CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >   FUEGO -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aflat acolo unde a văzut lumina zilei Paul Ciprian Surugiu – Fuego, simte nevoia să împărtăşescă şi iată ce ne spune:  
  
"Copilăria ... tărâm fermecat de amintire, de joacă, de uimire. Lume a inocenţei şi al începuturilor în toate, marcată de sentimente pure, de locurile native, de istoria sufletului nostru. 
  
M- am reîntors cu drag, în inima Ardealului, în Turda mea natală, cea care, deşi prăfuită de adieri desuete, îşi păstrează viu spiritul consfinţit în timp, ca un colos al existenţei mele. 
  
Turda e însăşi copilăria mea. Cu Arieşul, pe malul căruia mi-am visat drumul artistic, cu şcolile şi oameni care mi-au fost alături şi m-au format, cu imaginile de joc şi veselie, cu salina în care alergam, cu drumurile şerpuite către sala de repetiţii, cu magnificile porţi ale individualizării mele. 
  
De toate mi-am amintit acum, cu o nemăsurată bucurie, când am vizitat Salina Turda, podul către inima Transilvaniei, un loc nealterat, de o frumuseţe şi complexitate cum rar vezi în ţările europene. 
  
Salina Turda, simbolul copilăriei mele, care a devenit acum un veritabil loc de odihnă, tratament şi relaxare, m-a impresionat. Reabilitarea a transformat acest loc într-unul care nu te poate lăsa indiferent. Lumini, un concept complex, arhitectură futuristă, sală de spectacole, toate se regăsesc în salină, în zona tainică a copilăriei mele, ce stârneşte ecouri profunde în inima mea. 
  
Deşi e un oraş de munte, aparent lipsit de atracţii, Turda merită vizitată. Şi nu doar pentru că are un mister aparte, ci pentru că aici, în liniştea nopţilor, poţi regăsi momentele esenţiale ale destinului tău. 
  
Iar pentru mine, cei mai frumoşi ani ai vieţii au fost marcaţi de Turda, de lumina ce-mi alina idealul, de inima Transilvaniei, care a deschis acum şi va păstra pentru veşnicie descuiată poarta către copilăria mea!” 
  
Aceste cuvinte pline de dor şi dragoste faţă de plaiurile natale, rostite în dulcele grai românesc-ardelenesc, de către artistul sufletelor noastre, Paul Ciprian Surugiu – Fuego, şi care îşi au izvorul în cântecele copilăriei, sunt ceva mai mult, sunt sentimente ce aparţin unui melos ancorat în vastitatea unor trăiri sedimentate şi apoi filtrate din adâncurile insondabile ale acelui suflet pe care-l purtăm cu toţii, dar unde nu toţi au access sau răgazul să-l cerceteze. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FUEGO - O POARTĂ DESCHISĂ SPRE COPILĂRIE, PRIN INIMA TRANSILVANIEI / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 767, Anul III, 05 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!