CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
În plină edificare a „ societăţii socialiste multilateral dezvoltate”, sintagmă care înnebunise de-a binelea pe cursanţii şi lectorii învăţământului ideologic de partid, iar pe poporul de „toată mâna” pasiv, interzis şi certamente rătutit la câte orizonturi urmă să fie „direcţionat”, să amuşineze frăgezimilie şi exflorescenţele binefăcătoare ale paradisului promis, tratat, spre ruşinea lui printr-un insuficient interes de a răzbate către accesibilitatea şi viziunea aproximativ-ceţos decriptată şi echivoc predictibilă, cu un orizont de aşteptare „la paştele cailor”, puţin credibil şi mai greu „ înţeleasă şi conştientizată de constructorii ei” cum o doreau guvernanţii. Şefii (pardon, tovarăşii) căutau „la greu” strategii şi forme care să apropie afectul maselor de jos cu năzuinţele supreme ale unei societăţi intermediare, dincolo de care se întrezăreau păşunile verzi şi înmiresmate ale comunismului (victorios, cum altfel!?) şi de care urmau se apropiau cu paşi repezi, poate chiar cu viteza fulgerului...  
  
Pe rând, nu-i aşa?, întâi elita şi-apoi prostimea cât cuprinde !? Pentru a ne permite să hălăduim în voie, liberi ca pasărea cerului şi îndeajuns de ghiftuiţi ca să ne apucăm cu zel de treabă, bună chibzuire şi muncă pe brânci. 
  
Sub auspiciile „generoase” ale acestei „milostiviri” peceriste se înmulţise eforturile demagogice ale organelor executive de partid şi aparatului de propagandă pentru a demonstra pe viu, prin „teorie aplicată nemijlocit” viabilitatea acestei „pomeni rânduielnice” căzută pe capul românilor sub „înaltul patronaj al centrului vital al naţiunii”, partidul comunist român. 
  
Motivarea „dialectică” (adică legică şi logică) a desfăşurărilor teorerice de mai sus (la astea se stătea full mai mereu!), „experienţei” încercate cu bieţii cobai care era în întregul ei lumea satului (existenţa ei ca entitate socială in integrum era justificată („băgată în seamă”) doar în condiţiile grave ale crizei alimentare prin care trecea ţara şi, pe cale de consecinţă, ca factor de „sustenabilitate a exportului şi a consumului intern” , cacealma care încredinţa ţărănimea muncitoare că încă mai este aliata de nădejde a clasei muncitoare (conform dogmei) şi ca atare „înghiţită forţat”!?  
  
Astfel, iniţiativa susţinerii unei sesiuni de comunicări ştiinţifice cu referate ale elevilor şi profesorilor de la Liceul Rucăr putea fi una din modalităţile de a atrage simpatii şi aderenţe credibile, de a atenua şi menaja susceptibilităţile încă difuze, indecise. Se începea cu mediile şcolare, educaţionale prin excelenţă şi pe care se miza dintr-un considerent simplu : dacă odraslei îi place şi găseşte experimentul convenabil, influenţarea părintelui n-ar mai fi o chestiune insurmontabilă, decât poate de timp şi cum ştim, cel din urmă le rezolvă pe toate... 
  
În acest cadru complex de cerinţe şi obiective cu „tragere sigură”, punct ochit - punct lovit, în prezenţa unei asistenţe cumva selecte (la nivel de specialişti), în sala de bibliotecă a şcolii au participat şi reprezentanţi notabili de la judeţ (partid, sindicat, învăţământ şi cultură), din centrele universitare Braşov şi Piteşti. După amabilităţile protocolare, prezentarea invitaţilor însoţită de aplauzele de rigoare a fost prezentat primul referat cu tema „Hermeneutica baladei Mioriţa”, citit, adnotat, comentat şi însoţit de imagini reproduse cu retroproiectorul de către col.dr. Vasile Olteanu de la Muzeul de istorie din Braşov, specialist în istorie şi arheologie veche şi medievală.  
  
Cum se întâmplă, între timp mai pătrund „întârziaţii”, din diferite motive s-au lăsat aşteptaţi şi membri marcanţi ai „nomenclaturii locale” ! Căutând să ajungă către prezidiu (apucături relevante!) boşii locali au stârnit printre participanţii elevi, cadre didactice şi ce-o mai fi fost rumoare, pâsâituri, ironii abia schiţate şi vociferări hămăite abia mascate. Printre ele şi remarca spontană, corelată cu realitatea momentului, a unui profesor pus pe şagă, în fapt o întrebare adresată mai mult retoric celor din apropiere: 
  
„Băi, ştiţi de ce au venit ăştia de la primărie !?” Fără să mai aştepte vreun răspuns mai subtil, şi-l pregătise tot pe-al lui, completând la iuţeală: 
  
„Pentru a contracta oile din ...Mioriţa!” Pentru a fi în ton cu tema dezbătută... 
  
Tâlcul poate fi înţeles doar cunoscând împrejurările politice ale acelui declic sistemic din istoria noastră - când toţi salariaţii bugetari de stat de la sate (inclusiv cadrele didactice) erau obligaţi să achite cote către stat cu diferite produse agro-animaliere pe care, chiar dacă nu le deţineau în propria gospodărie şi nici nu le prisoseau trebuiau, musai, prin contract obligatoriu, să le predea la anumite termene şi în anumite cantităţi (sau cap de animal: iepuri, viţei, oi şi mai ales porci, toate de ambele sexe !) La timp şi cu angajamente care în cazul că nu erau onorate, riscau sancţiuni şi constrângeri extraeconomice de o absurditate strigătoare, demiterea din funcţii, desfacerea contractelor de muncă, avertismente pe linie politică şi profesională, reţinere din salariu, înlesnirea sau interzicerea condiţionată a cumpărării unor mărfuri căutate şi care nu se găseau pe toate „drumurile” (cumpărare Dacia în rate, aparate electro-casnice din import, TV color repartizate preferenţial, de multe ori pe criterii îndoielnice etc). 
  
Precizare necesară: chiar dacă omul n-avea purcel nici măcar în coteţul din gospodăria proprie şi era salariat era „iertat” („păsuit cu generozitate” de tovarăşul partid pentru această inadmisibilă acceptare a sărăciei) însă tot n-aveau „ieşire”: neputând de unii singuri, se grupau mai mulţi, puneau bani în funcţie de venitul salarial şi îl cumpărau dintr-o gospodărie ţărănească la preţul pieţei „libere”(în fapt la preţ de speculă) şi îl predau statului ca pe un fel de „ofrandă” la preţul stabilit de acesta!!!). Il luai la preţul maximal stabilit de crescător, greu permisibil faţă de buzunarul modest al cumpărătorului-salariat, îl „ofereai” statului care îl cumpăra la un preţ de nimic, de dumping, mult sub valoarea pieţei. Plus timpul ocupat cu tranzacţia, transportul la piaţă şi chiar la abator, nervii produşi de teama repecursiunilor că s-ar putea să nu se încadreze la parametrii ceruţi, greutate, bine îngrijit, numărul membrilor din familie contribuitori la o bucată şi multe altele... 
  
Şi cum la noi, „traducerea” se poartă din timpuri imemoriale, „savurarea poantei” a fost amânată sine die, după ce vor fi trecut cu toţii prin „teroarea anchetelor” care au urmat. Mai mult, dascălul hâtru a dat cu subsemnatul câteva luni bune pe la instituţiile abilitate cu cercetarea unor astfel de erezii, de se plictisise şi făcuse cunoştinţă „epidermic” cu toate culorile curcubeului şi până la urmă a recunoscut...  
  
Noroc că harul cu care a repovestit-o a găsit o ureche care nu doar s-o asculte ci mai ales s-o „guste şi s-o înţeleagă”...că altfel ! Vorba „Marelui Will!”... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mioriţa , contractată !.... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 202, Anul I, 21 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!