CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 349 din 15 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

„Exilul românesc la mijloc de secol XX - Paşoptişti români în Franţa, Canada şi Statele Unite” - sau realitatea, memoria şi documentul istoric integrate în armonia cuvântului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Această carte se încadrează undeva la confluenţa a trei mari domenii: documentul istoric, memorialistica şi beletristica surprinzând cu nonşalanţă şi dezinvoltură într-un stil jurnalistic aparte elemente din toate cele trei arii de cunoaştere mai sus-menţionate.
Este document istoric prin faptul că notează acte istorice şi vine cu date, evenimente, situaţii ale exilului românesc şi diasporei respective, este memorialistică pentru că amintirile lui nea Mitică (Dumitru Sinu) sunt liantul, motorul, pretextul şi conglomerantul întregului excursus, este beletristică pentru darul de a povesti, adică pentru povestirile cu şarmul lor implicit prezentate în această operă.
Cartea debutează prin întâlnirea cu personajul-liant şi a celor secundare (exilul, prietenii de exil, satul românesc, tradiţiile, România şi românii) subînţelese mai întâi, abia apoi redate, descrise în amănunţime atât în privinţa vieţii, cât şi a carierei lor (p. 5 „Nea Mitică, pe numele său Dumitru Sinu, părăsise România în 1948. avea să îmi povestească însă, mai târziu, despre plecarea sa din ţară. Dacă tot trebuia să vorbească despre trecut, ce altceva îi era mai aproape de suflet decât satul în care văzuse lumina zilei, într-un sfârşit de toamnă târzie, chiar de ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie?”).
Cartea este structurată după personajele ce sunt descrise (personaje-capitol) sau teme-capitol (satul, tradiţiile) sau presărate pe parcursul întregii cărţi memoriile personajului principal, Dumitru Sinu.
Fiecare capitol este o sumă de povestiri din care se desprind lecţii de viaţă, cogitouri asupra existenţei.
Povestirile se înlănţuie unele de altele, iar autorul omniscient le „prevesteşte”, urmând fiecare iţă de poveste, ştiind-o, încadrând-o în şirul nuvelistic al cărţii.
Trecutul devine astfel ca un fluviu evenimenţial, factic şi uman, iar revenirile în prezent nostalgice.
Povestirile sunt punctuale, factice, spuse, culese şi alese cu talent de povestitor, cititorul trecând dintr-una într-alta ca într-un labirint de povestiri.
Povestirile vin cu detalii istorice relevante, dar şi cu umor ceea ce adaugă o anume savoare lucrării (e.g. „o ştampilă nemţească făcută dintr-un cartof şi cerneală”, „Da, domnule, Pierre Rosetti este francez” etc).
Totuşi, apar unele explicaţii redundante sau facile („alfabetul Braille (sistem de scriere pentru orbi, inventat de Louis Braille)”), repetări de informaţii uneori binevenite pentru reîmprospătarea memorie, alteori agasante, venite la prea scurt timp (e.g. Capitolul XV Titi Filip, iar în capitolul XVI, p. 100 „Unul dintre ei, Titi Filip, ştia şi greaca şi cu o grecoaică s-a căsătorit”), expresii repetitive („oraşul luminilor”, „ţara frunzei de arţar”, „ortaci de pribegie”, „limba lui Voltaire”).
Personajul şi personalitatea lui nea Mitică prinde contur cu fiecare povestire: autodidact, încăpăţânat, insistent în a-şi urmări visele, loial, devotat, iubitor de carte şi cultură, plin de umor, hotărât etc, întreaga lucrare debordează de spiritul lui atât de frumos.
Cartea „Exilul românesc...”de Octavian Curpaş este o lucrare în care realitatea, memoria şi documentul istoric se integrează în armonia cuvântului, ca pentru a da o mai mare frumuseţe povestirilor, ca pretext de a face literatură.  

Anca Negru  

Referinţă Bibliografică:
„Exilul românesc la mijloc de secol XX - Paşoptişti români în Franţa, Canada şi Statele Unite” - sau realitatea, memoria şi documentul istoric integrate în armonia cuvântului / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 349, Anul I, 15 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!