CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1106 din 10 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

 Interviu cu scriitorul Sterian Vicol, partea a IV-a
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Adeseori, viaţa ne poartă pe căi străine, dar se întâmplă să regăsim, după ani, oameni care ne-au sădit cândva, în suflet, o floare. Aţi simţit vreodată că nimic nu e întâmplător şi că toate au un scop? Mereu, la timpul potrivit?  

- Cred că nimic nu e întâmplător, dar sunt de părere că soarta tot omul şi-o face prin ceea ce face el. Da, cred în destin, sunt un pozitivist în ceea ce priveşte destinul unui om, care înseamnă un lanţ de întâmplări şi coincidenţe. Dacă m-aş fi născut la Cluj nu mai eram acelaşi om, aveam alt profil, alt parcurs, alţi oameni aş fi întâlnit în drumul meu. Pentru că erau altele rădăcinile.Scriitorul nu trebuie să fie un însingurat, chiar dacă la masa de scris, el în singurătate scrie. Momentele nenumărate când suferă că nu-i iese cum vrea o lucrare şi se luptă cu el însuşi... dar dacă într-adevăr are har, va reuşi. Iar dacă acel scriitor ştie că nişte colegi îl apreciază, nişte oameni îi citesc scrierile sau i se întâmplă să fie oprit pe stradă de persoane ce-i spun: ,,Domnule, v-am citit cartea!”, chiar este un motiv de bucurie. Sau atunci când te duci la o librărie şi întrebi dacă ţi s-au vândut cărţile şi descoperi că chiar s-au dat, este iarăşi un moment plăcut pentru cel care scrie şi descoperă că este apreciat de cititori. Aceste momente eu le consider flori sădite în suflet, de către cititorii mei.  

Iată, îţi mai dau un exemplu când scriitorul iese din lumea sa şi merge să se întâlnească cu oamenii, cu alţi scriitori sau cu cititorii, cum am făcut eu de curând când am mers la Târgul de carte Gaudeamus 2013, m-am simţit minunat, era un sentiment plăcut pe care-l încercam atât din postura de scriitor, cât şi de pe poziţia unui cititor de carte. Aici, la târg, bucuria cărţii se trăieşte la cote înalte, este un fel de Turnul Babel al cărţilor, lansări la fiecare nivel şi fiecare persoană se oprea acolo unde voia, acolo unde tema cărţii îl interesa, desigur... şi autorul respectivei cărţi. Am fost invitat să prezint mai multe cărţi, la mai multe standuri şi ca să revin la întrebarea ta, chiar m-am simţit minunat, chiar am sădit şi mi-au fost sădite în suflet flori născute din cuvinte şi toate la momentul potrivit. Ce mai la deal la vale, educaţia şi cultura fac omul să fie om, iar el va deveni, cum spune francezul: ,,Omul este stilul, stilul este omul! ” Eu apreciez mult acei oameni care-şi fac munca cu pasiune şi dăruire, indiferent de domeniul în care-şi desfăşoară activitatea. Ştiu să apreciez un om care este croitor şi face haine bune, o coafeză care ştie să-şi facă munca aşa cum trebuie, orice... lucrarea însă trebuie să fie mereu de calitate. În viziunea mea, consider că şi scrisul este o lucrare în care este strecurat un pic de dialog cu Divinitatea, adică îţi dă stropul acela mai mic sau mai mare de har.  

- Cum aţi descrie drumul succesului în domeniul literaturii? Vine succesul din talent sau din muncă asiduă? Consideraţi că armonia interioară este factorul esenţial în a-l obţine?  

- Fără muncă, nimic nu se poate! Pentru un scriitor şi nu numai, a avea succes înseamnă să cunoşti limba şi literatura română foarte bine, ideal ar fi să ştii şi o limbă străină, ca să poţi citi direct scriitorii mari ai lumii. Chiar dacă acum pare îndeajuns să cunoşti Abc-ul calculatoarelor, limbajul acestora, ca să ai succes, trebuie să amintesc că înaintaşii noştri nu au beneficiat de această modalitate de a citi şi au fost oameni înţelepţi. Se pune adesea întrebarea: ,,Oare, va dispărea cartea în format clasic, sau nu?” Răspunsul meu la această întrebare este NU. Niciodată! Vă dati seama, Biblioteca din Alexandria, cea mai renumită bibliotecă a antichităţii, ce conţinea peste 900000 de pergamente, a fost dată pe foc, ea adunând ce era mai bun în epoca respectivă. Apoi s-a trecut la refacerea ei... Acum bibliotecile lumii sunt tot atâtea izvoare de cunoaştere pentru noi, modalităţi prin care putem ajunge la acea armonie interioară de care vorbeşti tu. Un om într-o viaţă nu poate să citească tot, el trebuie să selecteze cam tot ce-i foloseşte în domeniul lui de activitate şi, desigur, va trebui să opteze pentru cărţi ce-l vor ajuta să-şi formeze o cultură generală de calitate. De exemplu, un medic citeşte din domeniul său tot ceea ce apare nou pentru a se instrui, dar îşi face şi o cultură generală prin lectură. Eu totdeauna le spun celor cu care mă întâlnesc: ,,Domnule, poţi să fii genial, dacă nu ai lectură eşti rupt de realitate, eşti sălbatic aproape!  

Noi, în secolul acesta pe care-l traversăm, observăm că e aproape de necrezut ca un om să nu aibă un minimum de educaţie, clasele primare absolvite, ca să se poată descurca, să scrie şi să citească măcar. Din păcate, etnia rromă mai este în situaţia aceasta, de a nu urma cursurile unei şcoli, însă există programe ca să-i şcolarizeze dacă ei vor şi conştientizează că viaţa li s-ar derula mai uşor dacă ar avea o minimă cultură. Dar nu prea se străduiesc ei să devină prietenii cărţilor, ai educaţiei şcolare, în speţă, şi rămân ca o pată neagră pentru noi, mai ales când zic acolo unde se duc: ,, Domnule, sunt român!”  

- Dacă aţi putea să vă întoarceţi în trecut, ce aţi schimba din traiectul vieţii dv? Există ceva anume, ce aţi fi dorit să realizaţi şi nu aţi făcut-o? Aşadar, există vreun regret în viaţa scriitorului Sterian Vicol?  

- Nu pot spune un regret, dar un regreţel... da! Visul meu din copilăie a fost să fiu zburător, pilot. Drept pentru care am ales să merg în armată la Medgidia, la aviaţie. Am zburat cu avionul, m-am lansat cu paraşuta, dar din cauza supersensibilităţii inimii mele, nu am putut să urmez drumul acesta.  

Mă înfior când îmi aduc aminte că în perioada aceea erau doi piloţi, fraţi gemeni, pe MIG-uri zburau, care se căsătoriseră cu două fete gemene, iar în timp ce făceau antrenament pentru o demonstraţie dedicată zilei de 23 August parcă, s-au ciocnit în aer şi au murit. Nu ştiai care-i unul şi care-i altul, a fost ceva răscolitor şi atunci mi-am dat seama că nu-s pentru zbor. Aş fi putut să fiu pilot, dar pentru avione uşoare.  

Cu mâna pe inimă îţi spun că aş fi putut fi orice în lumea asta, dar medic NU. Pentru că aici totul e special, aici, în domeniul acesta, nu ai voie să te joci pentru că este vorba de viaţa cuiva. Eu, recunosc, m-am cam jucat şi cu literatura, şi cu sportul. Am făcut sport de performanţă, atletism, gimnastică la vremea respectivă, scrimă... Deci m-am cam dus în toate direcţiile, aveam şi nişte colegi nebunatici ca şi mine şi aveam cu cine să îmi încerc toate pasiunile. M-am jucat total cam peste tot. Mă infiltram acolo unde urmăream ceva, chiuleam de la ore şi mă duceam la filme, de exemplu.  

Hei, am avut o viaţă libertină într-adevăr, cu toate că eram intern. Am stat patru ani de zile în internat şi erau garduri înalte la vremea aceea, dar noi le săream, nu prea ne plăceau regulile. Le încălcam şi recunosc asta! De aceea, în medicină ştiu că nu ai voie să greşeşti, aici nu te poţi juca, de aceea sunt convins că nu era de mine meseria aceasta. Ar fi depins de mine viaţa unui om, iar aici nu e loc de glumă. Îmi amintesc, când chiuleam îmi plăcea să fiu singur cu mine însumi, iar medicul nu poate să facă asta niciodată, el nu poate chiuli, nu are cum! El are bolnavii lui care-l aşteaptă ca pe un părinte. Repet, orice aş fi putut fi ca meserie în viaţa mea, dar nu medic...  

Cornelia Vîju  

 

Referinţă Bibliografică:
Interviu cu scriitorul Sterian Vicol, partea a IV-a / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1106, Anul IV, 10 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!