de manieră. În plus, între timp, în cadrul unei singure săptămâni, doamna secretar general de redacţie a luat legătura cu o editură, la care se spune că dumneaei are contract de colaborare (!), încheind aici un contract nefavorabil revistei şi fără acceptul fondatorului de drept, domnul N. N. Negulescu. Practic, a trecut revista în patrimoniul editurii în cauză, cu toate drepturile aferente! Imediat a stabilit că redactorii şi colaboratorii sunt obligaţi să plătească un exemplar din revistă cu suma de un milion lei vechi!!  
 
Domnul Negulescu, pus în faţa faptului împlinit, a hotărât înfiinţarea, în regim de urgenţă a unui Colegiu director de soluţionare a tuturor problemelor redacţionale, tocmai pentru a fi eliminate acţiuni individuale, preferenţiale, în defavoarea revistei şi a colaboratorilor. A fost o decizie căreia, singura persoană care nu i-a dat curs, a fost... doamna Viorela Codreanu Tiron!  
 
În acele zile eram la Bucureşti pentru două lansări de carte. Revenit acasă, am găsit mesaj de la această doamnă prin care mă soma să răspund imediat pentru câte exemplare de revistă trimit banii. Am răspuns textual:  
 
"Am luat la cunoştinţă la aproape o săptămână după anunţ. Am fost plecat. Am considerat că este prea târziu, potrivit termenului înscris în anunţ. Oricum, la acea sumă, nu m-aş fi înscris. Cu 100 de roni tipăresc 25 de cărţi!! Deci, nu! Mulţumesc pentru atenţia acordată! Felicitări pentru realizarea şi apariţia primului număr al revistei! Cu stimă, Marian"  
 
A fost ceva rău în acest răspuns?! Nu am înţeles de ce domnia sa m-a apostrofat cu acest mesaj, redat exact aşa cum l-am primit:  
 
"ce sa mai spun? daca nici redactorii nu fac un efort pentru a obtine in continuare niste sponsorizari ca revista sa apara si pe hartie???  
 
Munca...=nu, corectura \=nu, ajutor cu/pentru site=nu  
 
E bine, unul cu munca si restul cu meditatia intelectuala  
 
Fa matale al doilea nr.al doilea, dar sa fie la acest nivel.  
 
ATENTIE TOETE MATERIALELE PUBLICATE IN REVISTA INTRA SUB INCIDENTA DREPTURILOR DE AUTOR!  
 
IAR DREPTURILE DE AUTOR APRTIN EDITURII, nu te juca cu focul"  
 
Am fost uimit. Nu de apostrofări şi nu de neadevărurile înscrise, ci de comunicarea şi ameninţarea din ultima frază!  
 
Nu vreau să fac trimitere la lege şi nu doresc, acum, să fac încadrarea juridică a faptelor comise de doamna Viorela Codreanu Tiron în legătură cu revista în cauză, pentru că trebuie să mai adaug o altă acţiune murdară a acestei doamne, membră a Uniunii Scriitorilor din România!!  
 
La două zile a apărut revista. Marian Malciu nu mai era redactor şi nu mai avea materialul publicat!  
 
Nu am luat în seamă şi nu am pus întrebări. Am salutat evenimentul şi am felicitat-o pe doamna şi pe domnul Negulescu în spaţiul de pe Facebook în care am descoperit revista. O revistă care, la miezul nopţii nu se mai deschidea. A fost interzisă! Pentru ca după alte două sau trei zile să apară o nouă revistă, postată pe mai multe spaţii virtuale, în care descopăr materialele citite şi corectate de mine, precum şi aceeaşi casetă tehnică, ce purta numele tuturor persoanelor din... "Regatul cuvântului", mai puţin al domnului Negulescu. Aceasta se intitula NOMEN ARTIS şi aparţinea acelei edituri de suflet ori de interese meschine ale doamnei Viorela: Amanda Edit! Fondatori ai noii reviste, cu vechiul conţinut al revistei "Regatul cuvântului"sunt înscrişi la loc de cinste. Viorela Codreanu Tiron şi pictorul Mihai Cătrună! Şi, ca semn de sadism, superioritate, prostie ori neînţeleasă dorinţă în a-l umili pe domnul Negulescu, materialul acestuia apare în pagini, cu fotografia fondatorului revistei furate de doamna Viorela Codreanu!! Deci, fondatorul şi proprietarul de drept devenise, peste noapte, colaborator umil şi cuminte ... !  
 
Prima sesizare venise deja de la doamna Maria Cozma, care s-a declarat nemulţumită şi a cerut lămuriri domnului Negulescu. Mă surprinde poziţia doamnei Maria, aspirantă la un titlu universitar la Sorbona, care a doua zi a afirmat că în litigiul reclamat de domnul Negulescu, doamna Viorela nu este vinovată, deoarece a lucrat legal...  
 
Au urmat şi altele, mai ales după ce doamna V C T a contactat colaboratorii domnului Negulescu pentru a le explica schimbarea numelui revistei, din cauza unor "dificultăţi de comunicare"cu domnul Negulescu! Ca să înţelegeţi corect, vă prezint "comunicatul-somaţie” al doamnei V.C.T.:  
 
Pentru ca multi ati intrebat de ce revista/fosta Ragatul Cuvantului/ apare sub un alt nume? - va raspund urmatoarele:  
 
***  
 
Din cauza unor dificultati de comunicare cu dl. N.N.N. - s-a renuntat la colaborarea cu domnia sa. (prim director fondator fiind acesta, nu colaborator!)  
 
Revista va merge in continuare sub numele NOMEN ARTIS, sub munca mea asidua, conform motto-urilor adaugate de curand:  
 
Arta nu doreote reprezentarea unui lucru frumos, ci reprezentarea f...  
 
Immanuel Kant (1724 - 1804)  
 
Admi?ând influenta unei opere de arta asupra noastra, îi admitem oi...  
 
Eugen Lovinescu (1881 - 1943)  
 
Pornind de la aceste citate – ca motto pentru revista noastra - care doreote sa aduca Frumosul Pur în aten?ia genera?iei de azi, de ieri oi de mâine vom parcurge împreuna Calea catre un Univers mai bun, întru Adevar, Lumina oi Via?a ... oi unde nu este loc pentru urât!  
 
PS. Vizitand site-ul revistei : ... veti gasi toate informatiile necesare pentru colaborare.  
 
Va mai anunt ca pana in data de 20 ale fiecarei luni se primesc materiale pentru numarul revistei urmatoare.  
 
Cu pretuire pentru toti - si pentru fiecare in parte -, Viorela Codreanu Tiron."  
 
Îmi cer scuze! Nu-mi aparţin golurile manifestate în text sub mai multe aspecte...!  
 
Te las pe tine, cititorule imparţial, să tragi concluziile. Regret că, pentru moment, nu pot să ofer şi alte date. De ele va fi nevoie când se vor începe cercetările în procesul ce va urma curând. Precizez că există acordul scris al tuturor persoanelor numite în Colegiul director amintit mai sus, aşa cum există şi adeziunea scrisă a multor persoane - membri de onoare, redactori şi redactori asociaţi, colaboratori - ai revistei furate, "Regatul cuvântului", care va avea continuitate sub conducerea domnului Nicolae Negulescu şi a doamnei Cezarina Adamescu.  
 
Subliniez că doamna Viorela C. Tiron a sfidat, în mod repetat, organigrama colectivului de redacţie statornicit de fondatorul-director/redactor-şef al revistei "Regatul Cuvântului", modificănd-o tendenţios prin schimbarea funcţiilor redactorilor, după bunul-plac. Pe de altă parte, s-a plâns că nu a fost ajutată, deşi TOATĂ revista a fost corectată de doamna Cezarina Adamescu şi în proporţie de 50% de mine, fără să ştim că lucrăm în paralel, simultan, pe aceleaşi materiale. Ulterior, am înţeles că tot greul l-a dus poeta Anne-Marie Bejliu. Dacă este sau nu adevărat, domnia sa poate face precizările ce se impun. Dacă am greşit admiţând zvonurile, scuze, doamna Bejliu!!  
 
În plus, preluarea în întregime a conţinutului revistei "Regatul Cuvântului", cu membri de onoare, redactori-şefi adjuncţi, redactori şi redactori asociaţi, de către dna V.C.T., care a şi schimbat denumirea revistei, autointitulându-se "redactor-şef", fără consultarea prealabilă şi acordul scris al acestora, este o faptă de natură infracţională.  
 
În calitate de redactor principal al revistei "Regatul cuvântului"şi de viitor colaborator al dumneavoastră, vă rog, distinşi scriitori, care aţi răspuns chemării domnului N. N. Negulescu, distinşi scriitori şi prieteni din spaţiul real şi din spaţiul virtual, să vă pronunţaţi cu privire la cele relatate în acest material şi să hotărâţi care este revista la care veţi colabora!  
 
Revista de cultură universală Regatul Cuvântului îşi va continua activitatea, întru împlinirea idealului spiritual la care s-a angajat public.  
 
Doamne ajută!  
 
Cu prietenie şi deosebită consideraţie,  
 
Marian MALCIU  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
REGATUL CUVÂNTULUI FURAT DE O REVISTĂ PIRAT / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 309, Anul I, 05 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!