CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 838 din 17 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

 INSULA ADA KALEH VA TRĂI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

INSULA ADA KALEH VA TRĂI  

 

Despre insula Ada Kaleh nu am ştiut prea multe. Din puţinele mele cunoştinţe ştiam totuşi câte ceva. O veche cunoştinţă de aici din Moldova Nouă domnul Omer KADRI m-a făcut mai mult decât curios să aflu mai multe despre insula Ada Kaleh, denumita de unii Atlantida României datorită faptului că Ada Kaleh, ca şi enigmatica Atlantidă a dispărut sub ape. Dacă despre veche Atlantidă se vorbeşte cu multe întrebări, despre insula Ada Kaleh se ştiu multe, dar multe alte lucruri nu se ştiu sau nu se mai vor a se cunoaşte. Citisem reportajele lui F. Brunea Fox despre sultanul din Ada Kaleh şi eram surprins despre multe aspecte pe care nu le ştiam. Era oare insula o copie a poveştilor orientale din 1001 de nopţi? Se prea poate! Atunci cu mulţi ani în urmă, după scufundarea voită a insulei s-a încercat strămutarea vestigiilor pe insula Şimian. Dar nu s-a reuşit din diverse motive. Conducerea României din anii 1970 când insula Ada Kaleh a început să fie evacuată a lăsat libertatea vechilor locuitori să-şi aleagă unde vor pleca. Mulţi au emigrat chiar în Turcia, dar foarte mulţi au rămas aici în România. Printre cei rămaşi se află şi Omer KADRI care au decis să rămână aici în România. A însoţit familia în Dobrogea unde a locuit acolo, dar imediat după 1990 a decis să vină la Moldova Nouă unde avea ceva rude mai apropiate. A rămas aici în Banat. Omer Kadri încearcă de forte mulţi ani să readucă în memoria lumii pe vechii insulari cum sunt denumiţi foştii locuitori ai insulei Ada Kaleh. Am fost invitat la locuinţa dumnealui să-mi arate documentaţia strânsă în mulţi ani de viaţă. Am constatat că acest om poartă în sânge încă seva pământului rămas acolo sub apele Dunării. Spun asta căci sunt puţini acei oameni care să adune picătură cu picătură poze, facsimile de acte, strânse cu migală de prin arhivele judeţene, sau diverse vederi ale fermecătoarei insule dispărute.  

Mi-a povestit şi multe evenimente din viaţa dumnealui din vremurile când a copilărit printre zidurile cetăţii, pe străduţele unde era înconjurat de acele căsuţe cu specific oriental sau de geamia care străjuia insula Ada Kaleh. Este conştient că nu va reuşi să mai readucă farmecul insulei dispărute, dar consideră că are datoria morală să păstreze memoria locurilor de sub ape. Desigur că drama ruperii de acele locuri nu poate fi evaluată, nu poate fi redată celor care au plâns pentru pierderea locului lor natal, păstrarea vechilor amintiri este absolut necesară consideră domnul Omer KADRI pentru urmaşii insularilor nativi din Ada Kaleh.  

Am sesizat că azi ca şi în trecut reporterii diverselor ziare, posturi de radio sau televiziune readuc în memoria colectivă, frânturi ceea ce a fost cândva viaţa adevărată din insula Ada Keleh, dar foarte multe sunt deformate voit îmi spunea cu regret fostul insular nativ Omer KADRI. Dumnealui va continua să lupte pentru a putea tipări un volum care să cuprindă amintirile despre insula scufundată, numai pe baza unei documentaţii bine pusă la punct. Personal mă bucur că cineva va aduce lumii mărturii despre ce a fost. Va fi o nouă redare a unei istorii trăite de o comunitate care a fost împrăştiată voit datorită unor condiţii pe care nu îmi permit să le comentez eu care sunt doar un observator extern, dar şi mult întârziat ale unor evenimente pe care insularii le-au trăit cu intensitate maximă.  

http://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Ada_Kaleh  

Referinţă Bibliografică:
INSULA ADA KALEH VA TRĂI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 838, Anul III, 17 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!