CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 168 din 17 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

“INVENTEZ FORME PE CARE LE ÎMBRAC ÎN CULOARE”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

De vorbă cu Lucica Andreicuţ despre rostul picturii ca exprimare a bucuriei de a trăi 

Lucica Andreicuţ este o femeie căreia îi plac noutatea şi provocările. De altfel, o provocare a fost pentru ea şi pictura, pe care aceasta a ales-o ca o întruchipare a dragostei de frumos de care se simte neîncetat călăuzită. Lucica Andreicuţ pictează cu uşurinţă, firesc, acordând atenţie detaliului, transpunând pe pânză şi pe sticlă cu minuţiozitate idei ample. Născută dintr-o nevoie interioară, pasiunea ei pentru pictură a devenit treptat un mod de a fi, o odă închinată miracolului vieţii. 

  

“M-am întors la prima dragoste, la meseria de profesor” 

- Cine este Lucica Andreicuţ? Te rog să te prezinţi cititorilor. 

- M-am născut pe 10 aprilie 1967 la Galaţi. Am terminat prima facultate la Universitatea  Bucureşti, Facultatea de Filologie, specialitatea Rusă-Cehă, 1985-1989. A doua facultate am făcut-o la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, specialitatea Română-Franceză, 2006-2009. În perioada 2009-2011 am terminat un masterat la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord, specialitatea Limba franceză în texte specializate. Din 2003 lucrez ca traducător autorizat pentru limba rusă şi cehă, iar din 2010 am devenit traducator autorizat şi pe limba franceză. În iulie 2009 - martie 2010 am obţinut Certificatul de absolvire a cursului de management în afaceri la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Ştiinte şi Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinte Economice. Vorbesc 7 limbi şi acum studiez limba germană. În prezent locuiesc la Baia Mare. Am doi fii, Filu şi Mihai, de 23 si 24 de ani, amândoi studenţi in Bucureşti. 

  

- Vorbeşte-ne despre cariera ta. 

- De-a lungul celor 20 de ani de muncă, am schimbat de câteva ori domeniul de activitate. După 9 ani de profesorat, am avut curajul să mă angajez într-un domeniu nou, în vânzări, marketing, în Cehia şi Polonia, unde am lucrat ca director adjunct şi ca administrator de firmă timp de 7 ani. M-am întors la prima dragoste, la meseria de profesor, dar de data aceasta în învăţământul special, iar de un an lucrez într-un domeniu şi mai nou, contabilitate pentru un fond de pensii. În toţi aceşti ani am fost şi traducător şi interpret pentru limba cehă, rusă şi franceză. 

  

“Pictez pe sticlă, sfinţi, figurine abstracte, animale, flori” 

- Impresionant. De aici şi până la pictură este un drum lung. Deci, când ai început să pictezi? 

- Din 2005 pictez pe pânză în ulei, ţin minte că în trei luni de zile am pictat vreo 5 tablouri, de dimensiuni mari chiar. Primul meu tablou se numeşte  “Tornada”, o lucrare abstractă, care este preferata mea. Din 2009 pictez pe sticlă, sfinţi, figurine abstracte, animale, flori. 

  

- Cum ţi-ai descoperit această pasiune? 

- Încă de cand eram la şcoala generală profesorul meu de desen îmi ducea lucrările la concursuri de pictură şi desen  şi mă trezeam cu tot felul de cărţi premiu, pe care mi le aducea la şcoală. 

  

“Îmi place abstractul” 

- Ce îţi place să pictezi?  

- Îmi place mult jocul de culoare şi pictez forme care îmi vin în minte. Pictez şi icoane pe sticlă, pe panză în ulei. 

  

- Care este stilul care consideri că te reprezintă? 

- Îmi place să cred că nu am un stil anume, dar lucrarea “Sărutul”  aminteşte de Chagal, chiar dacă la acea oră nu îl studiasem pe ilustrul pictor. 

  

- Ce teme preferi să alegi în picturile tale? 

- Îmi place abstractul, nu sunt un bun desenator sau un copiator al naturii, prefer să inventez forme pe care să le îmbrac în culoare. 

  

- Ce surse de inspiraţie ai pentru tablourile pe care le realizezi? 

- Depinde de momentele mele, de obicei pictez când simt că trebuie să exprim ceva, când sunt tristă sau melancolică. 

  

- Ceea ce pictezi oglindeşte experienta ta de viaţă? 

- Da, în momentele tumultuoase ale vieţii mele pictura m-a ajutat să îmi exprim sentimentele şi să privesc cu seninătate înainte, prin culoare am redat bucuria de a trăi, dar şi furia sau dragostea pentru cei de lângă mine. 

  

“Mereu am căutat o provocare” 

- În afară de pictură, ce alte pasiuni mai ai? 

- Imi place să călătoresc în alte ţări pentru a interacţiona cu alte culturi. Îmi plac limbile străine, am învăţat limba polonă în două luni, iar italiana o vorbeam după două săptămâni. Îmi place să fotografiez, să îmi confecţionez singură haine, îmi place să grădinăresc şi să îmi privesc florile în fiecare zi. 

  

- Ce iţi propui pentru viitor în privinţa picturii? 

- Multe dintre lucrările mele le-am dăruit cu drag prietenilor, rudelor. Poate într-o zi voi organiza o expoziţie cu aceste lucrări, deşi fiii mei uneori glumeau pe seama mea, spunând că trebuie să pictez şi ceva concret, nu numai lucrări abstracte. 

  

“Mi-aş dori ca în viitor să pot lucra cu copii autişti” 

- Alte planuri de perspectivă? 

- Pot spune că mereu am căutat o provocare pentru a învăţa lucruri complet noi. Mi-aş dori ca în viitor să pot lucra cu copii autişti, să pot înfiinţa un centru specializat în care să se desfăşoare activităţi adecvate cu aceştia. 

  

- Ce iţi doresti ca mamă, pentru fiii tăi? 

- Mihai a absolvit Facultatea de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, acum este masterand în primul an la Urbanism. Filu este în ultimul an la Politehnică, specializarea Inginerie economică. Amandoi sunt persoane ambiţioase şi ştiu ce vor de la viaţă. Înca din timpul facultăţii au avut job, au mers la şcoală, au avut burse in străinătate şi pot spune că sunt mândră de ei. Le doresc sa fie în primul rand sănătoşi, să aibă o viaţă frumoasă, plină de realizări, o familie, bineînţeles, şi să mă bucur de ei ca şi până acum. 

  

Invitaţie la pictură 

- La final, te rugăm să le transmiţi un mesaj cititorilor noştri care la fel ca şi tine, doresc să picteze în timpul liber. 

- Îi încurajez pe toţi cei care simt nevoia  să se elibereze de frustrări , de gânduri, să picteze dacă simt asta, chiar dacă nu au studii de specialitate. Eu la 38 de ani am simţit nevoia să pictez şi, fără să trăiesc vreun sentiment de vină sau ruşine, am continuat şi, chiar i-am învaţat şi pe elevii mei să picteze cu drag. 

  

Corina Diamanta Lupu 

Bucureşti 

16 iunie 2011 

  

  

 
Referinţă Bibliografică:
“INVENTEZ FORME PE CARE LE ÎMBRAC ÎN CULOARE” / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 168, Anul I, 17 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!