CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 915 din 03 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

 LOCUL MAGIC AL COPILĂRIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

LOCUL MAGIC AL COPILĂRIEI  

Rădăcini (Purani de Videle, locul magic al copilăriei mele)  

Autor: Floarea Cărbune  

Să-ţi faci autobiografia, descriindu-ţi viaţa, este un act de mare curaj. E ca şi cum, secretele vieţii tale, etalate între copertele unei cărţi, vor fi expuse în „vitrina” lumii, ceea ce implică un risc. Cititorii le pot privi toate faţetele şi le pot „cântări” din toate unghiurile, cu condescendenţă, indiferenţă sau dezaprobare.  

Îţi trebuie curaj şi îndrăzneală de a risca, pentru că…nu poţi prevedea cum vor primi cititorii truda muncii tale. Asemenea arheologilor pătimaşi şi îndrăgostiţi de meseria lor, Floarea Cărbune a adunat cu migală cioburi răvăşite prin colţuri de memorie, răscolind şi alungând colbul de pe filele amintirilor mai mult sau mai puţin îndepărtate. A căutat şi a lustruit, cu migala bijutierului, palide gânduri cât şi emoţii sufleteşti acoperite de zgura timpului sau refulate în subconştient, pe care, apoi, cu dragoste şi talent le-a inserat între filele cărţii „Rădăcini”. Spun toate acestea deoarece, fiind un copil născut la ţară ca şi autoarea, inima şi memoria îmi sunt încărcate de mirajul locului copilăriei de când m-am născut şi până am plecat de acasă. Parcurgând filele cărţii, am însoţit-o de-a lungul călătoriei pe firul roşu şi sensibil al rememorării. În memoria scriitoarei, s-au decantat amintirile, rămânând doar frumosul: hora din poiană, Glavaciocul ce toarce liniştit pe sub pletele sălciilor, pădurea de pe deal, mărgăritarele de pe Căldăraru, căluşul, umorul localnicilor, hărnicia, demnitatea şi mândria sătenilor, ,,moştenire" care i s-a transmis de către înaintaşi, purtată cu sine oriunde ar merge.  

,,Mulţumesc celor din rândul cărora m-am ridicat, fără ei n-aş fi fost nici eu şi nici cartea", spunea autoarea Floarea CĂRBUNE în faţa consătenilor săi, cu prilejul lansării romanului pe data de 16 iunie 2010.  

„Rădăcini” este o metaforă care doreşte să ne re-amintească sorgintea fiecăruia şi apartenenţa la un neam pe care se ţese respectul pentru valorile strămoşeşti ce vor fi dăruite urmaşilor. Ar putea fi o carte de memorialistică, o carte ce înmănunchează amintiri din istoria localităţii Purani de Videle, judeţul Teleorman, cu tradiţiile şi obiceiurile localităţii dar şi crâmpeie din propria călătorie prin viaţă a scriitoarei:copilăria, şcoala, familia, copiii, nepoţii ş.a. Un capitol din această carte poartă numele simbolic, „Petale de Lumină” ce cuprinde eseuri şi reflecţiile autoarei ajunsă pe tărâmul serenităţii şi al cunoaşterii spirituale. Familistă convinsă, mamă a trei fete şi trei băieţi, autoarea dăltuieşte cu sufletul şi cu inima, numele fiecărui membru al familiei, nume ce vor rămâne, prin această carte, eternizate-dincolo de spaţiu şi de timp-gravate în testamentul ei literar „Rădăcini”. Trecerea ireversibilă şi nemiloasă a timpului nu poate fi îndulcită decât prin iubire, lumină şi căldură în suflete. Aceasta este certitudinea ce a însoţit-o pe autoare de-a lungul întregii ei călătorii. „ Rădăcini” este o carte originală, în care informaţia alternează cu un profund şi tulburător lirism, ce conferă autoarei un statut spiritual aparte.  

Călătorie plăcută în lumea autoarei volumului „Rădăcini”, Floarea CĂRBUNE!  

Prezentare realizată de poetul Mihai LEONTE din Moldova Nouă  

Referinţă Bibliografică:
LOCUL MAGIC AL COPILĂRIEI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 915, Anul III, 03 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!