CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  “Ne vedem la Paris!”- dar pe criza asta ... bine-i şi la Bucureşti!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Mâine, am să mă văd cu d-ra Mădălina, să-i dau pentru domnia voastră cartea şi albumul muzical spre a vi-l aduce în insula lui Homer, pe care o aminteşte în Iliada. Aşa cum v-am promis, vă voi trimite cântece şi, de ce nu, poeme, anecdote...fiindcă Buni mi-a spus că aveţi condei bun, iar între confraţi trebuie să fie corespondenţă şi bună armonie.  

Cu stimă şi respect,  

Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu”  

Aşa-mi scria într-un mesaj primit prin e-mail acum vreo două săptămâni, autorul rândurilor de mai sus, după ce îmi cunoscuse fata aflată în vacanţă la Bucureşti, când Mădălina se întâlnise cu draga mea prietenă, scriitoarea Elena Buică - Buni a noastră, de-abia sosită din Canada; ne înţeleseserăm să se vadă pentru a se cunoaşte şi pentru a-mi aduce în Cipru cartea lui Buni; vrednica scriitoare şi buna mea prietenă străbătuse mii de kilometri venind de la Toronto, fiindcă “Întoarcerea spre obârşii”, musai era să fie lansată ACASĂ!  

Deschizând zilnic diverse reviste online este imposibil să nu dai cu ochii de vreun crâmpei din încondeierile domnului Marin Voican! Eu îi remarcasem prezenţa periodică mai ales în două dintre publicaţiile ce-mi este drag să le citesc, observasem la Domnia Sa preocupări în diverse arii culturale, atât în sfera literaturii prin texte în proză sau poezie, cât şi pe târâm muzical, dar nu bănuiam că într-o zi voi ţine în mână o carte ca “Ne vedem la Paris!” şi voi asculta CD-ul cu compoziţiile sale în interpretarea Rodicăi Anghelescu. Şi iată că din nou se confirmă “spusa” aceea ce mie îmi place enorm: “Niciodată să nu spui «niciodată»!” şi la început de septembrie cipriot, mai torid cu mult decât vara noastră românească de care tare mi-e dor, mă bucur să pot aşterne câteva gânduri-rânduri despre această lucrare atipică, aş putea spune, ce îţi conferă o stare de bine, parcurgând-o. Să nu vă spun că mi-am exersat şi cunoştinţele în domeniul muzical încercând să descifrez solfegiile care rezonează perfect cu conţinutul cărţii! Ei, să nu vă închipuiţi că am şi reuşit pe deplin, dar m-a salvat CD-ul în care vocea doamnei Rodica Anghelescu le interpretează dumnezeieşte!  

Referinţele critice de început mi-au prins tare bine, pentru că personalităţile culturale care au scris atât de frumos despre autor mi-au facilitat o şi mai fidelă cunoaştere a Domniei Sale. Şi să ştiţi că Marin Voican Ghioroiu, chiar nu a stat şi nu a trăit degeaba: poet, prozator, dramaturg, compozitor, un artist complex! Ce-aţi vrea mai mult decât atât de la un român creator şi consumator asiduu de cultură, cultura neamului din care-şi trage viţa? Octavian Ursulescu, neîntrecutul artist prof. univ. dr. Gheorghe Zamfir, prof. univ. dr. Dumitru Miron, prof. Ion C.Chiru, Gl. bg. (r) Gheorghe Dragomir, fiecare în parte au scos la iveală necunoscute bine de cunoscut despre viaţa şi activitatea domnului Voican. Merită citit, vă spun cu toată convingerea!  

Spuneam adineaori despre această carte că are o notă specifică, aparte, pentru că surprinde în paginile sale nu numai piesa de teatru “Ne vedem la Paris!”, ai cărei protagonişti sunt doi corifei ai culturii gorjene, Maria Tănase şi Constatin Brâncuşi, dar şi compoziţii muzicale tematice, în context, încheindu-se cu un poem-fluviu dedicat de către autor maestrului Constantin Brâncuşi, intitulat “Destinul”… De la prima la ultima pagină citeşti fără să te gândeşti o clipă s-o laşi baltă, pentru că te incită şi te determină să uiţi până şi de gura de cafea care aşteaptă s-o savurezi: dialogul dintre Maria Tănase şi marele făuritor al Porţii Sărutului te aşează cuminte la Masa Tăcerii, ducându-te cu gândul la Coloana Infinitului şi, de ce nu, la zborul Păsării Măiastre, dar cu siguranţă, şi la glasul inegalabilei Maria Tănase … Şi când te gândeşti că Marin Voican Ghioroiu a avut norocul s-o şi cunoască, te grăbeşti să-i citeşti însemnările şi să descoperi, poate, ce nu ştiai până în acest moment despre viaţa artistei atât de vii încă în sufletele gorjenilor ei, dar şi ale românilor de pretutindeni, pentru că una este Maria Tănase!  

Vă recomand cu căldură să vă delectaţi (pentru că aşa se va-ntâmpla!) într-un mod deosebit, lecturând cartea domnului Marin Voican şi veţi vedea cum ajungeţi să cântaţi şi Domniile Voastre, la fel ca mine acum: “Timpule, nu-mi fi duşman, / Mai întârzie un an, o…of, / Nu te grăbi, ce-ai cu mine? / Mai lasă-mi din ale zile!... / Dorul, cum să-l las pe lume / Să stea singur, fără mine?”… Oooof, of, of, aşa e, vă jur!  

Iar dumneavoastră, domnule Voican să ştiţi un lucru, fiindcă suntem în plină… criză, noi ne vedem doar la Bucureşti! Obligatoriu trebuie să vă cunosc şi să vă felicit şi personal! Jos pălăria!  

 

 

Georgeta Resteman  

Limassol, Cipru  

4 septembrie 2012  

 

 

Referinţă Bibliografică:
“Ne vedem la Paris!”- dar pe criza asta ... bine-i şi la Bucureşti! / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 613, Anul II, 04 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!