CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 874 din 23 mai 2013        Toate Articolele Autorului

  MUZEUL Constantin GRUESCU de la Ocna de Fier 5 iunie 2011
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MUZEUL Constantin GRUESCU de la Ocna de Fier 5 iunie 2011  

 

Cu ceva timp în urmă vechiul meu prieten Stevan SIMICI din Moldova Veche mi-a propus o excursie la muzeul renumitului mineralog Constantin GRUESCU. Propunerea nu putea fi refuzată fiindcă domnul Constantin GRUESCU este o veche cunoştinţă a noastră. Astfel că în dimineaţa zilei de duminică 05 iunie 2011 am pornit spre mult visatul muzeu de mineralogie de la Ocna de Fier. Aveam să călătorim cu Loganul familiei Simici.  

Am ajuns la Ocna de Fier în jurul orei 13 la Casa Binelui cum îi place lui nea Costică să-i spună acestui muzeu. Casa e una obişnuită cu ferestrele către stradă şi nu are nimic spectaculos în aspectul exterior. După ce am deschis poarta am fost întâmpinaţi de însuşi ,,grădinarul florilor de mină” cum a fost supranumit acest personaj de legendă, fiindcă este cunoscut pe tot mapamondul. Nea Costică este un bărbat înalt şi destul de agil la cei 87 ani împliniţi pe 12 aprilie 2011. Personal îl cunoşteam pe acest colecţionar încă din 1992, reîntâlnindu-l în 1995 la Băile Herculane la Congresul Spiritualităţii. De atunci nu ne-am mai întâlnit, legăturile noastre fiind corespondenţa poştală, convorbiri telefonice destul de dese şi schimbul de volume tipărite. Spun asta fiindcă deţin aproape toate volumele tipărite ale lui nea Costică; Nestemate la Banatului montan, Sânziene, La paradisul mineral GRUESCU.  

Ajunşi la intrarea în Casa Binelui nea Costică a început să rupă lacăt după lacăt pentru a ne putea prezenta comorile sale. Când spun comori nu exagerez cu nimic, fiindcă ce aveam să vedem era peste aşteptările noastre. Pentru mine care cunoşteam din multiplele fotografii văzute cu flori de mină, credeam că nu va fi prea mare surpriza, şi totuşi aveam să fiu cucerit de ceea ce aveam să văd. Una este să vezi o fotografie şi alta este să vezi corpul acestor minunăţii create de universul subteran al Pământului. Nu le pot numi opere de arta, dar îmi dau seama că nu există termeni de comparaţie pentru piesele care le vedem. Explicaţiile gazdei noastre sunt necesare, căci nu cunoaştem denumirile a toate piesele existente, care nu sunt catalogate decât parţial. În plus fiecare exponat îşi are o poveste pe care nea Costică nu ezită să ne-o spună. O mare curiozitate ne îndeamnă să întrebăm şi de proprietăţile enigmatice şi miraculoase ale rocilor din care sunt formate. Dar ochii fug de la un exponat la altul fără odihnă. Fac nişte poze şi închid aparatul foto, dar nici nu-l bag bine în buzunar şi fotografiez alte exponate. Mă simt total depăşit de un fel de emoţie, de curiozitate, de nici eu nu ştiu de ce? Mă uit la nenumăratele diplome din ramele expuse, mă uit la teancuri de reviste şi ziare cu articole despre acest muzeu şi despre acest colecţionar fervent. Râzând nea Costica ne spune că în tinereţe lumea îi spune nebunul satului când oamenii îl vedeau cărând cu traista pietre de la mină acasă. Singura care nu-l oprea din acţiune era tanti Mia soţia lui nea Costică având şi dumneaei aceeaşi vârstă cu renumitul colecţionar. Nu ne surprind pozele cu diverşi conducători, nici titlurile onorifice de la cetăţean de onoare sau altele, ca şi premii sau trofee oferite la diverse expoziţii interne şi internaţionale. Aproape de plecare vedem şi cartea de onoare a muzeului în care sincer mi-e şi teamă să scriu fiindcă ştiam câte alte personalităţi scriseseră aici înaintea mea şi câte vor mai scrie de la mine înspre viitor. Îl rog pe nea Costică să ne aducă ultima carte tipărită despre acest muzeu, căci prietenul meu Steva nici nu concepe să plece de aici fără un autograf. Atfel aveam să primim o mică broşură în care sunt prezentate meritele colecţionarului dar şi multe fotografii bine realizate cu exponatele din muzeu, o lucrare tipărită în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Din această lucrare a primit şi domnul GRUESCU doar câteva exemplare!  

Referinţă Bibliografică:
MUZEUL Constantin GRUESCU de la Ocna de Fier 5 iunie 2011 / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 874, Anul III, 23 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!