CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 523 din 06 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin Ţene 
  
“ Mirajul Oltului“- revista de cultură a oraşului Călimăneşti 
  
O frumoasă surpriză mi-a produs primirea revistei “Mirajul Oltului “, revistă de cultură a oraşului-staţiune Călimăneşti, expediată de scriitorul Constantin Geantă, redactorul şef al acestei publicaţii, membru al Ligi Scriitorilor Români. 
  
Revista structurată în câteva rubrici ce o personalizează, este o oglindă a trecutului zonei Călimăneştiului, dar şi o “pagină “ a prezentului, care abordează multe puncte de vedere, din unghiuri diferite, această zonă mirifică încărcastă de istorie, deschizându-se cu un articol de fond, semnat de Ilie Amuzan, intitulat “La ceas aniversar “. 
  
Articolele semnate de cunoscutul scriitor şi istoriograf Petre Petria, patru la număr, abordează istoria localităţii Călimăneşti, atestată, încă înainte de 1421, din timpul lui Radu al II-lea, mai precis pe vremea lui Mircea cel Bătrân care la 20 mai 1388, când domnitorul dăruieşte mânăstiri Cozia şi satul Călimăneşti, “ dar dovezile arheologice ne duc până în epoca statului dac. Romanii, după cucerirea Daciei au durat în apropierea localităţii Călimăneşti două castre cu băi termale. Este de presupus că localitatea Călimăneşti s-a înjghebat prin secolele V-VII.,d.H.,când obştea daco-romană, care avea o mare întindere, a început să se destrame, formându-se comunităţi în jurul unor căpetenii cum au fost: Căliman, Şerban, Stoian, Bogdan.“ 
  
Profesorul Constantin Geantă face un portret sugestiv primarului Ilie Amuzan “Omul vremurilor sale-realizări “, în care subliniază împlinirile deosebite ale acestuia care au făcut din urbea pe care o păstoreşte o adevărată cetate a sănătăţi. 
  
Semnalăm articolele semnate: de Mihaela Dobrescu, Narcis Dăescu Chirea,Mihai Sporiş (cunoscut promotor cultural al judeţului Vâlcea, şi nu numai ),Gheorghe Oprică, Marie-Jeanne Taloş, care scrie despre “Oameni şi locuri de ieri şi de azi “, Eugen Petrescu, Gheorghe Mămularu, care vorbeşte despre “Ion C. Brătianu şi schitul Ostrov“, de pe insula din mijlocul Oltului, C. Geantă,etc. 
  
Paginile de literatură sunt acoperite de creaţii deosebite semnate de personalităţi din domeniul scrisului, cum ar fi: Titina Nica Ţene, Alecu Sanda, George Achim, Valentin Munteanu,Mona Dincă, Constantin Geantă, Mihai Scărlătescu, Ion Vlăduţu, Paulin Buicescu, Ion Rizea, Nicu Ghinoiu, Nicolae Creion, Georgeta Tretelniţchi, Adina-Alexandra Enăchescu, Dumitru Onescu, Gabriela Elena Manda, Tiberiu Zamfir, Ion Nălbitoru, Elena Trocaru. 
  
O rubric interesantă este cea de “ Didactică şi pedagogie“ care abordează succinte studii despre “ Stimularea creativităţii prin joc“, “Rolul parteneriatului în educaţie “ , şi altele , semnate de Elena Deacon, Maria-Cristina Joica, Iulia- Floriana Pătraşcu, Nate Georgeta, Denisa Nicolăescu, Daniela Alina Toader, şi creaţiile elevilor: Ion Alexandru Crăciu, Marian-Gheorghe Belu, şi studenta Nicoleta Olărescu. 
  
Directorul Casei de Cultură Florin Zamfirescu din Călimăneşti, Mihaela Dobrescu, vorbeşte despre ansamblul “ Doina Oltului“ şi festivalul “Cântecele Oltului “, în cadrul căruia au fost descoperite şi promovate “numeroase talente şi nume devenite dej cunoscute în lumea muzicii populare “. 
  
Nu pot să nu amintesc că în cadrul acestui festival, prin anii 1967, am participat cu un recital de poezie, care mai târziu au fost incluse în volumul mei de debut “ Ochi deschis“. 
  
Imaginile color şi cele alb-negru ilustrează sugestiv activitatea efervescentă a acestei localităţi ce vine din adâncurile istorie şi până în prezent ca o colană infinită a spiritualităţii româneşti, ce se înalţă spre orizontul viitorului. 
  
Revista “Mirajul Oltului “, al cărui director este cunoscutul ziarist Petre Cichirdan, având ca director onorific pe Ilie Amuzan, şi consilier editorial pe Alina Nicoleta Veţeleanu, se în scrie în peisajul revuistic al ţării, ca o publicaţie de prima mărime. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mirajul Oltului -revistă de cultură a oraşului Călimăneşti / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 523, Anul II, 06 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!