CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 105 din 15 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

“FRAGMENTARIUM” PRIETEN DRAG,DESCHIDEŢI SUFLETUL!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

După cum însuşi poetul argeşean GHEORGHE TOMOZEI afirma că cei mai frumoşi ani ai tinereţii lui şi i-a petrecut la Revista ARGEŞUL, având suprema mulţumire şi împlinire sufletească deplină pentru munca de creaţie pe care a depus-o, astăzi 14 Aprilie 2011, când este o adevărată sărbătoare la Biblioteca „Dinicu Golescu” din Piteşti unde am avut onoarea să particip alături de Cleopatra Lorinţiu (soţia poetului), prof. Ion C.Hiru, prof. dr. George Baciu care, pe baza documentelor de arhivă furnizate de Maximilian Tomozei (fiul), au lansat o carte de excepţie „FRAGMENTARIUM” - Manuscripte articole (’91 – ‚93). Pentru admiraţia pe care i-o port cât şi a puternicelor impresii, amintiri ale mele despre întâlnirii cu maestrul... cu ocazia vizitării Bibliotecii din comuna Domneşti de Argeş, i-am închinat un poem „ÎN UMBRA ANILOR”. 

  
În lăcaşul de cultură din Domneşti, unde sunt peste 3000 de volume donate de către stimata d-nă Cleopatra Lorinţiu (soţia sa) celor doi profesori: George Baciu şi Ion C.Hiru, adevăraţi iubitori de carte, editori ai remarcabilei reviste "PietreleDoamne", am găsit căldura sufletească pentru cel dispărut. 
  
Simpaticul scriitor de marcă prof. Ion C. Hiru, când m-a dus să văd inestimabila comoară a Bibliotecii "Gheorghe Tomozei"spunându-mi: "Vă rog să păşiţi în PALATUL VIEŢII MELE!..." Trebuie să vă mărturisesc: Ion C. Hiru este „OMUL” care a pus umărul, inima şi sufletul ca să se construiască lăcaş de veşnică amintire - CASA DE CULTURĂ (edificiu splendid ce poate concura cu cele din reşedinţă de judeţ), iar acum se îngrijeşte alături de ginerele său, poet şi eseist, George Baciu, pentru a reda cititorilor un minunat şi iubit poet, publicist, iubitor de frumos, regretatul copil din flori, o floare binecuvântată de bunul Dumnezeu spre a deveni floarea adorată a poeţilor din generaţia deceniului Vi ai secolului XX, Gheorghe Tomozei. 
  
  
G H E O R G H E T O M O Z E I 
  
14 Aprilie 2011 la Biblioteca „Dinicu Golescu” din Piteşti, Cleopatra Lorinţiu- soţia poetului, prof. Ion C.Hiru şi prof. dr. George baciu pe baza documentelor de arhivă furnizate de Maxomilian Tomozei (fiul) au lansat o carte de excepţie – Manuscripte, articole (’91 – ‚93) 
  
ÎN  UMBRA  ANILOR 
În biblioteca  Gheorgeh Tomozeidin comuna Domneşti 
  
Îşi lasă noapte voalul rece 
Peste plaiul din Domneşti, 
Luna prin fereastră trece... 
Şi-mi citeşte dragi poveşti. 
  
Lumina se frânse de durere 
Şi lăcrimează cu scântei... 
Pe fruntea-naltă şi senină, 
Şoptind lui Gheorghe Tomozei: 
  
- „Privrea blândă îţi ridică, 
Fă curcubeu de prietenie 
Peste întinsul plai domnesc, 
Şi-n slovă prinsă-n armonie  
  
Ne tălmăceşte carta ta... 
În „Sonetul bibliotecii” sfinte; 
Prin versul nobil vei cânta 
Mărirea clipei împlinite. 
  
Iar „Recompensă” ai, de-asculţi 
... „Calul murg” oprit „la scară” 
Venit din umbra anilor trecuţi – 
Un „Fragmentarium” astă seară.  
  
Cuprins de dor, urcând spre stele, 
Să-ţi laşi privirea înspre noi, 
Şi vei găsi alean şi mângâiere 
Cuprinsă-n rândurile ăstor foi”.  
Iar când fereastra s-a deschis încet, 
Din rafturi se aude-un cor sfinţit: 
- „Vino şi cântă cu noi, iubit poet! 
Spre gloirie eternă, tu fii slăvit!” 
  
 
Referinţă Bibliografică:
“FRAGMENTARIUM” PRIETEN DRAG,DESCHIDEŢI SUFLETUL! / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 105, Anul I, 15 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!