CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  „Mamă, cocoarele!” ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Ce sunt cocoarele, mamă? 
  
„Păsări lungi şi argintii rupte din soare, băiatul mamii! 
  
„Din care soare mamă, că cel de deasupra noastră e întreg-întreg ...  
  
„Din soarele cuibuşit în inima Domnului, care trimite mănunchi de raze ca nişte coloane de lumină pentru susţinerea şi înălţarea sufletului omenesc. Icoană a chipului şi puterii Atoate-Făcătorului care lucrează în noi, mai strălucitoare decât toţi sorii din toate văzduhurile şi care grijeşte cald şi ocrotitor vieţile noastre. Ne îndeamnă la belşug în fapte, curăţie în inimi şi în suflete, limpezime în minte, revărsare de lumină fără sfârşit. 
  
„Dar de ce sunt albi cocorii, mamă!? 
  
„Pentru că au luat cu ei promoroaca zorilor, vălătucul cernit de nori al stelelor, puful năpârlit de fulgere al îngerilor! 
  
„Şi mai departe? 
  
„Apoi acestea s-au împrăştiat domol peste munţi, dealuri şi câmpii, peste alte plaiuri închipuind Raiul! 
  
„Dar raiul, mamă, ce este raiul!? 
  
„Cerul scoborât pe pământ pentru primii oameni făcuţi de EL, băiatul mamii! 
  
„Dar pământul, mamă, pământul este tot un fel de cer!? 
  
„Cam totuna!...Este cerul de sub picioarele Domnului pe care EL păşeşte doar pe vârfuri ca să nu-L vedem şi să nu-L auzim, pentru a ne oblădui şi a ne cerceta ... Îl sfinţeşte însă prin oameni şi prin strădaniile lor ...  
  
„Şi după aceea!? 
  
„După aceea lasă oamenilor alegerea să-l bătătorească pentru a-l locui şi să-l lucreze în sudoare pentru a trăi! 
  
„Dar de ce zboară cocoarele tocmai în înaltul cerului, mamă? 
  
„Ca pentru a-şi face vânt din înseninări şi a pătrunde şi ţinti precum săgeţile de lumină în suflete, eliberându-le din robia fărădelegilor şi spărgându-le învelişul de piatră în care parcă au închis pentru totdeauna simţirea, blândeţea, sinceritatea, cinstea şi alte flori de cristal de pe întinderile dumnezeieşti ... Ele ne aduc de la Dumnezeu, din tăria înălţimilor, pe aripi, smerenia şi ne învaţă zborul, să ne potrivim paşii zilelor noastre împrejurărilor, să căutăm fără osteneală şi crispare dreptatea şi frumuseţea faptelor ...  
  
Şi, continuă, cu răsuflarea întretăiată, ca pentru o binecuvântare mult aşteptată: 
  
„Ne dăruieşte puterea duhului pentru a zămisli şi a creşte la rândul nostru sămânţă de rod sub tălpi, a înţelepţi cu iertare şi milostenie scurta noastră trecere prin lume, a o înveşnici prin trudă şi credinţă. 
  
„Dar aripile de ce planează în zbor, pe o parte şi pe cealaltă? 
  
„Ca să arate oamenilor cum să-şi cumpenească paşii atunci când aceştia se rătăcesc, să le arate calea pe care să o străbată până la sfârşitul vieţilor lor. Pentru a zvânta sângerarea şi a lecui rănile din străfundurile firii şi măduvei oaselor, pentru a le scoate să fie primenite şi spălate la lumina curată a credinţei îndepărtând, măcar vremelnic, păcatul cel de toate zilele ...  
  
„Dar Domnul, Dumnezeul nostru, unde este în tot acest timp? 
  
„Stă cuibărit în inima noastră şi face să domnească pacea în ea, în fiecare fărâmă a trupului şi a minţii şi de multe ori zace acolo ostatic fără ca oamenii să-I vorbească decât la griji şi strâmtoare, fără să-I maI ceară sfatul şi să-L roage pentru vreun ajutor mai acătării – dar pe care aceştia să-l merite şi la care să asude ca la o cruntă povară ei înşişi. Aşteaptă să ia totul de-a gata, fără vreo învoială sau vreun legământ, cu nepăsare şi cu multă încruntare şi pătimire ...  
  
George Nicolae-Podişor 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„Mamă, cocoarele!” ... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 158, Anul I, 07 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!