CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 1163 din 08 martie 2014        Toate Articolele Autorului

 Mucenicii(Tradiţii din Purani de Videle)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
9 Martie-Ziua Bărbaţilor şi Mucenicii(Tradiţii din Purani de Videle) 
  
A trecut mărţişorul, a trecut şi ziua femeii dar asta nu înseamnă că s-a sfârşit şi luna lui Martie. 
  
De ce? Pentru că şi 9 Martie este o zi specială, deosebită, care la români , a dat naştere mai multor obiceiuri frumoase, căci ziua celor 40 de mucenici este aproape de data Echinocţiului de primăvară (atunci când ziua este egală cu noaptea). Echinocţiul de primăvară, 9 Martie pe stil vechi, este ca un hotar între iarnă şi primăvară, între zilele geroase ale Dochiei şi zilele plăcute ale Moşilor. În ziua de 9 Martie se suprapun două sărbători de înnoire a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform legendei, îngheaţă şi se preface în stană de piatră şi ziua celor 40 de Mucenici, jertfiţi si transformaţi în cenuşă pe rugul funerar din Cetatea Sevastei, pentru dreapta lor credinţă. 
  
Dacă femeile au o zi a lor, pe 8 Martie, tot aşa 9 Martie, “ziua mucenicilor”, poate fi considerată, în tradiţia românească, Ziua Bărbaţilor. În ziua de 9 Martie, femeile din toate zonele României pregătesc “mucenicii” care diferă în funcţie de zonă. 
  
Bărbaţii trebuie să bea în această zi, conform tradiţiei, 40 de pahare cu vin ce simbolizează, sângele vărsat de cei 40 Sfinţi Mucenici. Cei care nu pot bea cele 40 pahare cu vin, e bine, ca măcar, să guste din vin în această zi de 9 Martie sau să fie stropit cu vin, aceasta însemnând sânge în vine şi putere de muncă peste an. 
  
Ziua celor patruzeci de mucenici se sărbătoreşte diferit pe teritoriul României. 
  
În localitatea mea, “mucenicii” erau fierţi. Cu două zile înainte,mămica se scula cu noaptea-n cap, cernea făina, frământa cu apă călduţă şi sare, lăsa aluatul să se odihnească o jumătate de oră, apoi trecea la pregătitul mucenicilor. Din aluat se lua o bucăţică de mărimea unei nuci care se rula cu mâna până se făcea ca o baghetă lungă şi îngustă. Cu ajutorul cuţitului tăia bagheta în mărimi egale apoi lua fiecare bucată şi o lipea sub forma cifrei 8, semnul infinitului... Era foarte migăloasă treaba ... După ce termina tot aluatul, lăsa mucenicii la uscat o vreme. Altădată, îi făcea doar cu o seară înainte. Punea pe foc o oală unde prepara un sirop dulce în care adăuga puţină coajă de lămâie şi zahăr vanilat .Când siropul dădea în clocot, se adăugau mucenicii scuturaţi de făină prin cernerea lor în sită. Mucenicii erau fierţi când se ridicau la suprafaţă. Când erau pe jumătate răciţi se adăugau nuca măcinată, romul şi scorţişoara. Erau foarte gustoşi!  
  
Pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor se coceau bradoşi din aluat de pâine, modelat în formă de om, cu gură, ochi şi nas care se coceau, apoi se ungeau cu miere şi nucă sfărâmată. Ochii, nasul şi gura se sculptau cu o “ţeavă” folosită la războiul de ţesut ( cei de la ţară ştiu că, pe o asemenea “ţeavă” se depănau firele ce urmau a fi ţesute). Bradoşii erau împărţiţi în numele înaintaşilor trecuţi în lumea spiritelor. 
  
Mucenici, se numesc si spiritele moşilor si strămoşilor noştri, celebrate in ziua de 9 martie când începe Anul agrar. 
  
Referinţă Bibliografică:
Mucenicii(Tradiţii din Purani de Videle) / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1163, Anul IV, 08 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!