CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 606 din 28 august 2012        Toate Articolele Autorului

 KEMET VA AVEA BULETIN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

7 KEMET VA AVEA BULETIN  

 

Zilele treceau cu repeziciune parcă. Se apropia ziua când Kemet trebuia să aibă buletin. Dinu şi prietenul său, miliţianul Gică Lungu, căci aşa îl ştia lumea, nu au stat degeaba. Au făcut o cerere la comandantul Miliţiei să i se facă buletin aici în Ploieşti. Kemet nu ştia de acest demers şi se frământa cum va face pentru a merge acasă să-şi facă buletin. A fost foarte bucuros să afle că nu trebuie să meargă la raionul său. Dinu l-a trecut ca locatar la adresa unde locuia, şi astfel putea să-i facă şi buletinul. A venit ziua cu pricina pentru depunerea actelor la miliţie, Kemet a mers însoţit de nenea Dinu, iar la miliţie îi aştepta Gică Lungu. Comandantul i-a primit şi le-a comunicat că primise acceptul miliţiei raionale de unde era Kemet pentru eliberarea buletinului în Ploieşti. A vrut să-l vadă personal pe Kemet, rugându-l pe Dinu să aibă grijă în continuare de acest băiat, şi să colaboreze în viitor şi cu Gică, subalternul său. În ziua când Kemet a împlinit 14 ani s-a prezentat la miliţie să-şi ridice buletinul. Era plin de lume într-o sală plină de copii, fete şi băieţi deopotrivă, care speriaţi, care jucându-se încă inocenţi în copilărie. Unii era însoţiţi de părinţi, alţii erau singuri. La un moment dat s-a făcut linişte în sala cea mare, şi la o masă mare de vreo câţiva metri au intrat mai mulţi ofiţeri care de care cu mai multe stele pe epoleţi. Comandantul, un colonel plin, era un bărbat înalt şi impunător. S-a prezentat celor din sală şi a început un mic discurs, colorat cu acele cuvinte specifice: responsabilitate şi respect pentru lege, urându-le tinerilor să respecte legile Republicii Populare România. După terminarea alocuţiunii, un alt ofiţer le-a spus tinerilor să se aşeze după litere, într-o anumită ordine. Când aveau să-l strige după numele real pe Kemet, cei care îl cunoşteau aveau să rămână surprinşi, căci avea nume frumos de înger, şi ei nu ştiau asta. În afară de Dinu şi Gică miliţianul, nimeni nu îi ştia numele. Astfel că Kemet a fost deconspirat parţial, dar pentru toţi avea să rămână în continuare KEMET.  

Surpriza avea să se producă acasă la Dinu, unde lui Kemet i se pregătise o mică sărbătoare, cum nu visase vreodată. Masa era pregătită de soţia lui Dinu cu tot tacâmul, căci tanti Maria era bucătăreasă la cantina rafinăriei Vega. Lui Kemet i se pregătise un scaun chiar în capul mesei, dar nu cel de onoare, acesta era destinat tovarăşului Manole. Familia lui Dinu era strânsă şi a sosit şi tovarăşul Manole. Kemet nu se aşteptase la asta, şi era mai mult decât emoţionat. Nimeni nu îl tratase cu atâta grijă şi dragoste până atunci. Când totul era gata ca la o comandă s-au ridicat în picioare cântându-i LA MULŢI ANI!  

Primul care l-a felicitat a fost Nicu, prietenul său. Cel din urmă a fost tovarăşul Manole, care -după ce l-a sărutat părinteşte pe frunte- i-a înmânat o legitimaţie de acces în rafinăria Vega, comunicându-i că de a doua zi era angajat la cantina rafinăriei ca băiat de serviciu.  

Asta se datora atât tovarăşului Manole, dar şi lui tanti Maria. În aceeaşi seară Dinu avea să-l ducă pe Kemet la dormitorul rafinăriei, care nu era departe de casa unde locuia Dinu.  

L-au găsit pe administratorul căminului şi acesta a citit biletul dat de tovarăşul Manole, i-a luat buletinul, completând nişte hârtii şi împreună cu Dinu l-au dus într-o cameră cu patru paturi. Acolo avea să locuiască împreună cu un muncitor de la AMC, mai precis un ceasornicar. Acesta era un italian venit de prin Ardeal, de undeva de prin Salonta. Chiar în momentul când se instalau, a apărut şi italianul care s-a bucurat de venirea tânărului său coleg de cameră.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
KEMET VA AVEA BULETIN / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 606, Anul II, 28 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!