AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 579 din 01 august 2012        Toate Articolele Autorului

 PILOBOLUS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Orice graţie este un avânt, o bucurie a înălţării.” 
  
Emil Cioran 
  
Despre Pilobolus am mai scris anii trecuţi, cu ocazia desfăşurării Festivalului de Dans American - ADF 2010 si 2011, ca despre o Companie remarcabilă prin programele sale strălucitoare şi provocatoare, pline de imaginaţie, spirit, de explorare atletică şi colaborare creativă. Dansatorii se aruncă în aer, cad, execută fascinante piruete, totul făcut cu precizie, dovadă a exerciţiului intens şi al talentului. De fapt, toţi dansatorii îşi dăruiesc întreaga tinereţe acestei obositoare dar fascinante arte.  
  
Spuneam mai demult că dansul este o artă veche. Pentru omul primitiv dansul exprima un mod de gândire, precum şi un stil de viaţă. Prin dans omul transmitea celor din jur ceea ce simţea cu ajutorul „limbii universale a corpului”. Toate evenimentele din viaţa omului primitiv: naşterea, moartea, războiul, alegerea conducătorilor, însănătoşirea bolnavilor etc., erau sărbătorite prin dans. De la figuri simple şi gândire simplă, dansul a ajuns în zilele noastre să exprime o gândire complexă prin figuri variate şi pline de expresie ale trupului, prin starea exuberantă a dansatorilor. Emil Cioran spunea: „A simţi că poţi totul, că absolutul e în mâna ta, că exuberanţa ta este exuberanţa acestei lumi, că ritmul universal palpită în tine frenetic şi intens, că tu eşti lumea, că existenţa nu e conceptibilă decât în măsura în care trece prin tine ... este desigur a realiza o formă de bucurie greu de bănuit şi care este un monopol al celor dotaţi cu sensibilitate magică.”  
  
Să ne amintim că denumirea Companiei vine de la un fung căruia îi place soarele, având o remarcabilă abilitate de a se orienta spre sursa de lumină şi care creşte prin păşuni, dar nu numai. Acest fapt ni se aminteşte în prezentarea spectacolului, prin imagini sugestive, fungii fiind prezenţi peste tot, înmulţindu-se şi răspândindu-se prin şi peste tot ce alcătuieşte viaţa omului.  
  
Compania Pilobolus are sediul în Washington Depot, Connecticut. Şi-a început activitatea în 1971 ca o companie de dans de grup şi a dobândit curând un renume, pentru calităţile extraordinare, obţinute evolutiv în acest secol al 21-lea, având trei nuclee de activitate: Teatrul de dans Pilobolus, Serviciul de Creaţie Pilobolus şi preţiosul Institut de dans Pilobolus. 
  
În data de 7 iulie a.c., în sala Centrului Artelor performante din Durham (Durham Performing Arts Center), Carolina de Nord, am putut viziona spectacolul acestei companii. Compania s-a prezentat într-un mod nou în această stagiune a Festivalului de Dans Modern. 
  
În prima parte au fost dansurile intitulate: AZIMUTH, SKYSCRAPERS şi SWEET PURGATORY. În a doua parte, după pauză: THE TRANSFORMATION şi AUTOMATON. 
  
Azimuth ne-a fascinat privirile. Dar şi gândurile. Pe fundalul scenei a apărut un cerc având în mijloc un astru, iar pe scenă fiecare dansator cu câte un segment de cerc, simbolizând părţi ale pământului (azimut - curbură, arc de orizont), executând superbe mişcări de dans, cu mişcări de jonglerie, într-un univers geometric şi artistic frumos alcătuit, dansatorii fiind mereu în căutarea unui echilibru cu bolta cerească, desprinzându-se de sol prin minunate sărituri şi torsionări ale trupului, în dorinţa de a sfida gravitatea şi de a găsi cât mai curând armonia dintre cer şi pământ. Aici, jongleria practicată în aria circului, a fost ridicată cu măiestrie la rangul de artă.  
  
Dansul este cel care uzează întotdeauna legile fizicii. În teoria einsteiniană, gravitaţia nu mai este efectul interacţiunii unor corpuri materiale, ci al curburii continue spaţiu-timp; corpurile nu se atrag unele pe altele, ci pur şi simplu urmează liniile geodezice ale spaţiu-timpului; mişcările nu mai sunt cauzate de forţe, ci de constrângeri de ordin geometric. Gravitaţia, susţinea Einstein, este o „undă” care se propagă local, din aproape în aproape. Coregrafia se pare că a urmărit această idee în realizarea dansului.  
  
În Skyscrapers perechile de dansatori au avut o frumoasă costumaţie în ton cu coloritul fundalului cu imagini urbane, în aşa fel încât privirile ne-au fost fascinate de apariţia fiecărei perechi care exprima un altfel de moment al întâlnirii a doi îndrăgostiţi. La sfârşitul dansului, dansatorii cu costumele divers colorate au reapărut dansând într-un ritm alert, pe fundalul ecranului care se perinda cu viteză accelerată, însoţind coloritul corespunzător al costumaţiei dansatorilor veseli, fericiţi. 
  
Sweet purgatory a fost un superb poem pe muzica inconfundabilă a lui Dmitri Şostakovici, compozitor şi pianist rus al secolului XX-lea, Simfonia de cameră Opus 110a. Adevărat balet modernizat, desfăşurat pe un ecran cu păsări migratoare în zbor! A fost partea care mi-a plăcut cel mai mult. „De gustibus non est disputandum!” 
  
The Transformation a constituit partea amuzantă a acestui spectacol, sugerând modul în care poate fi manipulat un om, transformarea lui făcându-se din om în animal.  
  
Automation a fost un dans al oglinzilor, desfăşurat ca o călătorie spre o lume viitoare, necunoscută. Fiecare dansator cu oglinda sa. În timpul dansului mi-am amintit poezia pe care am scris-o cândva: 
  
Oglinda mea e mica parte/ Din oglinda lumii./ Chipul meu privit în ea/ E-o mică parte/ Din chipul lumii./  
  
Timpul dăruit oglinzii mele,/ Poate fi numărat în clipe;/ Timpul dăruit oglinzii lumii -/ Tot restul vieţii./ Alunecăm încet-încet/ În spatele oglinzilor,/ În spatele oglinzii lumii-ntregi,/ Spre altă oglindă/ Mult mai luminoasă/ În care nu se mai regăsesc/ Nici durerile,/ Nici chinurile noastre. 
  
Spectacolul a fost un amestec fericit de creativitate, umor şi dramă. Felicitări Companiei! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PILOBOLUS / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 579, Anul II, 01 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!